Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dźwięk przestrzenny

Ankieta: W jakim systemie dźwięku oglądasz filmy (przy założeniu dostępności takiej liczby kanałów na ścieżce dźwiękowej)?
Stereo
5.1
7.1
niestandardowo
nie interesuje mnie dźwięk
[Wyniki ankiety]

Strony (35): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 35 Dalej »

Opcje tematu
Dźwięk przestrzenny
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

25-06-2020, 15:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2020, 15:08 przez Daras. Powód edycji: wklejenie cytatu z poprzedniej strony )
(25-06-2020, 06:38)djgromo napisał(a):  Jeszcze mi się skojarzyło, że mógł jakiś kondensator spuchnąć/rozlać się w zasilaczu wewnątrz suba. Przynajmniej w komputerach najczęściej to jest przyczyną jak zasilanie nie startuje.

Tak, tak. Pisząc po raz pierwszy w sprawie suba wziąłem to pod uwagę.  

(22-06-2020, 21:05)Daras napisał(a):  Zastanawiałem się nad cichym zgonem kondensatora.

Teraz pozostaje tylko serwis. Ciekawe czy mają części do takich staroci.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

22-10-2021, 14:18
Mam potencjalnie problem z moimi słuchawkami Audeze Mobius. Według specyfikacji wspierają dźwięk przestrzenny aż do 7.1 kanałów. OK, tylko na pudełku nie ma znaczka Dolby, czy DTS, więc musi to być multichannel już zdekodowany do PCM. Rozmawiałem na ten temat (i nie tylko ten)  z "supportem" Audeze, poprzez dedykowaną stronkę internetową. Generalnie to odpowiedzi były niemal zawsze konkretne. W tym jednak wypadku odpowiedź była wymijająca. Uściśliłem, że Mobiusy wpierają klasę USB Audio w wersji 2.0, czyli o DTS nie może być mowy. Co najwyżej bitstream AC3 lub MPEG2-Audio. Tylko jak to sprawdzić? Odinstalowałem z windowsowej maszyny sterownik od Audeze, bo ten jak się okazało po dyskusji z konsultantem, jest dedykowany do stereo. Wynikało by z tego, że wymusza downmixing. Gdy był aktywny, to regulowanie poziomem kanałów tylnych i bocznych (z poziomu "właściwości urządzenia audio" w Windowsie) nic nie dawało. Jak go odinstalowałem, to niestety, dalej to samo, z jedyną różnicą, że konfiguracja liczby kanałów jest zahardkodowana - nic nie da się zmienić. Nasuwają się więc pytania:
  • Czy aktualnie w Windows 10, klasa audio wspiera mulichannel? Wiem, że Microsoft wprowadził wsparcie dla klasy Audio 2.0 dość późno (chyba jak było wprowadzenie rewizji 3.1 samego interfejsu USB).
  • Czy ktoś zna odtwarzacz softwarowy na Windows, który byłby w stanie zdekodować bitstream zwykłego Dolby Digital, czy DTS do wielokanałowego PCM i jawnie pokazywał docelową konfigurację kanałów i wielokanałowo przesłać to do karty dźwiękowej?

Próbowałem kilku odtwarzaczy (VLC, Media Player Home Cinema, Leawo Blu-ray Player). Znalazłem nawet filmiki testowe od Dolby w niekompresowanym multichannel 7.1 (nie DD, czy true HD), żeby ominąć potencjalne problemy z softwarowym dekoderem, licencjami itp. Zawsze wygląda to tak, jakby do Mobiusów docierał już downmix do 2.0.

Inna sprawa to Linux. Na moim HTPC opartym o LibreELEC, Mobiusy zostały wykryte jako multichannel 7.1, z dziwnym dopiskiem - S/PDIF. Czy chodzi tu po prostu o PCM, bo format S/PDIF zasadniczo wykorzystuje kodowanie próbek w PCM (dla stereo)? Jeżeli ma przesyłać multichannel to jest to zawsze bitstream (no i oczywiście odpadają formaty HD). Co ciekawe tak wykryte Mobiusy zagrały bez problemu, ale różnica pomiędzy trybem stereo (można go wybrać osobno względem 7.1), była minimalna, na granicy autosugestii.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

22-10-2021, 15:21
Ciekawy wątek niestety nie pomogę w tej kwestii , ale możesz poszukać pomocy/informacji na forum kodi.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

28-10-2021, 17:05
@prodarek
Dzięki za sugestię. Wygląda na to, że sytuacja pod Windowsem już chyba opanowana. Używałem sugerowanego przez Audeze VLC playera. Sprawdziłem, też rejestr Windowsa, żeby potwierdzić, jak rejestrują się słuchawki w systemie. Dla każdego z trzech trybów (stereo, HI-res, 7.1) pracy USB są osobne wpisy, więc tryb 7.1 ma osobne nastawy i odtwarzacz plus mikser decydują o przyporządkowaniu kanałów. Trochę pożonglowałem nastawami i udało mi się ustalić już z dużą dozą pewności (bo słyszałem różnicę) kiedy Mobiusy odbierają sygnał 7.1, a kiedy mamy do czynienia z jawnym bądź niejawnym downmixem do 2.0. Co ciekawe, jeżeli wierzyć ustawieniom VLC playera, to Mobiusy przyjęły bitstream Dolby Digital (dla przypomnienia specyfikacja USB Audio 2.0 pozwala go przesyłać). Czyli to co sugerował support Audeze to nie pomyłka wynikająca z błędu w komunikacji.
Teraz jeszcze Linux+Kodi, ale już chyba wiem czego szukać, więc powinno pójść szybciej. Mam taką scenę w jednym z filmów ("The House with a Clock in its Walls" - ten film to jedno wielkie demo świetnych efektów dźwiękowych, tak przy okazji), na której słychać wyraźnie co i jak sygnałem wejściowym do słuchawek.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

31-10-2021, 11:53
A ja sprzedałem w ubiegłym tygodniu ostatni element nagłośnienia. W to miejsce kupiłem sobie najwyższy model soundbara z tegorocznej kolekcji Samsunga. Z pewnością nie jest to sprzęt do salonu powyżej 20 m i do słuchania muzyki stereo, ale jeśli jest mniejsze pomieszczenie, to radzę położyć przed sobą poduszeczkę na podłodze, żeby szczęka się nie połamała w momencie upadku Big Grin

Odpowiedz
Offline engajner
Użytkownik
Liczba postów: 139
Reputacja: 5

31-10-2021, 19:05
Nie zgodzę się z tym. Opad szczęki przy słuchaniu z soundbara? Musisz mieć chyba gumowe uszy.

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,014
Reputacja: 73

31-10-2021, 19:49
Jeśli to HW-Q950A z kanałami 11.1.4, to jestem w stanie uwierzyć, że w dobrze przygotowanym akustycznie pomieszczeniu można poczuć atmosowe efekty a nawet efekt "wow!". Choć nadal sceptycznie będę podchodził do opinii, że gra to lepiej niż dedykowane kolumny (nie budżetowe noname'y z marketu ofkorzWink ) rozstawione jak trzeba Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline engajner
Użytkownik
Liczba postów: 139
Reputacja: 5

31-10-2021, 22:47
Żaden soundbar nie zapewni tego co dedykowany zestaw kinowy. Co z tego ze atmosy i inne wynalazki. O stereo nie wspominam nawet.

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

01-11-2021, 06:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2021, 06:33 przez Pablo0909.)
(31-10-2021, 19:05)engajner napisał(a):  Nie zgodzę się z tym. Opad szczęki przy słuchaniu z soundbara? Musisz mieć chyba gumowe uszy.
Uszy i słuch mam normalny- na 15 metrach kwadratowych, te "dedykowane" zestawy nie spełniają swojej roli. "Kaleczą" dźwięk. A @pearlzfan trafił w punkt.

(31-10-2021, 22:47)engajner napisał(a):  Co z tego ze atmosy i inne wynalazki. O stereo nie wspominam nawet.
Ano, to z tego, że jeszcze kilka lat temu, sporo takich osób jak Ty, które nie widziały na oczy obrazu w HDR czy w DV, również mówiło "a na co to komu". Ty również nie widziałeś tego soundbara na oczy, o słuchaniu go na 15 metrach nie wspomnę, więc... Co do stereo, to akurat stwierdziłem, że się nie nadaje, ale ja nie slucham muzyki, 99% treści, to filmy.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

01-11-2021, 07:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2021, 07:08 przez prodarek.)
Ja wierzę choć sam mam zestaw dedykowany a w dzisiejszych czasach mimo wszech obecnej tandety w szczególności jeśli chodzi o jakość materiałów piękne jest to że coś "małego" potrafi zrobić efekt wow począwszy od telefonów, małych głośników przenośnych po właśnie soundbary.

Ogólnie bardzo szkoda że zdecydowana większość sb nie posiada wyjściu subwoofer out, aby umówić podłączenie własnego wysokiej klasy suboofera. Szkoda.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Strony (35): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 35 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku