Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 12 13 14 15 16 ... 26 Dalej »

Doctor Sleep - Doktor Sen (2019)

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Doctor Sleep - Doktor Sen (2019)
Offline Nietoperz
Redaktor
Liczba postów: 24
Reputacja: 0

18-04-2020, 10:16
(18-04-2020, 08:48)shaman72 napisał(a):  Zamawiam w takim razie steelbooka blu,  film mi bardzo podszedł i na dzień dzisiejszy, to jedyne sensowne rozwiązanie.Chyba, że i tak przy czasie skuszę się jeszcze na UHD Wink
Szkoda, że wczoraj nie brałeś, była promocja 3 za 2 na Empik.com, mogłeś w sumie kupić Doktora Sen w dwóch wersjach (UHD + steelbook) i dokupić jakiś film, i potraktować to tak, jakbyś np. przy zakupie 2 filmów dostał steelbooka za 2 grosze. Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,328

18-04-2020, 13:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2020, 13:09 przez Daras.)
(18-04-2020, 08:31)shaman72 napisał(a):  Kurczę biję się z myślami czy lepiej wziąć UHD (anulowałem w empiku ze względu na odbiór osobisty), czy iść w kierunku steel`a z dwoma wersjami.Kusi UHD podobno referencyjną jakością.

Abstrahując od dwu różnych wersji filmu…
Decydując się na UHD zawsze kupuję wydanie ze zwykłym blu. Dobrze jest mieć alternatywę. Nie wszystkim przy każdym filmie będzie odpowiadać HDR. Przydatne są porównania do SDR.
Mam kumpla, który wyłączył w swoim TV funkcję HDR. Jakoś się nie przekonał. Ja - podobnie jak znajomy - wychowałem się na SDR (kino, telewizja itd.). Nie wiem czy chciałbym w UHD zobaczyć np. „Pana Wołodyjowskiego” (1969) czy „Deszczową piosenkę” (1952). Stare taśmy miały swój urok (przywołując choćby metodę Technicolor). Z kolei bezapelacyjnie stawiam na HDR w przypadku np. „Ad Astra” (2019). Zatem inaczej podchodzę do kina współczesnego.

Tak kończąc. Wszystko jest sprawą oczekiwań oraz gustu. Niektórzy muszą nieco wyćwiczyć oko aby dostrzec więcej. Ja tego HDR się „uczyłem”, choć miałem zadanie bardzo ułatwione. Kiedyś pisałem, że kupę lat spędziłem w ciemni fotograficznej. Bawiłem się przejściami tonalnymi już od początku lat 80 – tych. Stosując różne sztuczki możliwe było wyczarowanie efektu „HDR” dawno temu. Ale to kwestia na odrębny wątek.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 762
Reputacja: 12

18-04-2020, 13:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2020, 13:30 przez shaman72.)
@Daras,format UHD już mnie kupił i jeśli tylko mam wybór, to wybieram ten nośnik.Niestety ale w przypadku tego filmu raczej czeka mnie zakup obu nośników.
Chce mieć też wersję reżyserską.

@Nietoperz, zgapiłem się niestety o jeden dzień Sad

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Yamaha RX-V4A, Klipsch R-50M, R -50C, RP-1000SW
Odpowiedz
Offline Cisek
Użytkownik
Liczba postów: 103
Reputacja: 10

18-04-2020, 13:51
Ktoś z was kupił może wersję iTunes? Zastanawiam się czy wersja reżyserska o której wspominają jako o dodatku jest w 4K i czy ma polskie tłumaczenie?

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

18-04-2020, 14:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2020, 14:02 przez Pablo0909.)
(18-04-2020, 13:08)Daras napisał(a):  Abstrahując od dwu różnych wersji filmu…
Decydując się na UHD zawsze kupuję wydanie ze zwykłym blu.

Wyboru raczej nie masz, bo wszystkie wydania UHD mają w komplecie płytę BD Wink

@Cisek- 4K, Dolby Vision, Dolby Atmos. Polska wersja, to DD 5.1 i napisy.

Odpowiedz
Offline MasterThief
Valar Dohaeris
Liczba postów: 598
Reputacja: 30

18-04-2020, 14:05
Ja kupiłem w Apple TV Doktor Sen i w jednej cenie masz do wyboru dwie wersje filmu: kinową i reżyserską, obie w 4K z Dolby Vision i Dolby Atmos plus oczywiście dodatki Smile

Kino domowe:

Telewizor: LG OLED 55C7V
Odtwarzacz Ultra HD Blu-ray: Panasonic DP-UB820
Przystawka box: Apple TV 4K
Soundbar: Sony HT-ST5000 (Dolby Atmos | DTS:X | Dolby Vision)

Angel
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

18-04-2020, 14:28
(18-04-2020, 14:02)Pablo0909 napisał(a):  Wyboru raczej nie masz, bo wszystkie wydania UHD mają w komplecie płytę BD Wink

A to nie wiedziałem. Mam tego jak na lekarstwo i wyłącznie polskie wydania. Nie miałem pewności jak to jest z zagranicznikami.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 769

18-04-2020, 14:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2020, 14:50 przez misfit.)
Na czeskiej filmarenie zapowiadają 3 płytowe wydanie z wersją kinową (UHD i BD) oraz reżyserską (BD). Na każdej powinna być pl wersja.
Ale fakt, żenua, że wersja reżyserska na UHD została pominięta na nośniku.

(18-04-2020, 13:08)Daras napisał(a):  Ja - podobnie jak znajomy - wychowałem się na SDR (kino, telewizja itd.). Nie wiem czy chciałbym w UHD zobaczyć np. „Pana Wołodyjowskiego” (1969) czy „Deszczową piosenkę” (1952).

Na pewno taka płytka UHD będzie bliższa "oryginałowi" 35mm od 1080p SDR Rec.709 z 8 bitową głębią koloru i rozdzielczością chromy 960x540.
A jeśli chodzi o HDR to i tak w starszych filmach z reguły pod tym względem nie ma szaleństw. Widziałem niedawno It's a Wonderful Life w UHD z 1946r. - palce lizać.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

18-04-2020, 16:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2020, 16:24 przez Daras.)
(18-04-2020, 14:47)misfit napisał(a):  Na pewno taka płytka UHD będzie bliższa "oryginałowi" 35mm od 1080p SDR Rec.709 z 8 bitową głębią koloru...

Wiem o tym doskonale. Z tego powodu wyjaśniłem na czym się „wychowałem”. Tytuły również nie są przypadkowe. Mógłbym podać ich więcej, jak np. „Mężczyźni wolą blondynki” (1953). Po prostu przyzwyczaiłem oko (mózg) do tych „krzykliwych” mocno skontrastowanych barw i nie wiem czy chciałbym coś zmieniać. To są wspomnienia, zatem emocje z rodzinnych spotkań przy telewizorze i takie tam. Ale dodałem, że inaczej podchodzę do kina współczesnego. Przy okazji nieco skoryguję swoją ostatnią wypowiedź: akurat „Ad Astra” kupiłem w Anglii.

HDR wymaga wrażliwości i chyba nie jest dla wszystkich. To wyrafinowana technologia z wysokiej półki. Co do zasady UHD faktycznie próbuje ukazać rzeczywistość w taki sposób, w jaki ją obserwujemy. Bo jeśli teraz patrzę przez okno to widzę za nim drzewa, jednakowoż w rogu zacienionego pokoju określone detale. SDR w analogicznym ujęciu przegra (lub ledwie się wybroni). No, ale więcej niż tuzin tuzinów ludzi (czyt. gros) nazwie HDR mydłem. Wink

P.S.
Może kiedyś kupię jakiś stary film na UHD i obejrzę go bez wcześniejszych porównań. Potem wybrane ujęcia zestawię ze zwykłym blu. Ciekaw jestem odczuć.

EDIT:
(18-04-2020, 14:47)misfit napisał(a):  A jeśli chodzi o HDR to i tak w starszych filmach z reguły pod tym względem nie ma szaleństw.

Tu mam znikome doświadczenie. Jednak zauważyłem, że w „Lśnieniu” (1980) na UHD oraz zwykłym blu ciemne partie są podobne. Ewidentną przewagę dostrzegłem w światłach.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,584
Reputacja: 245

18-04-2020, 17:06
(18-04-2020, 14:02)Pablo0909 napisał(a):  wszystkie wydania UHD mają w komplecie płytę BD Wink
Z tym wszystkie to jednak nie do końca prawda. Nawet na naszym rynku było kilka bez BD ("Szeregowiec Ryan", oba tytuły z serii Tranformers). Sporo wydań bez BD wypuszczanych jest też w Australii ("Alien", "Bohemian Rhapsody" czy też wszystkie cztery filmy o Bondzie wydane ostatnio na UHD)

A w temacie "Doctor Sleep" to tak jak wspomniał misfit na 24 czerwca zapowiedziane jest czeskie wydanie w steelbooku zawierające UHD i 2BD czyli również wersję reżyserską.

[Obrazek: thumb-lg-7362532-doktor-sen-steelbook-4k...lu-ray.jpg]
[klik w okładkę = przejście do filmoskopu]

Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku