(14-09-2022, 23:28)Mefisto napisał(a): A wiesz, że nie wiemTzn zawsze dostarcza, ale nigdy nie robiłem podobnego porównania (plus nie zawsze jest taka okazja), a tutaj włączyłem BD jakby dodatkowo dla konfrontacji obrazu i mi się rzuciły w oczy te dane.
Goście od skyneta nie przeszkolili cię w tym temacie ? Skoro sam nie jesteś w stanie tego ogarnąć to napisz do nich w sprawie Atmosa i najlepiej niech ci pokażą działanie Atmos Object Viewer w tym Twoim Trinnov Altitude

Cytat:Jasne. Skąd jednak różnica w odczycie 4K vs BD tego samego filmu z tym samym dźwiękiem, że przy pierwszym mam 5.1, a przy drugim 7.1? Czyżby miks/zapis na 4K był na tyle dobry, że skynet uznaje, iż wystarczy go rozbić na 5.1?
Patrz wyżej. Może z konfiguracją coś namieszane ? W każdym razie UHD i zremasterowane BD w żadnym stopniu nie różni się pod względem dźwięku w Batmanach Burtona - na obu płytach jest to praktycznie ten sam TrueHD 7.1/Atmos.
Tzn. w teorii jest jeszcze taka opcja, że Twoje dołączone BD to stare płyty, które są z dźwiękiem TrueHD 5.1 bez Atmosa oczywiście (np. moje francuskie wydanie 4K UHD tak ma) i pomyliłeś je z płytami UHD, ale zakładam, że nie jesteś takim głuptaskiem. W każdym razie jeśli faktycznie masz włoskie wydania to tam są zremasterowane BD, więc ta opcja odpada

Tzn zawsze dostarcza, ale nigdy nie robiłem podobnego porównania (plus nie zawsze jest taka okazja), a tutaj włączyłem BD jakby dodatkowo dla konfrontacji obrazu i mi się rzuciły w oczy te dane.