Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 Dalej »

Dunkierka (2017)

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Dunkierka (2017)
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 714
Reputacja: 46

21-01-2019, 07:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2019, 07:39 przez MarianPaz.)
Zauważyłem że są tacy którzy z wielką satysfakcją za każdym razem będą jechali po tym czy innym filmie, bo po prostu lubią to robić. Ja w zasadzie mógłbym tak pisać o większości filmów z tutejszych niusów, a w szczególności komiksach które dla mnie są takim samym paździerzem jak dla Was owa Dunkierka. Smile

BTW na tej samej zasadzie jak Ciebie nie interesuje zdanie innych z owej stronki tak na mnie w żadnym stopniu nie działają Twoje i kolegi argumenty, bo w kinie film zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie niezależnie od opinii recenzentów. Toteż porównania z paździerzem osobiście mnie bawią. Albo inaczej, żałuję że film nie dostarczył Wam takich emocji jak mnie, ale przecież to normalne. Nasze zdanie jest zawsze czysto subiektywne i wielokrotnie bardzo odmienne.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 1,578
Reputacja: 51

21-01-2019, 10:49
Film oceniłem pozytywnie, ale zdecydowanie muszę powtórzyć. Krótkie wrażenia z pamięci - na plus wszystko co tyczy się wątku Hardy'ego i sceny batalistyczne samolotów (pustka-srustka, tak to właśnie wygląda), udźwiękowienie i muzyka. Reszta - takie se. Najsłabszy film w karierze Nolana, a widziałem wszystko, co stworzył i trafiło do kin, lub sieci.

Filmweb | Filmoskop

#fuckJamesGunn #fuckPeterSafran #fuckDCU
Odpowiedz
Offline lukee
Stały bywalec
Liczba postów: 487
Reputacja: 27

21-01-2019, 11:19
Filmów Nolana ogólnie nie lubię. Jedynymi wyjątkiem są Incepcja oraz Prestiż. W Dunkierce również rozminąłem się z oczekiwaniami ale nie będę przez to negował filmu. Najważniejsze w tym filmie jest to iż jest inny niż przeciętny film wojenny. Czy dobrze? Trudno mi odpowiedzieć jednoznacznie. Fabularnie może nie powalił ale nadrobił zdjęciami, historią jak i samym sposobem nakręcenia. Z tych wszystkich starych wojennych filmów które wcześniej wymieniliście może kilka zapada mi w pamięci. Dunkierka również zapadnie dlatego, że jest inna. Te wszystki filmy o Wietnamie czy z 2 wojny o walce Amerykanów z Japonią są podobno do tego stopnia, że po latach nie umiał bym ich opowiedzieć bez kolejnego przypomnienia sobie. Dlatego to duży plus dla mnie, że Dunkierka jest inna. Tylko czy przez to jest gorsza?? Bo nie jest mega filmem akcji. A czy miała takim być? Czy może ktoś się rozminął z oczekiwaniami?

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 3,786
Reputacja: 164

21-01-2019, 11:48
No tak, jak nie podpieranie się opiniami (pseudo)krytyków to odwoływanie się do prymitywnych zachcianek widzów nastawionych na akcję! Do pełni szczęścia brakuje tylko "a może nie zrozumieliście zamysłu Nolana?" Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,010
Reputacja: 111

21-01-2019, 12:01
Ok, ale co mu zarzucasz. Oprócz trzech samolotów na krzyż, bo nie wiem ile ich miało być. Lotniska Raf były zniszczone, Niemcy atakowali w tym czasie Belgię i Holandię, atak wojsk pancernych był wstrzymany.

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

21-01-2019, 13:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2019, 13:19 przez Sokal.)
Dla mnie Dunkierka to doskonałe kino. Argumentów nie będę teraz wymieniał, bo wszystko opisałem tutaj:

http://filmozercy.com/wpis/dunkierka-recenzja-filmu-i-wydania-blu-ray-opakowanie-plastikowe

Daras, może dodaj tego linka w swoim pierwszym poście tematu? Smile

EDIT: i widzę, że zakończyłem "reckę" stwierdzeniem: "Bezapelacyjny sukces technologiczny. Dyskusyjne zwycięstwo artystyczne." Jak widać miałem rację. Dyskusja jest i w sumie dobrze. Natomiast różnorakie agregatory ocen pokazują, że osobiście jestem w większości Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 7,351
Reputacja: 146

21-01-2019, 14:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2019, 14:53 przez Gieferg.)
Ciekawostka - Last Jedi ma 91% na RT, Dunkierka 92%

Innych knotów z takimi notami też bym nie musiał długo szukać (Skyfall - 92%), w dodatku Nolan niejako z zasady dostaje dobre recenzje czego by nie nakręcił (Incepcja 86%, TDKR - 87%), tymczasem ostatni jego film który nazwałbym dobrym (nawet bardzo) to Mroczny Rycerz.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,024
Reputacja: 83

21-01-2019, 17:11
To możę ja dorzucę swoje trzy grosze. Dla mnie Dunkierka to najsłabszy film Nolana. Oceniłbym na słabą czwórkę. W kategorii "kino wojenne" oczko niżej - 3. Do tej pory nie wiem o czym tak na prawdę jest ten film. O Dunkierce? Hmmm, Nolan pokazuje losy kilku żołnierzy. Nie ma głównego bohatera. Pokazuje, że umierali zwykli ludzie, żadnych bohaterów, czy bohaterskich czynów, za to czasem pojawiał się strach, rezygnacja, czy nawet tchórzostwo. W takim razie skąd tytuł Dunkierka? Dlaczego akurat taki? Film równie dobrze mógłby być zatytułowany "Dzień z życia żołnierza", czy "Ewakuacja". Nolan niby stara się opowiedzieć o operacji Dynamo, a tak na prawdę tego nie robi. Zarys historyczny pratycznie nie istnieje. Widz po seansie dalej nie wie o co z tą "Dunkierka" chodziło. Dlaczego było tak mało samolotów wspierających akcję (nawiasem mówiąć to była ich zaangażowana grubo ponad setka). Dlaczego ta ewakuacja i sposób jej przeprowadzenia były tak ważne dla dalszych losów wojny. Nie widać skali tego wydarzenia i dramatu żołnierzy. Zginłęo tam ponad 10tys żołnierzy brytyjskich, a w wizji Nolana wygląda to chwilami jak oczekiwanie na jakiś spóźniony prom na Wyspy.
Padały w tym wątku krytyczne oceny pod adresem "Szeregowca Ryana". Tymczasem Spielberg nakręcił film właśnie o szeregowcu i grupie żołnierzy co ma go uratować. Chciał pokazać bezsens wojny, gdzie dla ratowania jednego ludzkiego życia poświęca i naraża się inne. To czy mu się to udało, to już inna sprawa. Swoje rozważania umieścił w czasie operacji lądowania Aliantów w Normandii. To jest tylko tło historyczne, ale przedstawił je z realizmem i pietyzmem, jakiego (moim skromnym zdaniem) kino wcześniej nie widziało. Pokazał brutalność wojny bez żadnego wygładzania. Oddał tym samym hołd wszystkim tym którzy w niej zginęli. Scena lądowania na plaży Omaha więcej mówi o tym jak okropna jest wojna, niż ta cała "Dunkierka" Nolana. Pomimo tego Spielberg nie zatytuował swojego filmu "D-Day", "Operacja Overlord", czy "Piekło Normandii". A przecież miał do tego prawo z uwagi na to jak ten zarys historyczny jest w "Szeregowcu" dobrze przedstawiony. Nie zrobił tego bo to film o ratowaniu jakiegoś tam "szeregowca", który jednak o wojnie mówi wiecej niż nolanowska "Dunkierka".

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline lukee
Stały bywalec
Liczba postów: 487
Reputacja: 27

21-01-2019, 18:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2019, 18:20 przez lukee.)
Tylko czy w Szeregowcu masz wyjaśnienie tła historycznego? NIE MA. Nikt tam nie tłumaczy po co akurat tam to lądowanie, dlaczego nie gdzie indziej itp. Nie pokazują co się dzieje na innych plażach itp. Wg mnie czepiasz się rzeczy które nie mają wpływu na film. Tak samo jak nazwy filmu. No skoro akcja rozgrywa się w większości na plażach Dunkierki i wodach opodal to co złego jest w tej nazwie filmu? Przecież to nie jest film o jakimś jednym facecie co podróżuje gdzieś tylko masz akcje umiejscowioną w jednym miejscu nijak się to ma do Szeregowca którego próbujesz w każdym aspekcie przyrównać. Każdy aspekt operacji Dynamo ukazał włącznie z przejmowaniem łódek od ludzi. Nie ma bohaterów? No proszę Cię a ci ludzie w tych łódkach którzy popłynęli z pomocą? To nie jest bohaterstwo? A żołnierze? Też niebohaterscy? Nie ginęli w tym filmie? W Dunkierce nie ma brutalności? Nie jest nią czasem bombardowanie statków z żołnierzami?

Nie każdy film wojenny musi być mega sieczką z setką czołgów i samolotów. Czy na wojnie samoloty latają cały czas? Może pokazał akurat moment kiedy nie latały. Skupił się w filmie na czymś zupełnie innym. Nie zrobił typowego filmu gdzie przez 80 % czasu "strzelają". Jak dla mnie to jest główny aspekt dlaczego wielu rozczarowuje.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 3,786
Reputacja: 164

21-01-2019, 18:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2019, 18:30 przez Mierzwiak.)
@sebas

Od siebie dodam, że samo dystansowanie się od widza, chłód i oszczędność same w sobie nie są złe, ale też film musi oferować coś w zamian. Tak chwalone przez większość zdjęcia / realizacja dla mnie są co najwyżej przeciętne (wizualnie ten film jest zwyczajnie nudny i nie oferuje dla mnie nic ciekawego pod względem pracy kamery, kompozycji kadrów czy kolorystyki) a muzyka granicząca z kakofonią - irytująca. (IMAXa opuściłem z bólem głowy, niezbyt przyjemne doświadczenie)

O reszcie nie ma nawet co mówić. Bohaterowie (o ile w ogóle można ich tak nazwać) byli mi obojętni, o samej operacji ciekawiej mówi Czas mroku, a brutalniejsze od tego filmu jest... zacięcie się nożem podczas krojenia.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku