Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 7 Dalej »

Custom - okładki DVD Blu-ray

Strony (10): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 10 Dalej »

Opcje tematu
Custom - okładki DVD Blu-ray
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,580
Reputacja: 40

09-06-2021, 12:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2021, 13:28 przez Mateusz. Powód edycji: Dodanie cytatu )
(09-06-2021, 08:12)Juby napisał(a):  Kupiłem go w kwietniu, kiedy nie było wiadomo jak ślicznie odrestaurują wersje w 4K. Poza tym, czytałem wtedy że nie było potwierdzonej polskiej wersji językowej przy UHD (coś się zmieniło? gdzieś jest?) i cenę mają strasznie wysoką, a box na Blu znam, bo młodszy brat kupił kilka lat temu i myślę że w zupełności mi wystarczy. Filmy wyglądają super, materiałów dodatkowych od groma. Na pewno w tym roku lecę z powtórką całości.

BTW, jeśli ktoś ma slipcase MOCNE KINO AKCJI do Twierdzy, a za slipami nie przepada, to chętnie odkupię, bo mam w takiej Armageddon, więc pasowałyby do siebie na półeczce. Wink

druknij sobie slipcase

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

09-06-2021, 12:47
Próbowałem do Batmanów 1989-1997, które sam zrobiłem. Większość drukarni odmówiła, ta która się zgodziła skopała sprawę i tylko straciłem kasę. Poza tym, nie mam w sieci szablonu dokładnie takiego, jaki był w tej kolekcji.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

09-06-2021, 13:31
(09-06-2021, 12:47)Juby napisał(a):  Większość drukarni odmówiła
Z powodu klauzuli sumienia ("piractwo") czy uznali, że nie podołają?

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

09-06-2021, 13:46
Robiłem je w dużej rozdzielczości zapisane w png, bo tak zawsze sobie drukowałem. Jak się okazało w drukarniach przyjmują tylko w pdf i chyba mają inny zapis kolorów. Jedna, która się podjęła skompresowała moje prace do pdf tak, że z napisów z tyłu zrobiła się straszna pikseloza, a całość była przyciemniona, w ciemniejszych miejscach gunwo było widać. No i nawet papier okazał się nie ten, bo drukowali na jakimś satynowym, on nie jest idealnie gładki.

Reszta drukarni odmówiła, stwierdziła, że sam mam najpierw zrobić eksport do pdf i zapisać w takich wymiarach, w jakich chcę druk. Nie znalazłem na to czasu, ale chyba się wkurzę i prędzej sam wydrukuję w domu na swojej drukarce atramentowej, tylko musze kupić odpowiedni papier. Drukowałem w ten sposób okładki i wypadły znaczeni lepiej od tych, które dałem do drukarni.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

09-06-2021, 14:40
(09-06-2021, 13:46)Juby napisał(a):  w drukarniach przyjmują tylko w pdf i chyba mają inny zapis kolorów
No tak, profesjonalne drukarnie chcą wszystko w palecie CMYK, ale... co rozsądniejsi powinni umieć zrobić konwersję z RGB do CMYK na odpowiedzialność klienta. Być może właśnie to się stało w tej jednej drukarni, ale nie trafili w kolory. A papier też oczywiście zmienia wszystko. Co do druku okładek to w domu na atramencie masz (mniej więcej) WYSWIG, więc nie dziwota, że poszło Ci lepiej z odwzorowaniem barw. Ale raczej w domu slipcase'a nie ogarniesz chyba że masz drukarkę co łyka większą gramaturę.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

09-06-2021, 16:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2021, 16:49 przez Nfsfan83.)
(09-06-2021, 13:46)Juby napisał(a):  Robiłem je w dużej rozdzielczości zapisane w png, bo tak zawsze sobie drukowałem. Jak się okazało w drukarniach przyjmują tylko w pdf i chyba mają inny zapis kolorów. Jedna, która się podjęła skompresowała moje prace do pdf tak, że z napisów z tyłu zrobiła się straszna pikseloza, a całość była przyciemniona, w ciemniejszych miejscach gunwo było widać. No i nawet papier okazał się nie ten, bo drukowali na jakimś satynowym, on nie jest idealnie gładki.

Reszta drukarni odmówiła, stwierdziła, że sam mam najpierw zrobić eksport do pdf i zapisać w takich wymiarach, w jakich chcę druk. Nie znalazłem na to czasu, ale chyba się wkurzę i prędzej sam wydrukuję w domu na swojej drukarce atramentowej, tylko musze kupić odpowiedni papier. Drukowałem w ten sposób okładki i wypadły znaczeni lepiej od tych, które dałem do drukarni.

dziwne sprawa, u mnie drukują na takim czymś: http://www.biurotech.net.pl/oferta/urzadzenia-produkcyjne/kolorowe/konica-minolta-bizhub-pro-c6500.html nie wiem czy to dokładnie ten model, na papierze mat lub połysk 170g albo 300g i daje im png, jpeg, bmp czy pdf - wszystko drukną nawet 1 egzemplarz Smile

ale u mnie to jest tzw mała poligrafia - ulotki, broszury i wizytówki itp

ale często robię małe próbki aby dobrać kolor u mnie np jaśniej na monitorze w domu a dużo ciemniej na wydruk to daje np wejście grey 40 plus w pliku i w miarę ok. SRA3 dajesz i sobie zagniesz ten slipcase to ten condomik tekturowy tak?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

09-06-2021, 20:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2021, 20:04 przez Gieferg.)
Cytat:Reszta drukarni odmówiła, stwierdziła, że sam mam najpierw zrobić eksport do pdf i zapisać w takich wymiarach, w jakich chcę druk.

Profesjonaliści pełną gębą, których rola ogranicza się do kliknięcia "drukuj".
Może jeszcze trzeba się do nich zgłosić z własną drukarką?

Swego czasu drukowałem trochę okładek z programu do tego przeznaczonego, wrzucało się grafikę w szablon okładki, odpowiednio rozciągało i cała filozofia. Plik mógł sobie być w dowolnych rozmiarach, a wydruk był w takich, jak trzeba. Drukowałem też kiedyś karty do planszówki i wystarczyło, że były proporcje jak trzeba, przy wydruku wpisywałem rozmiar i tyle. Ale spora część tych, którzy dostali ode mnie te pliki i próbowali je drukować już nie byli w stanie ogarnąć <WTF?>.

A o "profesjonalistach" drukujących na koszulkach i jakie cuda wyprawiają to już w ogóle szkoda gadać Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

10-06-2021, 09:28
Jedna drukarnia stwierdziła, że może zrobić ten eksport do pdf, ale to podobno robota na cały dzień (LOL! Big Grin) i będzie dużo kosztować. XD

Ale o drukowaniu custom-covers chyba jest inny wątek na forum, jak ktoś ma jeszcze jakieś rady, przenieście się tam.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

10-06-2021, 12:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2021, 12:36 przez Nfsfan83.)
(09-06-2021, 20:04)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Reszta drukarni odmówiła, stwierdziła, że sam mam najpierw zrobić eksport do pdf i zapisać w takich wymiarach, w jakich chcę druk.

Profesjonaliści pełną gębą, których rola ogranicza się do kliknięcia "drukuj".
Może jeszcze trzeba się do nich zgłosić z własną drukarką?

Swego czasu drukowałem trochę okładek z programu do tego przeznaczonego, wrzucało się grafikę w szablon okładki, odpowiednio rozciągało i cała filozofia. Plik mógł sobie być w dowolnych rozmiarach, a wydruk był w takich, jak trzeba. Drukowałem też kiedyś karty do planszówki i wystarczyło, że były proporcje jak trzeba, przy wydruku wpisywałem rozmiar i tyle. Ale spora część tych, którzy dostali ode mnie te pliki i próbowali je drukować już nie byli w stanie ogarnąć <WTF?>.  

A o "profesjonalistach" drukujących na koszulkach i jakie cuda wyprawiają to już w ogóle szkoda gadać Tongue

to widzę, że u Was "nieźli specjaliści" u mnie 2 dziewczyny - daje pliki z pendrive kopiują, wrzucają do programu graficznego i DRUKUJ Big Grin

tylko, że jak okładka dvd to daje plik jpg rozmiar 272 mm x 182 mm już gotowy wymiar

ale nad swoimi okładkami to ja czasami 2 godz siedzę nawet.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

10-06-2021, 14:33
(10-06-2021, 12:35)Nfsfan83 napisał(a):  ale nad swoimi okładkami to ja czasami 2 godz siedzę nawet.

2h to wcale nie tak dużo. Ja jestem perfekcjonistą, wszystko musi być idealnie co do piksela. Niektóre okładki dziubałem tygodniami. Teraz zamówię T2 na Blu i już wiem, że będę robił własną okładkę zamiast tego paskudztwa od StudioN. Będzie w duchu okładki VHS od Imperial, jak skończę to się pochwalę.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku