Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Seriale
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

"Castle Rock" na podstawie S.Kinga, od Hulu

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
"Castle Rock" na podstawie S.Kinga, od Hulu
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

02-08-2018, 16:54

Intryguje mnie powyższy trailer serialu, jak i sam serial, który niedawno pojawił się w sieci - przy czym nie wiem czy w Polsce istnieje coś takiego jak platforma telwizyjna "Hulu", czy coś w tym stylu - i który to na prawdę wygląda świetnie: mrok, tajemnica, wzrastające niemające końca napięcie i specyficzne uczucie, że bohaterowie grają w zbyt trudną grę z jakąś na prawdę niemożną pierwotną siłą lub zwykłym niezgłębionym ludzkim bestialstwem, z której wyniku niezdają sobie sprawy.

Czy ktoś z Was doświadczał tego widowiska od "Hulu"? Co sądzicie o tym serialu? Wiem, że kilka odcinków wyszło i można śmiało oglądać!

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Online Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

02-08-2018, 17:06
Na głównej pojawiła się recenzja trzech pierwszych odcinków: http://filmozercy.com/wpis/castle-rock-recenzja-trzech-pierwszych-odcinkow-serialu

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

25-08-2018, 16:40
Cztery wstrząsające, angażujące z odcinka na odcinek nowe postacie, wplątując je w intrygę małomiasteczkowego misterium w równie porażający sposób, odcinki "Castle Rock" już za mną. Graficzno-muzyczne intro do serialu potwierdza, jak w znamienny sposób widowisko to, z różnych powieści, ba, z całego Uniwersum Stephena Kinga, czerpie, wręcz przekłada jego styl pisania, jego niebagatelną właściwość kreacji rzeczywistości - gdzie istota zła i podstępu jest niezgłębioną siłą - na płaszczyznę tejże produkcji. "Castle Rock" jest czymś pokroju kondensatu strachu, tajemniczości, jakiejś mrocznej obsesji; czymś jak nieokreślone serum, które oglądane przez widza drażni go, dźga jego bezpieczeństwo psychiczne i stałość emocjonalną. Miasteczko, które jest, a jakże by inaczej, sercem stanu Maine w USA, które to w serialu stanowi główne miejsce osi wydarzeń, jest sennym, zgorzkniałym, gdzie jakby soki zła zapuściły swe korzenie,  zmizerniałym, nie mogącym obudzić się z bardzo głębokiego snu miasteczkiem. Anemicznie wyglądający, z przekrwionymi tkankami wokół powiek i bardzo głębokiem, zatraconym wzrokiem, młodzieniec, znaleziony w klatce nieczynnego bloku więzienia Shawshank, jak i Henry Deaver, czy trudna do rozgryzienia Molly Strand, to wierzchołek góry lodowej tego co czeka nas w "Castle Rock", tego to co odkryje przed nami ta mieścina. Każda rola, nawet epizodyczna jest tu piekielnie ważna!

Na ten moment, po 4 odcinkach pierwszej serii "Castle Rock", wystawiam tej produkcji ocenę: 9,5/10

[Obrazek: gxskcqenpt0.jpg]

Bill Skarsgård, który w "Castle Rock" wciela się w rolę ,,nieznajomego" z ,,więziennej klatki", zagrał również Pennywise'a z "It", o czym się właśnie dowiedziałem, i z tego to powodu jestem w szoku. Tak umiejętne korzystanie z wkładu aktorów w role będące częścią adaptacji twórczości jednego autora jest niesamowicie ważne, gdyż świadczy  to o stałości telewizyjnego-kinowego "Uniwersum Stephena Kinga".

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 727
Reputacja: 12

26-08-2018, 08:47
Bardzo dobry serial.Oglądam równolegle z Ostrymi przedmiotami i Rojst

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Łukasz
Redaktor
Liczba postów: 151
Reputacja: 0

26-08-2018, 09:09
A ja do tego grona dopisuję również nowe odcinki 4 sezonu Better Call Saul.

[Obrazek: k36kJfI.jpg]
Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

26-08-2018, 09:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2018, 09:28 przez shaman72.)
(26-08-2018, 09:09)Łukasz napisał(a):  A ja do tego grona dopisuję również nowe odcinki 4 sezonu Better Call Saul.
Muszę wrócić do tego serialu.Obejrzałem 1 sezon i jakoś mi uciekł, a szkoda bo gość grający Saul`a jest niesamowity..Może kiedyś, teraz już czekam na GOT i TWD Wink

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Łukasz
Redaktor
Liczba postów: 151
Reputacja: 0

26-08-2018, 09:46
Na GoT poczekasz do pierwszej a coraz częściej się mówi, że aż do drugiej połowy 2019 roku. TWD mam nadzieję, że będzie miało lepszy 9 sezon niż 8, bo tam może z 4 odcinki były dobre reszta meh, albo nudne. Better Call Saul pierwszy sezon jest tylko dobry moim zdaniem, ale potem się coraz bardziej rozkręca.

Odnośnie Castle Rock to najnowszy epizod bardzo fajnie bawił się chronologią wydarzeń i kilka poprzednich wątków pokazał z innej perspektywy.

[Obrazek: k36kJfI.jpg]
Odpowiedz
czuubakka
Niezarejestrowany

26-08-2018, 10:04
(26-08-2018, 08:47)shaman72 napisał(a):  Ostrymi przedmiotami
Warto?

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

26-08-2018, 10:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2018, 10:45 przez shaman72.)
(26-08-2018, 10:04)czuubakka napisał(a):  
(26-08-2018, 08:47)shaman72 napisał(a):  Ostrymi przedmiotami
Warto?
Jeśli lubisz takie pokręcone historię, warto Wink Po za tym , ja bardzo lubię Amy Adams.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

27-08-2018, 10:09
Zło nie śpi, nie wybiera, zło jest wieczne. A czym jest zło - ta pierwotna, niezgłębiona siła, której w swych książkach Stephen King nadaje głębokie, intymne, wręcz profetyczne i silne znaczenie, i która to zaczyna pożerać, trawić swymi ,,ciemnościami" mieścinę w Stanie Maine w niniejszym serialu od "Hulu"? Czy "Castle Rock" adaptujące twórczość Kinga pójdzie w wizjonerskim kierunku dogłębnego ukazania istoty zła i jego misterii, tak dobrze przypisanej autorowi? Odcinek 5 pierwszego sezonu produkcji opowiadającej o życiu ,,nietypowego" miasteczka nad jeziorem Castle, momentami oglądało się niczym na jednym wdechu, jakby z wrażenia i tego niepokoju, który narastał w tym epizodzie zgniotło mi płuca, nie potrafiąc w konsekwencji zaczerpnąć tchu. Nastrój w "Castle Rock" - a jest to określenie dość rozległe - potrafi tak owinąć sobie oglądającego serial wokół palca, że aż prawie porywa, wciąga do rzeczywistości widowiska niemożebnie.

Stało się. W końcu Alan Pangborn wspomniał, gdzieś w połowie piątego odcinka pierwszego sezonu "Castle Rock", że od tego ówczesnego momentu w rzeczywistości serialu minęło 27 lat odkąd ujrzał on tego ,,dzieciaka" zamkniętego przez naczelnika więzienia w bagażniku auta; 27 lat, po których ten ,,dzieciak" - młodzieniec znaleziony w metalicznej klatce w nieczynnym bloku więzienia Shawshank, niby zwyczajna ludzka istota, która powinna się zestarzeć, nie postarzał się ani o jeden dzień. Czym więc jest ów ,,dzieciak"? Wybraną, ot tak materialną formą, w którą wlazło zło, które to nabiera swych plugawych, ciemnych sił, co 27 lat, jak w przypadku filmu i jednocześnie książki S.Kinga: "To"? Ten serial ma w sobie tyle tajemnic, aż masa pytań ciśnie się na usta. Ajć!!! Blush  Blush

Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku