Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Muzyka filmowa
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Droga do Saliny / La Route de Salina (Christophe)

Opcje tematu
Droga do Saliny / La Route de Salina (Christophe)
Online czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 288
Reputacja: 10

Music  05-01-2017, 14:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2017, 14:57 przez czarodziejmarx. Powód edycji: dodanie artykułu o filmie )
"Droga do Saliny" Georgesa Lautnera a sprawa muzyczna

Jakiś czas temu udało mi się dorwać ten film, z polecenia mojej mamy obejrzałem. Ponoć gdy wychodził był bardzo świeży, kontrowersyjny i w ogóle głośny. Mnie jakoś strasznie nie zaszokował, w recenzjach czytałem, że thriller psychologiczny, dobrze trzymający w napięciu i w ogóle. Cóż, chyba na ówczesne standardy Tongue Ale trzeba przyznać, film bardzo spoko.

No i przechodzimy do sedna - muzyka. Muzyka w tym filmie jest po prostu świetna! Od otwierającego kawałka po nawracające motywy każda ścieżka wbija się w pamięć i kojarzy się mocno z filmem. Mamy tu utwory wykonywane przez francuskiego wokalistę znanego jako Christophe, któremu powierzono stworzenie muzyki do filmu. Rubrykę wykonawcy albumu dzieli z zespołem Clinic, który dostał angaż, gdy Pink Floyd nie mogło podjąć projektu.

Muzyka jest na tyle wpadająca w ucho i zapadająca w pamięć, że nawet Tarantino wykorzystał aż dwa utwory w Kill Billu 2 - "The Chase" ze ścieżki dźwiękowej Drogi do Saliny pojawia się w scenie z pędzącą Pontiakiem Elle Driver, natomiast drugi utwór - "Sunny Road to Salina" - słyszymy, gdy ubrudzona ziemią Panna Młoda idzie pustynią.

Po krótkim researchu okazuje się, że wydań muzyki z filmu było wiele, ale  - patrząc na to, że się wyprzedał i znowu jest białym krukiem - ciągle mało.

Tutaj wymienię tylko oficjalne wydania CD, ale znalazłem stronkę, gdzie mamy listę wszystkich wydań (w tym nieoficjalnych) wraz z róznymi formatami.

"Bande Originale Du Film La Route de Salina" z 2003 wydane przez Sony Music France. (digipack)
Wydanie trafiło również do dystrybucji cyfrowej, jest na iTunesie.

[Obrazek: R-3468047-1349789160-5753.jpeg.jpg]

Wznowienie "Bande Originale Du Film La Route de Salina" z 2013 wydane przez Sony Music Entertainment.
Też wylądowało na iTunes.

[Obrazek: 369962_IMAGE-PRODUIT.jpg]

Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem wydania z 2003 i mogę potwierdzić, że jest to digipack. Wydanie przyszło w folii i z polskimi naklejkami dystrybutora Sony Music Entertainment Polska. Kupione na allegro.

Wznowienie z 2013 jest prawdopodobnie w  jewelboksie, na co wskazywałaby jedna z dostępnych w internecie fotek.

Dorzucam jeszcze link do artykułu o filmie pt. "A Curious Lost Classic of Cinema: Road to Salina (1970)"

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku