Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Czy warto kupić

Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Opcje tematu
Czy warto kupić
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 184
Reputacja: 46

24-02-2024, 14:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2024, 14:26 przez Piotrek P.)
Jeśli chodzi o Following to mam obie wersje, ale niestety nie przyglądałem się jeszcze dokładniej wersji 101 Films, więc ciężko mi się odnieść do tematu jakości obrazu. Na blu-ray.com jeszcze przed zakupem widziałem tylko wpis wg którego Criterion jest rzekomo minimalnie lepszy, ale to niewielka różnica (klik):

Filmmaker napisał(a):Well, I’m happy to report that the 101 Films release of this in the UK is not the utter fustercluck that their release of JOHNNY MNEMONIC was. I still give the edge to the U.S. Criterion Collection release, which seems to resolve grain a tad more tightly, and runs a bit higher in its bitrate, but it’s a tight race. The 101 loses a lot of the bonus features the Criterion had but makes up for them with several exclusive ones. When paired, they make a phenomenal, comprehensive duo.

Oczywiście płyta Criteriona to jest tylko region A (nie wiem na ile to dla Ciebie istotne i jak z tym radzi sobie Twój odtwarzacz).
Wersja chronologiczna Following jest tutaj też w 1080p tylko z mniejszym bitratem (w przeciwieństwie do chronologicznej wersji Memento w wydaniu UK które jest w SD, ale o tym wspomniał już misfit).
Following na BD w zeszłym roku wyszło też we Włoszech, ale o tym wydaniu nic więcej nie wiem.

Odnośnie Memento to mam stare wydanie z UK i wydanie 101 Films - jeśli chodzi o wydanie 101 Films to jest dokładnie tak jak napisał misfit, na pocieszenie pozostał steelbook i dodatki Confused  Z drugiej strony mam wrażenie, że poza spapranymi kolorami jakość obrazu jest lepsza niż starsze wydanie, więc może po zgraniu płyty da się z nim coś zrobić, żeby stało się używalne, ale jeszcze się w to nie bawiłem.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,339
Reputacja: 150

24-02-2024, 14:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2024, 15:52 przez Mefisto.)
Following jeszcze nie gościło u mnie w odtwarzaczu, ale całościowo samo wydanko 101 jest naprawdę spoko. A co do tych linearnych edycji filmu, to niby fajna ciekawostka, ale dla mnie nie mają one za grosz sensu, bo całe clou tego tytułu, czy też Memento (albo Sin City, co by wyjść poza Nolana), polega właśnie na tym, że montaż jest dokładnie zaplanowany i brak chronologii stanowi o sile tych filmów.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,572
Reputacja: 98

24-02-2024, 15:37
Dokładnie. Brakuje tylko "chronologicznej" Dunkierki Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,517
Reputacja: 72

24-02-2024, 15:56
(24-02-2024, 14:02)misfit napisał(a):  Na razie bym się raczej wstrzymał...

Memento zatem na razie odpuszczę. W przyszłym roku jest 25-lecie filmu więc istnieje szansa na wydanie z nowym skanem.

(24-02-2024, 14:23)Piotrek P napisał(a):  Oczywiście płyta Criteriona to jest tylko region A

Dla mnie to bez różnicy. Jak się trafi Followning od Criteriona w promocji, rozważę zakup. Jak nie, wezmę wydanie UK, skoro niewielka różnica w jakości obrazu. Oraz biorąc pod uwagę to, co napisał Mefisto o wersjach linearnych, że są to ciekawostki, wówczas opcja z UK wydaje się całkiem sensowna i znacznie tańsza.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,339
Reputacja: 150

28-02-2024, 13:21
Obejrzałem Following i generalnie obraz bdb, choć w kilku scenach jest trochę uszkodzeń taśmy w rodzaju czarnych pionowych linii - nie mam pojęcia czy u Criteriona też to jest, acz biorąc pod uwagę naturę samego filmu niespecjalnie to przeszkadza. Dodatki super, książeczka bardzo fajna (choć nie powiem żebym był fanem tego rodzaju prezentacji tekstu).

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 930
Reputacja: 56

28-02-2024, 14:05
Following widziałem lata temu, dzięki za przypomnienieSmile Chętnie bym wrócił. Wydanie od 101 Films jest dostępne w jakiejś sensownej cenie? Na brytyjskim amazonie już nie mają.

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,517
Reputacja: 72

28-02-2024, 17:19
(28-02-2024, 14:05)kulcikriu napisał(a):  Wydanie od 101 Films jest dostępne w jakiejś sensownej cenie?

Jest tutaj: https://www.rarewaves.com/products/5037899075876-following-limited-edition
Ale cena jakoś nie zachęca do natychmiastowego zakupu. Kod rabatowy byłby pożądany w tym przypadku.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 930
Reputacja: 56

28-02-2024, 17:50
Dzięki, faktycznie okazyjnie to nie jestWink

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 184
Reputacja: 46

28-02-2024, 17:51
Jest też cały czas dostępny w sklepie 101 Films:
https://101-films-store.com/collections/black-label-limited-editions/products/following-1998-limited-edition-blu-ray
Cena niższa, ale wysyłka dość droga no i przy odbiorze na poczcie była niestety dopłata.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,620
Reputacja: 117

21-02-2025, 10:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2025, 10:09 przez fire_caves.)
Pytanie czy i pytanie gdzie...

Otóż nie jestem fanem horrorów ale te kilka klasyków, z naciskiem na horror z mocnym wątkiem SF lubię. Problemem jest dla mnie "Mucha", która nadal istnieje tylko na BD. Czy są widoki na wersję 4k (w rozumieniu wydania na płycie)? A jeśli nie, to które wydanie (jeśli są różnice na przykład w jakości obrazu) i gdzie doradzalibyście kupić?

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku