13-12-2024, 15:31
OK, taka sytuacja: na EAN z okładki nalepiona jest naklejka z innym EAN. Bravo, pomóż!
|
Dodawanie wydania
|
|
13-12-2024, 15:31
OK, taka sytuacja: na EAN z okładki nalepiona jest naklejka z innym EAN. Bravo, pomóż!
13-12-2024, 15:36
Pewnie każda sytuacja jest inna i do indywidualnego rozpatrzenia ![]() W każdym razie jeżeli żadnego z nich nie ma w filmoskopie to proponuję dodać to na podstawie EAN z naklejki a w opisie dodać informację, że pod naklejką znajdował się inny EAN (zakładam, że udało Ci się go odczytać skoro zastanawiasz się co zrobić.
18-12-2024, 09:05
Nie pamiętałem tego ale okazało się, że kiedyś zastosowałem jeszcze inne rozwiązanie tego problemu, czyli wprowadziłem dwa numery EAN do jednego wydania, dodałem informację w opisie a w galerii można sprawdzić o co chodzi ![]() https://filmozercy.com/filmoskop/edition/162096
10-01-2025, 17:57
Ten powinien przyjąć EANNIEZNANY05 Tylko wcześniej upewnij się, że wydania które chcesz dodać nie ma już w bazie.
27-04-2026, 13:28
Chciałbym poruszyć dwa tematy bo mam wrażenie, że cały czas jest to różnie interpretowanie. Temat 1: Kiedy ustawiamy wartość 'Box set'. Nigdy to nie zostało doprecyzowane a z różnych komentarzy w filmoskopie wynika, że są różne interpretacje na to, więc może warto jednak ustalić zasady. Moje podejście do tematu jest takie, że jeżeli mamy wydanie w slipcase (nieważne ile w nim znajduje się opakowań amaray/steelbook/digi-pack) ale nic oprócz opakowań na filmy się w nim nie znajduje to ustawiam jako rodzaj opakowania to wewnętrzne opakowanie. Natomiast jeżeli slipcase jest szerszy i oprócz opakowań na filmy mamy tam miejsce na książki, pocztówki itp (czyli nie są one umieszczone wewnątrz opakowania na filmy, tylko obok) to wtedy umieszczam opis 'Box set'. Natomiast w obu przypadkach w ramach dodatkowych informacji o wydaniu staram się umieścić wykaz tych dodatków. Czy powyższe podejście jest czytelne i je zostawiamy czy jednak powinno ulec zmianie? Jeżeli zmianie to oczekuję na konkretne kontrpropozycje. Temat 2: Główna fotka i zdjęcia z widocznym grzbietem. Założenie było takie aby to dotyczyło tylko fotek dla: - steelbooków, ponieważ pojawiały się wydania gdzie na tym grzbiecie nie było tytułów i to był sposób aby od razu było to widoczne, bez konieczności zaglądania do galerii czy są tam dodatkowe fotki z grzbietem. - wydań zbiorczych - tak aby zasugerować, że wydanie jest zdecydowanie grubsze od standardowego. Pewnie warto do tego dodać jakieś nietypowe grzbiety (np. kolekcjonerskie wydania dwóch pierwszych Avatarów, gdzie zamiast tytułów mamy moim zdaniem bardzo nietrafiony pomysł z samą literą A). W każdym razie z mojej perspektywy, dużo czytelniejsze są fotki 'na wprost' i zdecydowanie takie preferuję. Niestety (przynajmniej dla mnie) ostatnio Mefisto zaczęło to przeszkadzać i prawie każde wydanie w slipcover/slipcase chce aby zmieniać na te z grzbietem. Ba nawet tam gdzie sam nie wrzuci proponowanej grafiki .Mnie się ten pomysł nie podoba i w większości tych propozycji nie widzę takiej konieczności. Natomiast jeżeli większa grupa osób uzna, że fotki z grzbietem są lepsze to pewnie powoli zacznę to zmieniać ale wtedy będę chciał ustalić sztywne zasady (obecnie jest zapis 'preferowane' co dawało pewną dowolność ) tak aby za jakiś czas ponownie nie nastąpiła zmiana wizji
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości |