Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 58 59 60 61 62 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

10-12-2019, 14:21
Sebas podyskutowałbym z Tobą, ale nie odwołujesz się do tego co piszę i wrzucasz tylko co jest wygodne. Zatem w skrócie.

1. W przypadku Imperiala i Galapagos nie piszmy nasi, bo to ci sami co tam. Jakaś garstka ludzi u nas.
2. Dlaczego tam mają niższą cenę zakupu, a tu wyższą. Zarabiają tyle samo co tamci giganci na Tobie, a nie więcej, pewnie nawet mniej
3. Wydawcy u nas upadną nie przez ceny, a poprzez podejście do nośnika nowych pokoleń. Upadają magazyny pokroju NME, upadną nośniki fizyczne, w latach 70tych nie było dvd i jakoś wszyscy żyli
4. Nie olewają NASI tylko taki materiał dostają i to mają sprzedać
5. Nie olewają tytułów tylko znają potencjał rynku i jednocześnie dostają ochłapy. Nie jesteśmy kluczowym rynkiem, a w handlu najpierw zamyka się nierentowne komórki.
6. Galapagosy i Imperiale utrzymują się głównie dzięki temu, że tamci tak chcą. i że SĄ
7. Sam kupuję za granicą często, bo jest taniej, ale nie ma tu żadnego spisku cenowego względem nas.
8. Główną "winę" ponosi Kowalski, który ma do wyboru często kredyt, utrzymanie samochodu, dzieci plus milion innych rzeczy na które ma ochotę wydać kasę. Nie jesteśmy już ograniczeniu do dwóch rozrywek. Rynek przejęły kina i świetnie się w to wstrzelił Netflix. Wyda na dwa wyjścia do kina w miesiącu z dzieciakami plus opłaty za netflixy czy kablówki z 200zł. To dużo. Przecież bluraye można kupić od dasana za 20 od filmostrady za 25, od galapagosa za 30-40, imperiala od 20-50. I to się nie sprzedaje, zalega w koszach. Pewnie wielu stać, ale po co. Ile czasu znajdzie obecnie na filmy. Kino razy 2, Jakiś serial na netflixie, z trzy filmy. Mam wrażenie, że wszyscy patrza na rynek poprzez swoje kolekcjonerstwo i widzą w Kowalskich swoje odbicie.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

10-12-2019, 14:26
(10-12-2019, 13:50)lukee napisał(a):  Przecież możecie otworzyć sobie swoją firmę i zająć się dystrybucją skoro to jest taki dochodowy biznes i tylu klientów czeka na zakupy. Zrobicie lepsze ceny niż za granicą albo takie same skoro to wszystko jest tak banalne i oczywiste?
Nikt nie twierdzi, że to banalane, tylko, że to możliwe. Filmarena jest tu dobrym przykładem. Da się. Jako Klient mam prawo wyrazić opinię o tym co kupuję. Ty z miejsca usprawiedliwiasz obecną sytuację i piszesz, żeby samemu zrobić lepiej. Czyli jak dajmy na to, zespuje Ci się samochód, telewizor, czy cokolwiek innego, albo jak to działa nie tak jak należy, to idziesz do sprzedawcy, i oczekujesz odpowiedzi - "Nie działa? Nie podoba się? To zrób Pan lepszy skoro to takie proste..."

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak

10-12-2019, 14:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 14:32 przez Ethan.)
Problem w tym, że nie da się zarobić. Albo dużo z mniejszą marżą. Ale dużo nie będzie, bo Kowalski ma d..., albo mniej za więcej. No i Filmarena po pierwsze nie jest taka tania w katalogu, a i nie wiadomo jaki ma status, bo jak mówię, wydaje filmy z różnych bajek (wytwórni) i ma swoje szaty graficzne, zatem nie jest podporządkowana cenom jak Imperial i Warner u nas. Zresztą Galapagosa można teraz w świetnych cenach kupować. od 25 do 45 zł Smile Największym złem cenowym w Polsce jest Imperial Smile

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

10-12-2019, 14:38
Sebas rozłożył na drobne to co miałem na myśli pisząc o FA. Jakoś nie potrafię się tak rozpisać. Węgry to małe zadupie liczące 9mln luda, a dostali TERMINATORA 2 normalne wydanie. Gdy u nas można było pomarzyć o pewnych steelbookach i kolekcjonerkach na Węgrzech były. Taki bogaty kraj, że ludzie też za zarobkiem wyjeżdżają.
Nie sensu pisać, że kowalski nie kupuje, bo woli streaming. Było go nauczyć i pokazać w tv, którą namiętnie ogląda po powrocie kopania rowów, że takie coś istnieje i dobrze się ogląda na tv lcd, które kupił dekadę temu. Było im promować 4k uhd wraz z wejściem nowych tv. Robić promocje i nagłaśniać format. Ale nie, ich krok to przecież ładowanie kasy dalej w dvd w 2019. Przeglądam zapowiedzi i widzę ... dvd. Koszmar.
Argumenty , że w Polsce jest 38 mln luda to też z tyłka. Mało? Dużo, można na nich zarobić. Są tu bogatsi i biedniejsi jak wszędzie. W Holandii jest 18 mln, a wszystko się rozwija, a nie dlatego, że są bogatsi. Dlatego, że ludziom pokazują w reklamach te nośniki. Rzadko tv odpalam, ale jak oglądałem reklamy to widziałem to nie raz. Idziesz do galerii to sobie w dużych sklepach możesz film obejrzeć. Zresztą bardzo często są puszczane i koło tv leży sobie pudełeczko z filmem, który został włączony. Zainteresowanie jest streamingiem i fizycznymi nośnikami. W cex to zlikwidowali półki z dvd, podobnie jak w innych tego typu sklepach i leży blu wymieszany z 4k

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

10-12-2019, 15:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 16:18 przez sebas.)
(10-12-2019, 14:21)Ethan napisał(a):  Sebas podyskutowałbym z Tobą, ale nie odwołujesz się do tego co piszę i wrzucasz tylko co jest wygodne
Skomentowałem z Twojego postu to co wydawało mi się ciekawe. Nie pisz więc, że skoro do czego się nie odniosłem, to znaczy, że to ignoruję dla wygody i potwierdzania swojej racji. Ty też wielokrotnie  pomijasz wiele z tego to co piszą inni.

A wracając do tego co napisałeś. Doskonale zdaje sobie sprawę, że NASI dostają to co im się da, ale jakoś w innych krajach (ponownie Czechy) tamtejsi potrafią mimo wszystko więcej na tym ugrać. Czesi dają napisy chociażby dla Wegrów - już większy rynek zbytu. Dlaczego NASI nie chcą zawalczyć o Klienta?

(10-12-2019, 14:21)Ethan napisał(a):  Nie olewają NASI tylko taki materiał dostają i to mają sprzedać
OK, ale w takim razie jak wytłumaczyć fakt, że na UHD jest dużo wydań z napisalmi PL, a nie ma ich w naszej krajowej ofercie? Przecież te napisy umieślili tam Ci WIELCY. Po co mieliby to robić, a potem zadecydować, żeby tego jednak nie sprzedawać w Polsce?

(10-12-2019, 14:21)Ethan napisał(a):  Główną "winę" ponosi Kowalski, który ma do wyboru często kredyt, utrzymanie samochodu, dzieci plus milion innych rzeczy na które ma ochotę wydać kasę. Nie jesteśmy już ograniczeniu do dwóch rozrywek. Rynek przejęły kina i świetnie się w to wstrzelił Netflix. Wyda na dwa wyjścia do kina w miesiącu z dzieciakami plus opłaty za netflixy czy kablówki z 200zł. To dużo. Przecież bluraye można kupić od dasana za 20 od filmostrady za 25, od galapagosa za 30-40, imperiala od 20-50. I to się nie sprzedaje, zalega w koszach. Pewnie wielu stać, ale po co. Ile czasu znajdzie obecnie na filmy. Kino razy 2, Jakiś serial na netflixie, z trzy filmy. Mam wrażenie, że wszyscy patrza na rynek poprzez swoje kolekcjonerstwo i widzą w Kowalskich swoje odbicie.
Masz rację. Zgadza się. Ale przecież ten kolekcjoner jest teraz tym który to kupuje. Kowalski już klientem nie jest i już chyba nie będzie. Zostali tylko kolekcjonerzy i powiedzmy "miłośnicy filmu" kupujący nie po to, aby tam tworzyć jakieś kolekcję, ale mieć po prostu ulubione filmy na półce. To o nich powinni walczyć dystrybutorzy. Tłumaczenie, że my nie mamy nic do powiedzenia, to jest wywieszenie białej falgi, tak po prostu.
W Niemczech, gdzie kupuje najwiecej, mocno przeciętne filmy wychodzą na BD, często w ślicznych steelbookach, czy FuturePakach (przykładowo Turbine Steel Collection). Niemcy daja dodatkowo napisy w języku angielskim i to się sprzedaje. Sprzedaje się nie tylko w Niemczech. Wystarczy popatrzeć na wątki z wydaniami i zakupami na hidefninja. Ja widzę przyczyne tego w fakcie, że te wszystkie wydawnictwa jak niemieckie Turbine, Capelight, czeska FIlmArena już dawno zrozumiały, że klientem nie jest jakis tam Max Mustermann , czy Jan Novák, tylko Kolekcjoner. Zapaleniec, który w czasach streamingu chce nośnik fizyczny i jest w stanie za to zapłacić. NASI chyba ciągle tego nie zauważyli/zrozumieli i uparcie upatrują w Kowalskim klienta. To jest problem. Ceny BD z wyprzedaży w PL są już OK w większości przypadków (choć nie zawsze, ale i na amazonach nie wszystko jest takie tanie). Oferta w dalszym ciągu kuleje...

(10-12-2019, 14:31)Ethan napisał(a):  No i Filmarena po pierwsze nie jest taka tania w katalogu, a i nie wiadomo jaki ma status, bo jak mówię, wydaje filmy z różnych bajek (wytwórni) i ma swoje szaty graficzne, zatem nie jest podporządkowana cenom jak Imperial i Warner u nas.
Ma płytki z oficjalnej dystrybucji. Sama nie tłoczy, nie robi authoringu, z tego co mi wiadomo. Bierze nośnik taki jak w zwykłym wydaniu (tam mają mniej dystrybutorów, Bontonfilm mam chyba większość rynku), tworzy swoje grafiki do steelbooków i całej tej kolekcjonerskij otoczki. Te wszystkie grafiki musi zatwierdzić przed wydaniem, dostać na nie pozwolenie (było o tym napisane na ich FB - nie jest tylko jasne, czy zgłaszają projekt do wytwórni, czy tylko dystrybutra). Jest z tym sporo zachodu, ale jak widać się opłaca.

(10-12-2019, 14:38)Wolfman napisał(a):  Argumenty , że w Polsce jest 38 mln luda to też z tyłka. Mało? Dużo, można na nich zarobić. Są tu bogatsi i biedniejsi jak wszędzie. W Holandii jest 18 mln, a wszystko się rozwija, a nie dlatego, że są bogatsi. Dlatego, że ludziom pokazują w reklamach te nośniki. Rzadko tv odpalam, ale jak oglądałem reklamy to widziałem to nie raz. Idziesz do galerii to sobie w dużych sklepach możesz film obejrzeć. Zresztą bardzo często są puszczane i koło tv leży sobie pudełeczko z filmem, który został włączony. Zainteresowanie jest streamingiem i fizycznymi nośnikami.
BINGO. Tak było za czasów "wczesnego" DVD. Na TV w sklepach zawsze jakiś film leciał. Mały regalik z filmami do kupienia stał tuż obaok. A dzisiaj? Jakieś motylki, rybki i różne "okoliczności" przyrody na tych TV pokazują. Albo kanały informacyjne. Jak jakiś zwiastun fimu pokażą to już sukces...

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

10-12-2019, 16:02
(10-12-2019, 15:00)sebas napisał(a):  Jest z tym sporo zachodu, ale jak widać się opłaca.
Sold out świadczy o tym jak wejdziesz na stronę. W Polsce nie było komu walczyć o klienta. Przecież na początkach dvd byłi vhs, a jak zniknął, to był już net i emule. Ale dało się walczyć ze wszystkim i walczyć o klienta.
Oszukać przeznaczenie pamiętam jak dziś kupiłem za 10PLN na premierę w MM. Wiecie czym potrafili przyciągnąć do zakupu? Opakowaniami. Tak ładnych wydań zwanych dziś baronami i sierotami nie znajdziesz na bd jakie kupowałem na dvd w zwykłej cenie premierowej. Rynek leży i kwiczy, bo nie ma komu walczyć. Czekają , aż go dorżnie cyfra i spakują walizki.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

10-12-2019, 16:50
(10-12-2019, 15:00)sebas napisał(a):  Na TV w sklepach zawsze jakiś film leciał. Mały regalik z filmami do kupienia stał tuż obaok. A dzisiaj? Jakieś motylki, rybki i różne "okoliczności" przyrody na tych TV pokazują. Albo kanały informacyjne. Jak jakiś zwiastun fimu pokażą to już sukces...
To bardzo ciekawa kwestia. Bo z jednej strony producenci telewizorów mamią obietnicą pięknego obrazu, HDR itd., a z drugiej brakuje informacji jak taki obraz osiągnąć. Piszemy o tym jak OLEDy tanieją, bmwszystko fajnie, ale załóżmy że taki Kowalski skusi się na OLEDa, bo jednak te niecałe 5000 zł to super okazja, a TV mega płaski a obraz w sklepie mega, po czym wraca do domu i co na tym ogląda? NC+ w 1080i? Smile

Oczywiście tak jak pisałem: przeciętna osoba ma to w nosie, ale na pewno są osoby które mogłyby się tematem zainteresować, ale brakuje im ku temu bodźca.

Może mam jakieś mylne wyobrażenie na temat tego jak to powinno wyglądać, ale w takim MM na przykład powinna być wydzielona strefa z przyciemnionym oświetleniem gdzie promuje się nie tylko same telewizory, ale z ich pomocą UHD właśnie i na odwrót. Powinny stać obok siebie dwa telewizory w tym samym rozmiarze, poprawnie skonfigurowane, jeden wyświetlałby ten sam film na BD, drugi na UHD. Prosta sprawa. Telewizory powinno sprzedawać się pokazując konkretną zawartość, a nie bzdurne dema. Nawet Netflix i seriale w 4K Dolby Vision mógłby robić za taką reklamę; tak, to streaming, ale dający próbkę tego, jak w mogą wyglądać filmy, a te dostępne są na płytach.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

10-12-2019, 17:02
@Mierzwiak
Ja napiszę nawet więcej. Każda osoba kupująca OLED, czy inny TV klasy premium, to potencjalny klient na nośnik fizyczny BD czy UHD. Nośnik fizyczny będzie w stanie wycisnąć maksimum możliwości takiego TV.  Sprzedawcy powinni  o tym wiedzieć, informować i przy okazji próbować sprzedać coś z oferty BD/UHD (w takim MM to przecież kilka stoisk obok). Jakoś udało im się wmówić Klientom, że plazmy są bee, a LCD cacy, więc z przekonaniem, że taki OLED TV potrzebuje sensownego materiału źródłowego nie powinno być problemu. To leży w ich interesie tak jak wciskanie dodatkowego  ubezpieczenia do smarfona, pralki, czy lokówki. Mogą na tym tylko zarobić.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak

10-12-2019, 17:05
Dopóki nie poznamy aspektu finansowego, cen zakupu, możemy gdybać. ja znam od Kumpla ceny filmów z faktur z MM i przy cenie 150zł na półce. Cena zakupu to jakieś 110zł plus 23% vatu, w przypadku Galapagosa jeszcze dochodzi 6% kosztów spedycji. ceny zakupu z imperiala nie zawierają kosztów spedycji ale są jeszcze wyższe. 2% przy takiej cenie wchodzi dla sklepu. W takim Olsztynie (20miejsce w Polsce pod względem sprzedaży na około 90punktów) sprzedaje się w regularniej cenie około 1-2 sztuki 4k miesiecznie. żadnego z tego pożytku. gdyby nie wrzuty centralne, mówi, że sam by tego lokalnie nie zamówił, bo to tylko obraża wszystkich. Jeszcze ciekawej jest z dvd (nieksiążkowe) od Imperiala. cena zakupu to 40zł plus dochodzi vat. żeby sprzedać na minimalnym plusie cena musi wynosić 55zł. Kiedyś te tytuły przychodziły do MM hurtowo, 20-30 sztuk, bo można było towar oddać. Potem często wracało po pół roku z takich 30sztuk dramatu obyczajowego do producenta 28 itd. W zeszłym roku jednak Imperial postanowił nie przyjmować zwrotów, mimo, że to było zapisane w umowach. MM wyprzedało co miało i teraz od takiego Imperiala zamawia nowości na dvd 1, 2 sztuki, z mocniejszych tytułów około 8/10, blu od 1-3sztuk. sprzedaż muzyki w stosunku do filmów wynosi 80 do 20, czasem 75 do 25% ale to głównie dzięki promocji na gwiezdne wojny. Kolejnym problemem jest to, że ludzie z tej branży to tacy przedstawiciele handlowi dla których zabrakło miejsca w handlu gdzie indziej, lub którzy pamiętają złote czasy tej branży, które trwały do 2008 roku. niewielu pasjonatów. teraz ten okręt tonie. Imperial zlikwidował przedstawicieli (jest tylko centrala, które centralnie dogaduje się z takimi MM czy Empikami). Ale ja nie winiłbym za taki stan rzeczy tych ludzi.

A teraz trochę pierdzenia starego dziada o teraźniejszości:

Zresztą w skali makro europejski rynek jest moim zdaniem wykastrowany. Patrząc na wydania-koreańskie czy japońskie łza się w oku kręci i gdybym miał większy budżet (taki jak w czasach kawalerskich) pewnie bym się w to bawił. Teraz podchodzę do swojej zbieranej półki pełnej dvd i patrzę: o to bym kupił na blu lub w 4k... patrzę na zawartość. okładka, pudełko, płyta, średnia szata graficzna, kupa kasy (nawet 10 euro). patrzę, film jest na netflixie. obejrzę sobie. oglądam. stwierdzam: może jeszcze raz obejrzę, a wydam kupę kasy. bezsensu. czy oni nie mogą wydawać tego jak płyty cd. z jakimiś książeczkami itp Tutaj ktoś się zresztą bawi w zamawianie z korei (i robi smaka Smile), ale jak sobie chciałem zamówić w fajnym wydaniu Goodbye Lenin od koreańców, najtaniej było na ebayu za 180-200zł. Wszystko w okolicach 200-300. Melancholie i inne dzikie węże Smile Nie stać mnie. Nie tyle finansowo, co mentalnie. Podświadomie 50zł bym dał. Totalnie nie podoba mi się większość standardowych wydań. Film jest sztuką wizualną i fajnie byłoby wyjść trochę dalej. Od jakiegoś czasu postanowiłem kupować jeden film na miesiąc w ciekawym wydaniu, z muzyki już wszystko co chciałem mam Smile. Nawet w propozycjach 5 rzeczy na święta, które sobie z Żoną piszemy, a z których wybieramy 1 przedmiot, pojawił się tylko 1 filmowy tytuł Smile Mam nadzieję, że jednak padnie na winyle lub planszówkę. Mi się wydaje, że w pewnym momencie niektórzy kolekcjonerzy przewartościowują swoje życie zbieracza, chyba, że mają spore zasoby finansowe na taką zabawę. No i coraz ciężej bawić się w zbieranie gdy coraz mniej ukazujących się filmów trafia na nośniki. przecież taki Ciemny Kryształ serialowy powinien trafić od razu na UHD. Nie rozumiem dlaczego nikt w Europie (pewnie jakieś prawa autorskie) nie wydał Stranger Things na naszym kontynencie. Przecież nawet lego z tym się za 900zł sprzedaje

Odpowiedz
Offline lukee
Stały bywalec
Liczba postów: 492
Reputacja: 30

10-12-2019, 18:10
(10-12-2019, 17:05)Ethan napisał(a):  W takim Olsztynie (20miejsce w Polsce pod względem sprzedaży na około 90punktów) sprzedaje się w regularniej cenie około 1-2 sztuki 4k miesiecznie
Hehehehe. Dzięki Ethan za ten post bo jak dla mnie wyczerpuje on temat Big Grin Swoiste K.O. Dziwicie się, że nie ma jakiegoś steela z 4K czy kolekcjonerki. Dla kogo dla tej garstki ludzi? Przecież mentalność u nas w kraju jest taka, że szczytem techniki jest mieć Netflix i wtedy jest się panem świata. 95 % osób którym mówię, że zbieram filmy wali takim tekstem o Netflixie Big Grin Jeszcze, jak by ci ludzie mieli go za 40 zł ale przecież to są zrzutki ziomkowe by dać max dychę czy jakieś składki w rodzinie. Chcecie tych ludzi przekonać żeby sobie filmy po 100 zł zaczęli kupować bo będą mieć lepszą jakość? Smile Powodzonka życzę Wink

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 58 59 60 61 62 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku