(14-05-2022, 08:19)Razim napisał(a): Gutek Film już chyba na stałe wycofał się z rynku DVD/BR, gdyż o premierach takich cacuszek jak "C'mon, C'mon", "Aida" czy "Annette" chyba już możemy tylko pomarzyć.
Gutek wydał dwa filmy na BD w ciągu ponad 15 lat istnienia tego formatu, więc tak po prawdzie to nigdy nie wszedł na ten rynek.
Ogólnie w polskiej dystrybucji na Blu-ray od zawsze był problem z ofertą i nawet w najlepszych latach liczba filmów to był promil tego co było dostępne na zachodzie, szczególnie jeśli chodzi o kino artystyczne/niezależne. Kwestią czasu było zanim to samo dosięgnie DVD, a ostatnie lata tylko ten proces przyspieszyły.
Więc jak chcesz mieć te filmy z pl wersją to pozostaje zagranica i dodawanie pl wersji we własnym zakresie - na forum znajdziesz poradniki co i jak.
(14-05-2022, 08:19)Razim napisał(a): Bardzo chcę nabyć "Śmierć na Nilu" na Blu Ray lub na Blu Ray 4K, ale Galapagos milczy na temat premiery.
To jest Disney, więc o UHD możesz zapomnieć. I to nie tylko tego filmu, ale każdego, którego dystrybutorem jest to raczysko.
Jeśli chodzi o BD to od miesiąca jest dostępny za granicą z pl wersją (Włochy).
(14-05-2022, 08:19)Razim napisał(a): Na "West Side Story" czy "Belfast" poczekamy do końca czerwca!
Belfast miał u nas premierę kinową pod koniec lutego, więc i tak nie jest źle. I tak dziwi mnie, że w ogóle się on pojawi w polskiej dystrybucji.
West Side Story - znów Disney, który ma totalną wyjebkę na Europę Środkowo-Wschodnią. Nie dość, że kraje z tego regionu zwykle muszą dłużej czekać na premierę na nośnikach, to jeszcze często oferują produkt gorszy w porównaniu do zachodu (w tym wypadku wychodzi na to, że nie dadzą bezstratnego audio). Ale to nic nowego - od samego początku traktowali Polskę i kraje naszego regionu w ten sposób.
(14-05-2022, 08:19)Razim napisał(a): O filmach Sony zapomnieć już chyba na dobre możemy.
Pozostaje zagranica - w większości filmów wciąż z pl wersją.
(14-05-2022, 08:19)Razim napisał(a): No i mam pytanie... czy ktoś może mi podlinkować kolekcję Kubricka (lub jednostkowy film), gdzie "Barry Lyndon" będzie miał polskie napisy i będzie to Blu Ray lub Blu Ray 4k?
Nigdzie nie znajdziesz czegoś takiego, ale jest szansa, że może się to zmienić, przynajmniej jeśli chodzi o UHD - od pewnego czasu Warner regularnie co roku wypuszcza jakiś odrestaurowany tytuł Kubricka na tym formacie z pl wersją. W 2018 roku była to 2001: Odyseja Kosmiczna, w 2019 - Lśnienie, w 2020 - Full Metal Jacket, w 2021 - Mechaniczna pomarańcza. Więc z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że i w tym roku też coś się pojawi.