Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X)

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X)
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

05-05-2021, 11:07
Hej,

ponieważ przesiadłem się na nowy tv (LG 65CX) i odtwarzacz UHD (Panas 450), chciałbym zapytać o prostą rzecz, którą pewnie wiele osób się już interesowało (jeśli taki temat już jest, proszę o link, a ten usunę), mianowicie o rekomendacje wydań filmów na UHD, najchętniej z Dolby Vision, które w sposób najlepszy pokażą pełnię możliwości standardu 4K z HDR. Macie w tym zakresie doświadczenie, a ponadto wiedzę, które filmy były już w 4K nagrywane, a które dostały tylko nowy skan. Które filmy są całe w 4K, a które mają efekty specjalne w niższej rozdziałce. itd, itp. Które mają najlepszy HDR. Wiadomo, że co osoba, to pewnie inne odczucia, ale być może są jakieś "ogólnie uznane filmy TOP w tej kategorii"?

Za chwilę będę też nabywał nowy amplituner z Dolby Atmos i DTS X (głośniki w suficie już są), tylko ograniczona dostępność mnie hamuje :/ Zatem jeśli przy okazji dorzucicie opinię nt. dźwięku i swoje rekomendacje w tym zakresie, będę wdzięczny.

Pozdrawiam,
S.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,556
Reputacja: 713

05-05-2021, 11:18
Zerknij do tego tematu -> https://forum.filmozercy.com/watek-najlepiej-wygladajace-filmy-4k-z-hdr

Wciąż aktualny, chociaż przez te dwa lata co nieco fajnych rzeczy podochodziło. Pytanie czy interesują Cię głównie nowsze produkcje czy starsze też ? Płytki tylko z pl wersją czy niekoniecznie ?

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

05-05-2021, 11:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2021, 11:28 przez djgromo.)
Z filmów z dobrym transferem i HDR to bym wymienił:

- John Wick 2
- Mad Max Fury Road
- Spider-Man Into Spiderverse (animowany)
- Guardians of the Galaxy vol. 2
- Valerian and the City of a Thousand Planets

Dobry transfer miał też Deadpool 1, 2, The Shallows, 2 części Sicario.

Pod względem dźwięku do tej pory największe wrażenie na mnie wywarł Blade Runner 2049 i scena walki na początku.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952

05-05-2021, 12:26
(05-05-2021, 11:18)misfit napisał(a):  Pytanie czy interesują Cię głównie nowsze produkcje czy starsze też ? Płytki tylko z pl wersją czy niekoniecznie ?

Co do zasady super jeśli rekomendacje będą dotyczyć filmów nowszych. Wcześniej kupowałem blu-ray 1080p i mam tego dużo, więc byłaby to naturalna kontynuacja zbieractwa, ale...

generalnie na teraz chodzi mi o to, żeby mieć w ciągu najbliższych dni kilka filmów "demo", które w sposób najbardziej uderzający pokażą wyższość UHD HDR nad 1080p SDR. I nie chodzi o rzeczy typu "true to the source" tylko raczej efekt WOW. Coś co wrzuci ciary i zafunduje opad szczęki Wink

Jeśli chodzi o napisy PL, to fajnie jakby były, ale na moje potrzeby nie są niezbędne. Mam sporo filmów zagranicznej dystrybucji i bez języka polskiego.

Odpowiedz
Offline Kurgan
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28
Reputacja: 1

05-05-2021, 13:44
U mnie największy efekt wow u gości zawsze robi Aquaman oraz Valerian, zarówno jeśli chodzi o obraz (dużo ładnych mocno intensywnych kolorów) i dźwięk. Sam oglądam na projektorze, więc w zakresie filmów z Dolby Vision nie wypowiadam się. Jeżeli chodzi o dźwięk DA/DTS X to największe wrażenie zrobiły na mnie filmy:
Ready Player One, w szczególności rewelacyjna scena wyścigu na początku filmu
Szeregowiec Ryan, Omaha Beach i walki na koniec w miasteczku,
1917 rewelacyjny mix dolby atmos
Wojna światów, w szczególności sceny z atakiem kosmitów
Top Gun świetnie odnowiona ścieżka audio, w szczególności muzyka oraz odgłos samolotów w powietrzu
Blade Runner, to samo, muzyka Vangelisa nigdy nie brzmiała tak dobrze
Bez litości, - bardzo klimatyczna ścieżka dźwiękowa plus scena w markecie,
Matrix - jedna z najlepszych ścieżek audio dolby atmos
Jupiter jak wyżej
Pacific Rim, bardzo fajny mix
Człowiek ze stali, bardzo dobry mix
Batman v Superman jak wyżej
Mission Impossible 6, jedna z lepszych ścieżek audio, w szczególności scena pościgu na motorze
Piąty Element, rewelacyjnie odnowiona ścieżka, wydanie na bluray było fatalne.

Odpowiedz
Offline Bipo
Użytkownik
Liczba postów: 114
Reputacja: 1

05-05-2021, 15:33
Moja Referencja obrazu 4k i hdr:
1 Gemini Man
2. Transformers ostatni rycerz
3. Lucy
4. Mulan
5. Nowi mutanci
6. Venom
7. Bad Boys for live
8. Szybcy i wściekli 8
9. Ocalony
10. Hobbit

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

05-05-2021, 16:03
Co do Hobbita, to w wersji rozszerzonej (tylko tą ogladałem) w "Bitwa pięciu armii" obraz mnie jednak trochę irytował. Miałem wrażenie, że jest nadmiernie wyostrzony. Możliwe jednak, że jestem osamotniony w tej opinii ponieważ w odpowiednim temacie nikt mojego postrzeżenia nie potwierdził, choć również nie zaprzeczył Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

05-05-2021, 16:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2021, 16:59 przez Gieferg.)
Obraz w Bitwie wygląda dziwnie (z tym, że oglądałem tylko na Blu-ray), a to dziwnie wyostrzony, to znowu bezsensownie wygładzony, sceny z uchodźcami z Esgaroth nad brzegiem jeziora to jakiś koszmar (choć nie tylko one). Podobne wyostrzenie występuje też zresztą w DoS, choć może w mniejszym stopniu. Ogólnie te filmy wyglądają nienaturalnie i miejscami irytująco (i nie mówię tu o CGI bo to swoją drogą).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347

05-05-2021, 17:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2021, 19:13 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Sokal.
Tutaj Ci Kolega Kurgan, calkiem sensowna liste audio demos zaproponowal ( kudos za Jupiter Ascending, o ktorym praktycznie nikt nie wspomina, bo "nie działa" spektakularnie na każdej kofiguracji). Do odrestaurowanych wydań, ja bym dopisał jeszcze LOTR-a. Jak dodasz do tego liste Djgromo, to masz całkiem dobry początek. Niestety minusem jest to, że obraz jest za maly i nie bedzie korespondował z dźwiękiem. Lepszą imersję osiągnąłbyś dzięki synergii nowego systemu HC z dużym ekranem. No ale na wszystko przyjdzie czas. Wink
Co do obrazu, to tak naprawdę pewnie wszystko będzie dla Ciebie w nowej jakości - kolor, gradacje odcieni, kontrast, highlightsy.
Jest sporo filmów z dobrym obrazem i dzwiękiem, które trudno mi przywołać teraz z pamięci, po latach z dala od HC i półki z filmami, ale z produkcji z poczatków ery UHD, to będa np Lucy i niewymieniony jeszcze Revenant . TBC
Edit:
Właśnie sobie przypomniałem - The Greatest Showman był całkiem przyjemny dla oka i ucha, choć sam mix raczej bez wyróżnień.
LIfe of Pi

(05-05-2021, 13:44)Kurgan napisał(a):  U mnie największy efekt wow u gości zawsze robi Aquaman oraz Valerian, zarówno jeśli chodzi o obraz (dużo ładnych mocno intensywnych kolorów) i dźwięk. Sam oglądam na projektorze, więc w zakresie filmów z Dolby Vision nie wypowiadam się. Jeżeli chodzi o dźwięk DA/DTS X to największe wrażenie zrobiły na mnie filmy:
Ready Player One, w szczególności rewelacyjna scena wyścigu na początku filmu
Szeregowiec Ryan, Omaha Beach i walki na koniec w miasteczku,
1917 rewelacyjny mix dolby atmos
Wojna światów, w szczególności sceny z atakiem kosmitów
Top Gun świetnie odnowiona ścieżka audio, w szczególności muzyka oraz odgłos samolotów w powietrzu
Blade Runner, to samo, muzyka Vangelisa nigdy nie brzmiała tak dobrze
Bez litości, - bardzo klimatyczna ścieżka dźwiękowa plus scena w markecie,
Matrix - jedna z najlepszych ścieżek audio dolby atmos
Jupiter jak wyżej
Pacific Rim, bardzo fajny mix
Człowiek ze stali, bardzo dobry mix
Batman v Superman jak wyżej
Mission Impossible 6, jedna z lepszych ścieżek audio, w szczególności scena pościgu na motorze
Piąty Element, rewelacyjnie odnowiona ścieżka, wydanie na bluray było fatalne.

A przypomnij proszę jeszcze. W audio idziesz idziesz w O/P czy D/M?

Odpowiedz
Offline lovelybones
Stały bywalec
Liczba postów: 250
Reputacja: 3

05-05-2021, 17:46
Najlepszy jaki widziałem w połączeniu wideo + audio to Transformers: Ostatni Rycerz i Kong: Wyspa Czaszki (niesamowite kolory).

Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku