(12-03-2019, 16:03)misfit napisał(a): Odtworzyć płytę UHD w PowerDVD możesz za pomocą oficjalnego napędu UHD, ale jeśli chcesz zgrać jej zawartość na dysk twardy potrzebujesz napęd tzw. UHD friendly. Prawie wszystkie tego typu napędy to Asus i LG i AFAIK w każdym przypadku trzeba liczyć się z podmianą firmware napędu na starszą wersję.
Osobiście mam LG BH16NS55 kupowany w styczniu 2018r. i miał on wgrany firmware 1.03 i na nim nie dało się zrobić kopii w MakeMKV czy jakimkolwiek innym programie. W tym celu musiałem zrobić downgrade firmware 1.02 co w tym czasie nie należało do rzeczy prostych ani przyjemnych, ale jako, że z komputerami mam do czynienia od szóstego roku życia (Atari 65XE ) to nie stanowiło to dla mnie problemu.
Mała poprawka do powyższego - okazuje się, że od około miesiąca proces zmiany firmware i uczynienie napędu UHD friendly zostało znacznie uproszczone. Więcej tutaj.
Wystarczy uruchomić plik ASUS_ODD_FW_Changer_(Modified).exe i wybrać odpowiedni firmware dla posiadanego przez nas napędu.
Może kogoś zainteresuje, że dla LG BH16NS55 można wgrać firmware z WH16NS60. Co w ten sposób zyskujemy ?
1. Większa prędkość odczytu m.in BD-66 czy BD-100 do x8 vs x6 - kopię płyty 90GB MakeMKV zrobił mi w 65 minut.
2. Brak buga obecnego w firmware 1.02 z usypianiem napędu po pewnym okresie bezczynności np. dłuższa pauza w trakcie odtwarzania filmu, po czym trzeba było wysunąć i z powrotem wsunąć tackę napędu przyciskiem eject aby płyta była dalej odczytywana, a w skrajnych przypadkach trzeba było robić restart komputera.
Nie wiem czy w kwestii wypalania płyt coś się zmienia na lepsze lub gorsze po tej procedurze bo tej funkcjonalności napędu nie używam.
Dodam tylko, że taki LG BH16NS55 z wgranym WH16NS60 jest widziany przez system jako oficjalny napęd UHD. Ultra HD Blu-ray Advisor Cyberlinka podaje mi wynik pass (czyli dobrze) w polu UHD-BD Optical Disc Drive, ale czy rzeczywiście za jego pomocą będzie się dało odczytać płytę UHD w PowerDVD tego nie sprawdzę bo nie spełniam innym wymagań PowerDVD (CPU, GPU i płyta główna
).