Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 36 37 38 39 40 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

02-09-2018, 07:36
(01-09-2018, 23:50)wolfman napisał(a):  Chyba przechodzą raczej w cyfrę, ale jeśli mówisz o Polsce to tak, ale to i tak padnie prędzej niż później. Płacić za oglądanie kwadratów, a mieć lepszą jakość taniej bez potrzeby wychodzenia z domu. Co byś wybrał.

Ja wiem, co bym wybrał. Ale mówię o tym co nadal wybierają ludzie. I nie tylko w Polsce. Preorderów na DVD na brytyjskim amazonie jest nadal prawie 2 razy więcej niż na blu. To mówi samo za siebie. Kupuję głównie bluraye, ale czasem się zdarza, że czegoś nie ma i kupię na DVD. I czasem rzeczywiście jest minecraft (jak w Warnerze, który od momentu jak się pojawiły BD radykalnie obniżył jakość DVD, celowo), ale czasem wygląda to naprawdę znośnie. ie przypomnę sobie teraz tytułów konkretnych, ale naprawdę bym zaskoczony, że to nie BD.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

02-09-2018, 08:43
(02-09-2018, 01:38)SebaNET napisał(a):  Nawet taki Rampage sprzedał się lepiej na DVD. Z ostatnim zdaniem to zależy ale ostatnio kupiłem Ouija: narodziny zła za 9zł, Sierota za 10zł, Silent Hill za 15zł, Dom Snów za 14,5zł. Nówki.
Ale o czym to świadczy? Że świat zalewają idioci? Od dawna to wiadomo (piszę o krajach gdzie mają realny wybór). Gdyby było inaczej, życie było by inne i ciekawsze. Nie pracowalibyśmy na 1% miliarderów. Cena dvd 15 dolca, blu na premierę taka sama, lub dwa dolce wyższa i innych krajach jest podobnie. Ludzie kupują dvd i oglądają ich na dużych tv 4k, żadna to dziś nowina, ale zaoszczędził 2 dolary na filmie.
(02-09-2018, 06:28)misfit napisał(a):  Tylko trzymaj kopię tych napisów gdzieś jeszcze bo pendrive mała rzecz, gdzieś może Ci się zgubić czy uszkodzić sam z siebie czy przez któregoś z domowników
Mam trzy kopie, w tym na dysku twardym, chodziło mi o śmieszny problem kolegi, który chyba porównywał trzymanie kopii napisów do kopii filmu blu ray. Bo taki problem z tego wyniknął.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-09-2018, 09:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2018, 09:36 przez Gieferg.)
Misfit napisał(a):Z ciekawości - jest coraz więcej remasterów, które wychodzą wyłącznie na UHD, a które to filmy na BD ze starym transferem mają co najwyżej przeciętną lub po prostu słabą jakość obrazu. Nie ma pod tym względem na UHD niczego co by Cię zainteresowało ?

Coś by się pewnie znalazło (Predator 2?), ale nie śledzę tematu, coraz mniej mam ochotę wydawać kasę na te same filmy (to co najważniejsze wymieniłem na BD, te które mam na DVD, oglądam na DVD), na półce mam wszystko co chciałem (pewnie znalazłoby się jeszcze to i owo do uzupełnienia, ale nie szukam), a interesuje mnie ledwie kilka nowości rocznie i ogólnie filmy zeszły u mnie ostatnio trochę na dalszy plan, więc zdecydowanie nie jest to moment na zmianę formatu. I nie wiem czy taki jeszcze w ogóle nadejdzie - może jak wymienię TV, czego robić nie planuję, to się zmotywuję do zakupu odtwarzacza ale nie ma szans, żeby stało się to dla mnie "głównym" formatem, tak jak się to stało w przypadku Blu.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline SebaNET
Nowy użytkownik
Liczba postów: 6
Reputacja: 0

02-09-2018, 10:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2018, 10:37 przez SebaNET.)
(02-09-2018, 08:43)wolfman napisał(a):  
(02-09-2018, 01:38)SebaNET napisał(a):  Nawet taki Rampage sprzedał się lepiej na DVD. Z ostatnim zdaniem to zależy ale ostatnio kupiłem Ouija: narodziny zła za 9zł, Sierota za 10zł, Silent Hill za 15zł, Dom Snów za 14,5zł. Nówki.
Ale o czym to świadczy? Że świat zalewają idioci? Od dawna to wiadomo (piszę o krajach gdzie mają realny wybór). Gdyby było inaczej, życie było by inne i ciekawsze. Nie pracowalibyśmy na 1% miliarderów. Cena dvd 15 dolca, blu na premierę taka sama, lub dwa dolce wyższa i innych krajach jest podobnie. Ludzie kupują dvd i oglądają ich na dużych tv 4k, żadna to dziś nowina, ale zaoszczędził 2 dolary na filmie.

Nie piszę o innych krajach bo nie wiem jaka panuje tam sytuacja. Mieszkam w PL a tu po prostu blu nie opłaca mi się kupować. Mam np "Alicję w krainie czarów" na blu i DVD i o ile widzę różnicę to nigdy nie zapłaciłbym 2x więcej a tak często jest na premierę (nowy Tomb Raider w MM kosztuje 40zł na DVD i 85zł na blu-ray). Gdyby cena była 40 do 50 to na pewno wziąłbym blu.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

02-09-2018, 11:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2018, 11:15 przez Gieferg.)
Kto ci każe kupować w dniu premiery?

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

02-09-2018, 11:15
(02-09-2018, 06:28)misfit napisał(a):  Z ciekawości - jest coraz więcej remasterów, które wychodzą wyłącznie na UHD, a które to filmy na BD ze starym transferem mają co najwyżej przeciętną lub po prostu słabą jakość obrazu.
Tylko kwestią czasu jest pojawienie się tych nowy masterów na starszych nośnikach. W każdym razie nie nie ma to jak wcisnąć ludziom ten sam film kilka razy, tyle że na różnym nośniku i z innego transferu.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

02-09-2018, 11:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2018, 11:22 przez Gieferg.)
Nie spodziewałbym się późniejszego wydania remasterów z UHD które nie wyszły na starszych nośnikach równocześnie z premierą UHD.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

02-09-2018, 11:40
Równocześnie z premierą raczej się nie pojawią, niemniej po jakimś czasie powinny wychodzicić na Blu-ray.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

02-09-2018, 11:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2018, 11:46 przez misfit.)
Gieferg - a takiego Dnia świstaka, Leona zawodowca, Matrixa czy TDK nie upgradnąłbyś do UHD gdybyś miał okazję dopłacając do tego 10-15 złociszy ?
Chyba, że Ci się nie chce bawić w sprzedaż na allegro, wtedy rozumiem.

Osobiście przed wejściem w UHD postanowiłem sobie, że nie będę kupował filmów które już mam na BD, poza jednostkowymi przypadkami. Ale to wszystko wzięło w łeb - cena czyni cuda Smile
Na przykład Batmany Nolana, Prestiż oraz Incepcję wymieniłem z BD na UHD nie wydając na to żadnej kasy, w dodatku na półce pojawił się Interstellar oraz Dunkierka gratis.
Do Ex Machiny dopłaciłem ~10 zł, tyle, że to był upgrade ze steelbooka BD do amaraya UHD. Do Przyczajonego tygrysa, E.T. i Patrioty na UHD również dopłaciłem po 10 zł, do Szeregowca Ryana czy Kingsmana - po 15 zł.
Najwięcej dopłaciłem do Blade Runnera UHD - ok. 40 zł, z tym, że to była zamiana z amaraya z Final Cutem na kolekcjonerkę w digipacku z wszystkimi możliwymi wersjami i dodatkami.

Wciąż jest też co nieco filmów, które widziałbym u siebie na półce, ale dotychczasowe transfery BD są dla mnie nieakceptowalne np. Powroty do przyszłości, Big Lebowski, Truman Show, American Beauty, Planes, Trains & Automobiles i kilkadziesiąt innych. Tylko dzięki nowemu formatowi mogę liczyć na to, że, mam nadzieję większa część z nich zostanie w bliższej lub dalszej przyszłości zremasterowana i wydana na nośniku. No może poza American Beauty z oczywistych powodów... :/

(02-09-2018, 11:15)MarianPaz napisał(a):  Tylko kwestią czasu jest pojawienie się tych nowy masterów na starszych nośnikach. W każdym razie nie nie ma to jak wcisnąć ludziom ten sam film kilka razy, tyle że na różnym nośniku i z innego transferu.

Oj bardzo wątpię Smile
Biorąc pod uwagę ostatnich kilka(naście) miesięcy z tych większych wytwórni chyba tylko Warnerowi chce się wydawać remastery też na BD, Sony też czasami od święta coś rzuci, Universal, Fox czy Paramount - tylko UHD. Jeżeli będzie jakaś zmiana w tym względzie to podejrzewam, że jeszcze bardziej w kierunku promowania nowego formatu.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

02-09-2018, 11:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2018, 11:53 przez MarianPaz.)
A mało to masz filmów z różnymi masterami? Przyjdzie okrągła rocznica i wyda się ponownie to samo tyle że w kolejnej wersji remastera. Na tym to polega by co chwilę wciskać ludziom te same filmy, ale w nieco innych wersjach. Z tego też względu pewnie nie tak szybko zakończą przygodę z DVD na którym ciągle da się zarobić.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 36 37 38 39 40 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku