Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 29 30 31 32 33 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

19-03-2018, 12:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2018, 12:47 przez Nfsfan83.)
Czy jestem reformowalny???? Big Grin

[Obrazek: YcAQlkx.gif]

Nie czepiam się już niczego, póki nie dostanę cegłą w łeb zostaje przy dvd. Nie narzekam tylko na turkus, także na zieleń, niebieski i jak za dużo ciepłych to też mi się nie podoba. To inaczej zapytam - wydania DVD jak nie było BD to z czego robili? ze źródła oryginalnej z kliszy tak?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline malin1976
Użytkownik
Liczba postów: 219
Reputacja: 2

19-03-2018, 13:08
Robili . I czasem im wychodziło a czasem nie . Słowo klucz hehe

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

19-03-2018, 14:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2018, 14:32 przez misfit.)
(19-03-2018, 12:45)Nfsfan83 napisał(a):  Nie narzekam tylko na turkus, także na zieleń, niebieski i jak za dużo ciepłych to też mi się nie podoba.

Póki co z Twoich wypocin na forum wynika, że jakakolwiek zmiana w kolorkach względem starego mastera, zawsze jest na gorsze. Nawet nie będę wspominał, że na samym DVD kolorki mogą się zupełnie różnić w zależności od wydawcy i kraju pochodzenia danego filmu, a polskie rekonstrukcje z zupełnie inną (inną, czyli dla Ciebie zawsze gorszą) kolorystyką wychodzą dużo częściej na DVD niż na BD. Tutaj rzeczywiście może tylko cegła by pomogła Wink

(19-03-2018, 12:45)Nfsfan83 napisał(a):  To inaczej zapytam - wydania DVD jak nie było BD to z czego robili? ze źródła oryginalnej z kliszy tak?

Z ówczesnego mastera (który niekoniecznie musiał pochodzić ze skanu negatywu) jaki był dostępny jak na tamte czasy i jakim dysponował wydawca. Zwykle totalnie przefiltrowanego z często z dupy kolorkami, które w zdecydowanej większości w ogóle nie były konsultowane i zaaprobowane przez reżysera i/lub operatora danego filmu.
Nie tyczy się to tylko DVD - jest mnóstwo mniej lub bardziej starych filmów, które szczególnie w początkach istnienia Blu-ray'a wydawano z powodów oszczędnościowych z tego samego starego mastera, którego używano również dla wydań DVD. Z tym, że w przeciwieństwie do DVD na dzień dzisiejszy na Blu-ray'u jest często wybór (nie piszę o Polsce, a ogólnie) - możesz sobie kupić wydanie bazujące na starym transferze lub remastera - co kto lubi.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

19-03-2018, 17:45
Temat tego wątku to "Blu-ray vs DVD - dyskusja" to czemu taki problem, że mi się podobają wersje DVD. Film składa się z dźwięku i obrazu, jak mi obraz się nie podoba to co będę ściemniał, że mi się podoba. Nie ma się co spinać, niech każdy ma taki nośnik jaki lubi i na jaki go stać Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

19-03-2018, 18:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2018, 18:11 przez Gieferg.)
Cytat:to czemu taki problem,
Jakbyś najpierw obejrzał jakieś filmy na blu-ray pewnie nie byłoby problemu.

Sam nie oglądałem UHD ale nie pieprzę trzy po trzy, że "Wolę blu-ray" albo że jest "lepsze". Wiadomo, że ani nie wolę, ani lepsze nie jest.
Po prostu na chwilę obecną nie widzę potrzeby inwestowania w nowy telewizor, odtwarzacz i wydania na nowym nośniku, bo mam akurat inne priorytety, ale to nie znaczy, że będę bzdurzył o tym jak to ewidentnie gorszy nośnik jest lepszy, lepiej wyglada itp., bo sam w chwili obecnej na razie nie potrzebuję tego, który jest faktycznie lepszy Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

19-03-2018, 18:32
(19-03-2018, 18:10)Gieferg napisał(a):  
Cytat:to czemu taki problem,
Jakbyś najpierw obejrzał jakieś filmy na blu-ray pewnie nie byłoby problemu.

Sam nie oglądałem UHD ale nie pieprzę trzy po trzy, że "Wolę blu-ray" albo że jest "lepsze". Wiadomo, że ani nie wolę, ani lepsze nie jest.
Po prostu na chwilę obecną nie widzę potrzeby inwestowania w nowy telewizor, odtwarzacz i wydania na nowym nośniku, bo mam akurat inne priorytety, ale to nie znaczy, że będę bzdurzył o tym jak to ewidentnie gorszy nośnik jest lepszy, lepiej wyglada itp., bo sam w chwili obecnej na razie nie potrzebuję tego, który jest faktycznie lepszy Tongue

Niby koneserzy filmów a nie rozumieją różnicy słów "lepsze" a "inne" BD są lepsze ale na DVD mi się podoba inna kolorystyka w niektórych filmach. Amen. A UHD to 4k tak?

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

19-03-2018, 19:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2018, 19:09 przez MarianPaz.)
(19-03-2018, 14:31)misfit napisał(a):  Póki co z Twoich wypocin na forum wynika, że jakakolwiek zmiana w kolorkach względem starego mastera, zawsze jest na gorsze
To chyba wynika z przyzwyczajenia do starej wersji.

W jaki sposób ustalić dziś jakie były oryginalne kolorki w starym masterze skoro już pierwsze kopie mogły nie być wierne oryginałowi, zwłaszcza gdy film ma już na karku kilka dekad?

Teraz taki przykład z polskiego podwórka:

Antczak o filmie "Noce i dnie":

Przy rekonstrukcji cyfrowej reżyser pracował ze swoim operatorem kamery, Grzegorzem Kędzierskim. Antczak wspominał, że mimo, że kręcony na Eastmanie, film miał kopie wykonane na materiale ORWO, na którym twarze miały buraczkowy kolor. - Po raz pierwszy, gdy zobaczyłem film po rekonstrukcji, orbitowałem – ekscytował się reżyser.

Istotną sprawą jest też to, że negatyw z biegiem czasu traci swoją oryginalną kolorystykę (np  na skutek zachodzących reakcji chemicznych, czy niewłaściwego przechowywania/eksploatacji), więc robiąc remastera niejako na nowo ustala się kolorystykę. Na przestrzeni lat takich kopii jest wiele i często różnią się w sposób zasadniczy. Ustalenie która jest w 100% zgodna z oryginałem bywa kłopotliwe, zwłaszcza gdy wyprodukowano go w czasach analogu.

Tylko ta dyskusja nie ma wiele wspólnego z samym tematem, ponieważ nie dotyczy różnic miedzy nośnikami a jedynie użytymi do nich masterami. Smile

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Grześ58
Get to the chopper!
Liczba postów: 175
Reputacja: 4

19-03-2018, 19:19
Cóż, to jest forum dyskusyjne, nawet ten temat - jak wcześniej zauważyłeś - ma w nazwie słowo "dyskusja". Pisząc o lepszej kolorystyce (wprost napisałeś, że kolorystyka stanowi przewagę DVD nad BD w tym względzie)
(18-03-2018, 13:59)Nfsfan83 napisał(a):  Dvd też ma przewagę, w tym przypadku gdzie nowe wydanie na BD ma zmienna kolorystykę obrazu
można było się domyślić, że rozpocznie się dyskusja na ten temat Tongue

Ja generalnie jestem w stanie zrozumieć, że ktoś woli coś innego niż ja, pisałem już kiedyś, że dla mnie nie jest ważne czy ktoś woli oglądać UHD czy betamax, BD czy VHS, więc oczywiście ja osobiście nie mam nic do tego, że wolisz DVD, ale mam jeden zarzut i myślę, że chłopakom również głównie się rozchodzi o to, że przyznałeś się do tego, że nie oglądasz filmów na BD, a jednocześnie masz wyrobione zdanie i jesteś pewny swoich porównań, stąd na forum dyskusyjnym toczy się dyskusja Big Grin

Every champion was once a contender who refused to give up
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

19-03-2018, 19:32
(19-03-2018, 17:45)Nfsfan83 napisał(a):  Temat tego wątku to "Blu-ray vs DVD - dyskusja" to czemu taki problem, że mi się podobają wersje DVD. Film składa się z dźwięku i obrazu, jak mi obraz się nie podoba to co będę ściemniał, że mi się podoba. Nie ma się co spinać, niech każdy ma taki nośnik jaki lubi i na jaki go stać

Nie dziw się, że mamy niezły ubaw gdy tłumaczysz dlaczego Twoim zdaniem dvdripy są lepsze od Blu-ray'a, przytaczając przy tym najbardziej absurdalne argumenty jakich to forum jeszcze nie widziało za swojego żywota Smile
Gdybyś napisał, że kupujesz DVD bo oferuje dla Ciebie wystarczającą jakość obrazu i dźwięku, albo że filmy na BD są dla Ciebie za drogie lub też, że nie licząc blockbusterów niewiele na niego wychodzi filmów z polską wersją językową to prawdopodobnie nikt by się do Ciebie nie dopieprzył, a już na pewno nie ja.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

19-03-2018, 20:05
Uporządkujmy mój burdel słowny Smile widzicie nawet mam do siebie dystans Big Grin

#Grzes58 BD lepsza jakość i rozdz na nowych tv
#misfit gdzie ja pisałem o dvdripach? tzn w sensie, że zrobiłem sobie taki aby swoje DVD lookać na tv to tak. No tak jest DVD mi starcza jakość i cenowo są oki, choć jak macie racje BD spada cena ciągle ale brak lektora to ciągle bolączka.

Zostanimy przy tym, że DVD lubię z różnych wzlędów. A właśnie czy są spotykane inne kolory tych opakowań niebieskich plastikowych na BD? jakby były by czarne, wyglądały by trochę jak te snappery z wczesnych DVD.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 29 30 31 32 33 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku