Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 49 50 51 52 53 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

21-02-2018, 14:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2018, 14:25 przez Daras.)
Co do zasady staram się czytać wątki przed zadaniem pytań. Jeśli już je stawiam, to najczęściej z dwu powodów:

1. Brak zrozumienia określonych kwestii.

2. Niezauważenie posta z nurtującą mnie sprawą (ewentualnie brak takowego wpisu).

UHD z różnych powodów mam poza zasięgiem, tym samy jakby nie jestem każdym. Również poddając się intensywnym ćwiczeniom nie rozstrzygnąłem frapującego mnie zagadnienia. Owszem, strony: 15, 24, 34, 38 dostarczyły kompendium wrażeń, jednak mimo to przywołam punkt drugi jako wyraz własnej bezsilności: nie zauważyłem posta odpowiadającego wprost na moją wątpliwość.

Ponownie dziękuję kolegom za odpowiedzi. Cieszę się, że podeszliście do tego swobodnie, na zasadzie, chłop pyta – to proszę bardzo. Już post Mr. Hankey’a był dla mnie pewną iluminacją (w przeciwieństwie do luminacji). Niekiedy jedno trafne zdanie załatwia sprawę.
Kończąc:

A. Dopóki będą chętni na udzielanie mi odpowiedzi, dopóty będę miał motywację aby formułować problemy (w myśl powiedzenia: Nie ma głupich pytań...).

B. Z całą pewnością nie chcę czynić wątków nudnymi. Jeśli w danej sprawie pojawi się więcej niż jeden post „wychowawczy”, to zamilknę. Nie pomnę o ewentualnym ostrzeżeniu opiekuna forum.

C. Tak generalnie – czytając niniejszy temat zauważyłem ewolucję poglądów określonych osób. Zatem „wałkowanie” tegoż samego z innej perspektywy, nowego poziomu wiedzy oraz doświadczenia, dla gros osób może być interesujące.

Wcześniej napisałem z jakich powodów zostałem użytkownikiem tego zacnego forum. Zatem od czasu do czasu po prostu używam (sobie).

Jeszcze raz dziękuję za dystans i bezemocjonalne podejście do mojej sprawy. Teraz zniknę na jakiś czas. Posiadłem kwantum wiedzy w irytującej mnie kwestii. Uff, zapowiada się piękny dzień...

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Cisek
Użytkownik
Liczba postów: 102
Reputacja: 10

21-02-2018, 14:39
(20-02-2018, 17:32)Mierzwiak napisał(a):  
(18-02-2018, 16:29)Cisek napisał(a):  Tak, dwa miesiące temu był update do 4K HDR. To jest ten reżyserski master od Foxa, polskie napisy, komplet nowych dodatków, całość za 29zł.
Jak to zdobyć? W sensie jak mieszkając w PL mieć do tego dostęp? Bo "polski" iTunes oferuje filmy chyba tylko w HD?

Co gdybym kupił sobie, sprzedawane przecież u nas, Apple TV?

Filmy w 4K/HDR/DV z iTunes można oglądać na ten moment tylko dzięki przystawce Apple TV w najnowszej wersji z ubiegłego roku. W samej aplikacji iTunes (można ją odpalić na telefonie z jabłuszkiem, zainstalować na Macu lub PC) jest lista wszystkich dostępnych pozycji w tej jakości - wystarczy kliknąć w baner na głównej stronie sklepu z odpowiednim oznaczeniem. W środku filmy podzielone są dość niedbale na gatunki, ale ważne, że jest miejsce systematyzujące całą tę część biblioteki.

Ogromna większość tytułów ma polską wersję językową, czasem (np. "Geneza Planety Małp") niestety tylko polskiego lektora. Jest kilka kuriozów takich jak np. "Bez przebaczenia", które ma polską okładkę, ale tylko niemiecką i angielską wersję językową. Czasem też film jest w sklepie w dwóch wersjach i trzeba uważać, bo pozycje różnią się wersjami językowymi, obecnością dodatków itp.

Największą zaletą, która zachęciła mnie do zakupu urządzenia jest dostępność tytułów w polskich wersjach językowych, których na nośnikach fizycznych w UHD raczej w naszym kraju nie uświadczymy. "Ghost in the Shell", "Logan", "Mad Max", "Gorączka", "mother!", "Alien: Covenant", "Zjawa". Na wyobraźnię działają też ceny dostosowane nieco do polskiego rynku. 29zł za Mad Maxa w 4K, dodatkowo z wersją Black & Chrome i kompletem dodatków obecnych również w wydaniu blu-ray to fajna opcja.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

21-02-2018, 15:51
Może chciałoby Ci się założyć temat o Apple TV gdzie opisałbyś proces zakupu i konfiguracji a następnie byłaby prowadzona lista filmów z PL? To co wymieniłeś brzmi zachęcająco.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

21-02-2018, 15:55
Daras.
Sorry. Nie gniewaj się.
Sypię głowę popiołem. Najwyraźniej siadła mi zdolność oceny sytuacji i samokontroli. Tak czasem bywa, zwłaszcza kiedy doba ma 30 godzin.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

21-02-2018, 16:00
@Cisek

Jaki masz telewizor i jak oceniasz jakość obrazu w filmach 4K?

Miałeś może okazję porównać ten sam film w wersji z Apple TV i płyty UHD? Kupujesz w ogóle jeszcze płyty?

Przejrzałem wczoraj co tam mają i decyzja że chcę to mieć już zapadła Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-02-2018, 16:17
To co, rzucasz kupowanie płyt?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

21-02-2018, 16:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2018, 16:53 przez Mierzwiak.)
Jeśli zadowoli mnie jakość tego co oferuje iTunes to tak.

Na razie i tak rzucam bo odkładam na remont(y) Smile

PS. Kolekcja Nolana (z wyjątkiem Dunkierki) w 4K Dolby Vision kosztuje 150 zł...

PS2. Ciekawe czy Disney zaktualizuje swoje filmy do 4K DV czy najlepszą jakość zostawi sobie dla swojego własnego serwisu?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

21-02-2018, 17:28
Z ciekawości, bo kompletnie nie znam tematu, Apple TV musi być cały czas podpięty do sieci, czy można pobrać dany tytuł i później po prostu odpalać go z dysku? Swoją drogą nie jest to tania zabawka...
Ciekaw jestem opinii jak wygląda jakość obrazu względem płyt UHD, bo o Netflix też się naczytałem ochów i achów, a dla mnie jakość jest nieakceptowalna.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

21-02-2018, 17:42
Nieakceptowalna? LOL Ja oglądając z kanapy nie widzę różnicy między BD a Netfliksem, chyba że w bardzo ciemnych scenach które ujawniają kompresję.

W jakiej rozdzielczości oglądasz?

Pobierać można SD i HD, 4K - tylko streaming.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-02-2018, 17:49
Ehh, nie będę płacił za żadne streamingi. No matter what.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 49 50 51 52 53 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku