27-02-2024, 13:08
(27-02-2024, 12:20)HAL 9000 napisał(a): ale najważniejszy jest taki, że wyższa rozdzielczość to najmniej istotny element wydań 4K UHD i o tym notorycznie zapominają osoby, które nie mają na co dzień kontaktu z takimi wydaniami - w skrócie: dosyć tego pitoleniaPrzecież napisałem wyraźnie, że widocznej różnicy by nie było, gdyby nie kodowanie HDR lub DV. Poza tym skąd wiesz, że nie mam na co dzień kontaktu z takimi wydaniami? Mam ich trochę i twierdzę, że czasami jest korzyść, ale czasami sprawa jest dyskusyjna i dla niektórych lepsza w odbiorze będzie wersja UHD a dla innych BD. Np. Okno na podwórze Hitchcocka jest dla mnie takim przykładem do dyskusji. Obraz na UHD wygląda inaczej, ale czy lepiej? I nie chodzi tu o pomiarowe wykazanie maksymalnych jasności i kontrastów, które zawsze na UHD zakodowanym w HDR będą wyższe niż na BD, ale o subiektywny odbiór przez oglądającego.
I na pewno informacja okładkach wydań UHD, że obraz jest cztery razy ostrzejszy niż na BD to często czysty chwyt marketingowy.