09-02-2022, 18:19
(09-02-2022, 15:59)misfit napisał(a): Nie wiem jak na projektorze czy LCDkach z przeciętnym kontrastem, ale na OLED Diuna prezentuje się zacnie - o co najmniej klasę lepiej niż na BD, a HDR wnosi do obrazka nieporównywalnie więcej niż dwa poprzednie filmy Villeneuve'a. Jeśli jednak ktoś oczekuje żyletki, braku ziarna czy żywego obrazu z soczystymi kolorkami to sorry, ale trafił pod zły adres Wink
Poprzedni film Blade Runner 2049 wygląda przy tej Diunie rewelacyjnie. Nie oczekuje żyletki , braku ziarna czy soczystych kolorów bo wiem co to za film i jak i gdzie został nagrany. Widziałem jakąś kopie tego filmu o pojemności niespełna 20GB i niczym to sie nie różniło od tego co kupiłem. Diuna 4k względem takiego Szeregowca Ryana z ziarnem wygląda jak bida kopia DVD. A przecież Spilberg też kręci inna taśmą co widać na jego filmach a sam film choć jest leciwy to jego edycja 4k UHD wygląda świetnie i widać tą jakość pomimo , że "kolorki" tam nie występują i taśma jest "surowa". To jeśli chodzi o ziarno. Ciemne sceny w BR 2049 też wyglądają jak mają wyglądać. A to ten sam reżyser. A tu mówimy o nagraniu z świetną jakością w 2022r , której nie widzę a wręcz przeciwnie.
Zastanawiałem się nad wyłączeniem przesłony aby obraz sie tak nie przyciemniał ale w scenie na wzgórzu podczas rozmowy syna z ojcem też jest ciemno. Gdy se przypomnę szkockie wzgórza z Wallesem z filmu Waleczne Serce 4K to się poważnie zastanawiam czy jest możliwość że trafiłem na wadliwą płyte.
Na 40 lecie wydali Obcy Ósmy Pasażer Nostromo. Film stary nagrany w ciemnościach a wygląda rewelacyjnie. A tu nowość, wizualny majstersztyk i taka cienizna.
Oglądam na JVC RS540 i innych produkcjach jest ok.