Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 12 13 14 15 16 ... 26 Dalej »

Doctor Sleep - Doktor Sen (2019)

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Doctor Sleep - Doktor Sen (2019)
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,104
Reputacja: 35

14-04-2020, 17:31
Oj Daras, akurat po Tobie spodziewałem się więcej niż porównania SDR vs HDR z YouTube... Szerokiej palety kolorów nie widać, wyższych jasności nie widać, do tego różnicę w rozdzielczości zabija kompresja, co w takim wypadku chcesz porównać?
Wydanie UHD tego filmu to jest poezja, o czym pisałem kilka postów wyżej, ale tego nie zobaczysz na żadnym porównaniu, to trzeba po prostu zobaczyć. Nie można przekonać się o tym jak wygląda film w HDR czy DV oglądając skompresowane obrazki SDR, miej litość...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 769

14-04-2020, 17:37
(14-04-2020, 17:31)Mr.Hankey napisał(a):  Oj Daras, akurat po Tobie spodziewałem się więcej niż porównania SDR vs HDR z YouTube... Szerokiej palety kolorów nie widać, wyższych jasności nie widać, do tego różnicę w rozdzielczości zabija kompresja

Dodajmy do tego totalnie z dupska kolorki, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. To jest znak firmowy tego kanału.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,328

14-04-2020, 20:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2020, 20:41 przez Daras.)
Zostawmy You Tube. Powiedzmy, że to była „ciekawostka”. Wrócę do tego o czym wspomniałem na poprzedniej stronie.

(14-04-2020, 17:02)Daras napisał(a):  EDIT:
„However, the cinematography does not always lend itself to showy 4K visuals, as some scenes are bathed so deeply in darkness that it's hard to consider Doctor Sleep a prime example of the format's capabilities. This extends to its somewhat limited use of HDR, which does pop nicely during certain moments but, as a whole, doesn't regularly stand head-and-shoulders above the Blu-ray in its overall vividness or quality of color saturation”.

https://www.blu-ray.com/movies/Doctor-Sleep-4K-Blu-ray/254575/

Czy koledzy faktycznie nie mają żadnych zastrzeżeń dotyczących wydania UHD? Czy ktoś zerkną na przywołane przeze mnie ujęcie (od 23:00 do 23:40) i porównał je ze „zwykłym” BD? Nie twierdzę, że mam stu procentową rację. Po prostu ciekaw jestem Waszej opinii.

EDIT:
Może jeszcze cytacik i milknę zanim rozpęta się piekło. ;-)
Znalazłem coś o żaluzjach ukazanych na BD vs UHD (patrz moja wypowiedź z poprzedniej strony). Właśnie tego typu ujęcia porównywałem ze sobą. Napisałem również, że ujmując rzecz generalnie HDR wygrywa. To jednak nie oznacza jakiegoś absolutnego zachwytu w każdym miejscu na globie.

„HDR usage is restrained in terms of what it can do to the fullest extent of the format but is mightily effective in terms of what it does for Flanagan's movie. Skies retain more information rather than clouds looking like blown-out blobs, car headlights cut through the glare (though don't ruin that lovely haloing effect) and offer up more intensity without necessarily showing every bulb in every socket, while interior lighting in particular draws down a hell of a lot more range than the SDR equivalent, be it the blinds inside Rose the Hat's RV that just clip to white in SDR or most forms of artificial interior light. Take the start of chapter 16 when Rose the Hat confronts Danny and Abra in you-know-where, the candle-effect electric bulbs around them are literally just fat blobs of light in SDR but are greatly refined in HDR, and even simpler things like Danny's hands reflected in the white underlit bar-top are resolved with greater clarity. If anything I'd say that the luminance coming off of those backlit white panels behind the bar is actually brighter in the SDR than the HDR in the wider shots, they're simply graded to blow out in SDR but are more restrained in HDR”.

https://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=322217&page=50

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,104
Reputacja: 35

14-04-2020, 20:56
Daruj sobie takie ciekawostki, naprawdę. Jedyne co mogą spowodować, to wprowadzić w błąd kogoś niezorientowanego w temacie.
Co Ci tak zależy na tym żeby wykazać jakąkolwiek przewagę BD nad UHD, nowy forumowy kolega z projektorem Cię zainspirował? Nie warto czytać tego co pisze, bo to same brednie.
Specjalnie dla Ciebie, zamiast oglądać Parasite, odpaliłem najpierw wspomnianą sekwencję na dwóch odtwarzaczach - jeden UHD i jeden BD - i co nieco posprawdzałem. Nie ma w tym ujęciu ani jednego momentu, w którym w wersji UHD na niebie, bo domyślam się, że głównie o to Ci chodzi, byłoby mniej szczegółów niż na BD. Chociaż muszę przyznać, że jestem zaskoczony, że nie było ich więcej. Nie zmienia to jednak faktu, że wersja UHD we wskazanym przez Ciebie momencie i tak wygląda lepiej niż BD nawet pomimo tego, że nie ma więcej szczegółów w bielach. Jest za to zdecydowanie bardziej kontrastowa i posiada masę kolorów, które nie występują w wersji SDR.
Podsumowując, w stu procentach się mylisz.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 769

14-04-2020, 21:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2020, 21:55 przez misfit.)
Daras, ale o co chodzi z tym cytatem z recenzji Geoffa ? Przecież on tam pisze, że praktycznie w każdym aspekcie UHD jest lepsze od BD, również jeśli chodzi o ilość szczegółów w jasnych partiach obrazu - na dowód tego strzelił nawet fotkę aparatem i ją wkleił na samym dole.
Czy to oznacza, że w każdej minucie filmu UHD musi być lepsze pod tym względem od BD ? Nie.

W ujęciu, które podałeś na BD nie ma więcej szczegółów w jasnych partiach obrazu względem UHD więc jeśli tak jest u Ciebie to jest to kwestia Twoich zabaw z projektorem FHD i konwersją do SDR.  Poniżej screeny:

Po lewej BD, po prawej UHD po konwersji do SDR - 466 nitów (tyle wynosi jasność szczytowa w tej klatce).

[Obrazek: b3XVxU0m.jpg] [Obrazek: OHRmsYgm.jpg]

Po lewej BD, po prawej UHD po konwersji do SDR - 317 nitów (tyle wynosi jasność szczytowa w tej klatce).

[Obrazek: MIGeJ4fm.jpg] [Obrazek: 067RZ5mm.jpg]

Przypomnę tylko, że powyższe screeny UHD będą u Ciebie wyglądały ciemniej gdyż oglądasz je na "zwykłym" wyświetlaczu w SDR.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

14-04-2020, 21:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2020, 21:57 przez Mierzwiak.)
Nie ma reguły, że UHD musi mieć więcej detali w jasnych partiach obrazu - wszystko zależy od twórców. Jedne filmy mają ich o wiele więcej i mnóstwo scen, np. z widocznym niebem, wyglada diametralnie inaczej, inne niewiele więcej, a jeszcze inne pod tym względem nie różnią się dokładnie niczym od wersji SDR, nawet jeśli osiągają niekiedy monstrualne wartości liczące kilka tysięcy nitów. (Pozdrawiam Pacific Rim!)

To samo tyczy się odzyskiwania detali w cieniach, czasem UHD w stosunku do BD wprowadza black crush. Czemu? O to należałoby już zapytać ludzi odpowiedzialnych za grading HDR.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,328

15-04-2020, 15:51
Misfit napisał:
Czy to oznacza, że w każdej minucie filmu UHD musi być lepsze pod tym względem od BD ? Nie.

Dokładnie tak. Ja z kolei napisałem:
Napisałem również, że ujmując rzecz generalnie HDR wygrywa.

Moje wydania zawsze zawierają płytki BD i UHD. Lubię porównywać wytypowane ujęcia, jak np. moment 21:30. Rzeczony kadr UHD miażdży tę samą klatkę ze „zwykłego” krążka BD. Takich smaczków odnotowałem więcej. Natomiast problem miałem z ujęciami od 23:00 do 23:40, zatem dzięki za zrzuty. Teraz widzę, że muszę nieco skorygować ustawienia.
W mojej ocenie jasne partie mimo wszystko są przepalone, i nie chodzi mi o niebo, tak jak zauważył Mr. Hankey. Podczas analizy całej sekwencji doskwierał mi brak detali na elewacjach budynków oraz pozostałych elementach przestrzeni miejskiej (była np. jakaś plansza wisząca na słupie itp.).

Mierzwiak, ciekawa wypowiedź. Dużo mi dała. Sądziłem, że skoro mogę wyświetlić 10 bit (bo mogę) to w każdym przypadku będzie git. Ale przyjmuję do wiadomości, że UHD nie zawsze musi mieć więcej detali w jasnych partiach w porównaniu z SDR.

Na marginesie. W „Lśnieniu” (1980) wychwyciłem trochę „smakowitych” kawałków ukazujących bezapelacyjną przewagę HDR nad SDR. Mogą one stanowić kadry szkoleniowe dla niedowiarków. Przykładowo – ile gałęzi za oknem zobaczysz w okolicach 04:07 (oczywiście mam na uwadze UHD vs BD)? I dalej, jak dużo padającego śniegu dostrzeżesz w poszczególnych okienkach podczas zamieci – okolice 51:40? Kurczę, zaryzykuję stwierdzenie, w myśl którego HDR robi swoje w trakcie budowania klimatu (np. napięcia), zatem może mieć wpływ na odbiór fabuły.
Już kończąc. W „Ad Astra” (2019) wszystkie wytypowane przeze mnie kadry ukazały ewidentną przewagę UHD. Szczegóły w cieniach oraz partiach jasnych - palce lizać!

P.S.
Porównania robiłem wyłącznie na własny użytek i nie sądziłem, że wspomnę o nich na forum. Zatem daleko im od badań czy profesjonalnych testów. To tak na marginesie, gdyby próbowano mi coś insynuować. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 762
Reputacja: 12

18-04-2020, 08:31
Kurczę biję się z myślami czy lepiej wziąć UHD (anulowałem w empiku ze względu na odbiór osobisty), czy iść w kierunku steel`a z dwoma wersjami.Kusi UHD podobno referencyjną jakością.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Yamaha RX-V4A, Klipsch R-50M, R -50C, RP-1000SW
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

18-04-2020, 08:37
To nie jest wybór między formatem / opakowaniem tylko wersją filmu, a dir cut wygrywa Smile

Jestem rozczarowany że Warner nie uszanował do końca zdania reżysera i wersja reżyserska w 4K Dolby Vision dostępna jest tylko w dystrybucji cyfrowej. Oczywiście w idealnym świecie obie zostałyby wydane na UHD, ale moim zdaniem reżyserska powinna trafić na UHD a kinowa na BD, a nie na odwrót.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 762
Reputacja: 12

18-04-2020, 08:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2020, 08:48 przez shaman72.)
Zamawiam w takim razie steelbooka blu, film mi bardzo podszedł i na dzień dzisiejszy, to jedyne sensowne rozwiązanie.Chyba, że i tak przy czasie skuszę się jeszcze na UHD Wink

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Yamaha RX-V4A, Klipsch R-50M, R -50C, RP-1000SW
Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku