Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 130 131 132 133 134 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

#1,311
06-02-2025, 06:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2025, 08:15 przez Gieferg.)
Mam nieustanne wrażenie że cytujesz jedną osobę, a odpowiadasz komuś innemu (i to w dodatku komuś kto się tu w ogóle nie wypowiada), zresztą, Mefisto też rżnie głupa jak zwykle Smile

A i przy okazji - prócz tych paru filmów oglądałem też fimiki przyrodnicze w 4K z HDRem i owszem, te robiły wrażenie. Jakbym chciał komuś zademonstrować możliwości oleda to przede wszystkim na tego typu materiałach, bo Predator na nikim spoza kręgu wtajemniczonych nie zrobi wrażenia swoim ziarnem.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

#1,312
06-02-2025, 07:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2025, 07:43 przez Mierzwiak.)
(05-02-2025, 23:39)Mefisto napisał(a):  Skoro ludzie piją colę, to znaczy że jest zdrowa.
Nic takiego nie napisałem i nie wiem po co brniesz w negowanie rzeczywistości. Ludzie oglądają filmy i seriale na telefonach, a to znaczy, że się do tego w ich opinii nadają. Według Ciebie, osoby z wyższymi wymaganiami i zainteresowaniem tematem - nie, no i spoko, ale świat nie działa tak, jak sobie życzysz, więc czemu zaprzeczasz prostym faktom? Cola nie jest zdrowa, ale ludzie ją pija, czytaj: nadaje się do picia.

(05-02-2025, 23:39)Mefisto napisał(a):  Tytuł tematu to "Format 4K", więc czekam na kolejne argumenty nie związane z nim kompletnie
Na takim poziomie jak nazywanie ludzi debilami czy lepsze?

(05-02-2025, 23:39)Mefisto napisał(a):  Co nie zmienia faktu, że w mojej opinii rehabilitowanego doktora honoris gloria victis causa ludzie oglądający filmy pełnometrażowe (a zwłaszcza filmy pełnometrażowe w 4K) na małym prostokąciku to debile - zwłaszcza w momencie tak łatwego dostępu do technologii maści wszelakiej, które naprawdę pozwalają cieszyć się obcowaniem z kinem.
Dam Ci kontakt do znajomej która żyła (czas przeszły na szczęście) ze swoimi teściami, mężem nierobem, dwójką dzieci i psem w jednym pokoju, wytłumaczysz jej dlaczego była debilem oglądając filmy na laptopie chociaż miała na wyciągnięcie ręki technologie maści wszelakiej (czyli jakie?) pozwalające cieszyć się kinem.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

#1,313
06-02-2025, 08:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2025, 08:16 przez Gieferg.)
Cytat:Ludzie oglądają filmy i seriale na telefonach
Znam takich co robią to bez głosu, a czasem nawet w przyspieszonym tempie co by czasu zaoszczędzić Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,314
06-02-2025, 08:54
(05-02-2025, 23:39)Mefisto napisał(a):  LOL, przecież już Ci pisałem na samym początku - chociażby wszystkie wydanka od Arrow: blu wyglądają z reguły świetnie, po czym UHD wynosi te filmy na wyższy poziom.
Do tego bardzo proszę: Paris, Texas.
Nie posiadam żadnego z wymienionych aby sprawdzić Blush Ale mam The Thing na UHD i wygląda perfekcyjnie.

(05-02-2025, 23:39)Mefisto napisał(a):  Nie, to po prostu widać - dlatego cała ta dyskusja się rozpętała, bo dwóch takich się zaparło, że jednak nie widać
Odwrotnie, dwóch zaparło się, że gołym okiem widać.

(05-02-2025, 23:39)Mefisto napisał(a):  No bo to jest fakt - piszemy o fizycznym zjawisku w postaci wyglądu filmu z HDR i SDR (+rozdzielczość). Opinię to możesz mieć na temat fabuły jakiegoś filmu, a nie tego, że nowsza technologia niewiele oferuje.
LOLz. Kamień, który spadał gdy przechodziłeś musiał trochę ważyć, a w unikach jak widać jesteś kiepski.

Nigdy nie napisałem, że format UHD "niewiele oferuje", ani tego, że UHD wygląda tak samo jak Blu-ray. A moim wzrokiem nie musisz zawracać sobie głowy, niedługo minie pięć lat od operacji i jest niemal perfekcyjny (może minus ćwierć dioptrii zostało w prawym) Sleepy

(06-02-2025, 01:20)Piotrek P napisał(a):  Spoko, po tym co tutaj dzisiaj przeczytałem właśnie się zorientowałem, że to bez sensu, dlatego to raczej mój ostatni podsumowujący post w tym temacie. Ani przez sekundę nie zamierzałem dyskutować o opiniach, co od samego początku podkreślałem - bo to jest bez sensu, tylko dwie osoby uparły się na to, żeby mylić fakty z opiniami.
Owszem, tymi osobami są @Mefisto i @Piotrek P.

Mavericka nie porównam, bo mam wydanie bez dodatkowej płyty Blu-ray (co już padło w tym temacie). I widać, że nie wyciągasz żadnych wniosków z dyskusji skoro dalej zalewasz nas masą informacji, liczb i procentów, aby udowodnić, że przełomowość formatu jest faktem, choć to, czy jest przełomowy, czy też nie, każdy z nas ocenia we własnym zakresie. A faktów z nim związanych (to o ile wyższą UHD ma rozdzielczość, o ile więcej kolorów, o ile większy kontrast, ile więcej szczegółów w jasnych i ciemnych partiach, o ile żywszy obraz) nikt tutaj nie negował, co podkreślam po raz nie wiem który. Przełomowy to dla mnie taki, który sprawia że staje się dla mnie standardem i nie chcę się już cofać (patrz. Blu-ray) - po blisko czterech latach obcowania z UHD nie mam takiego poczucia. Tyle.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#1,315
06-02-2025, 10:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2025, 10:23 przez Mierzwiak.)
(06-02-2025, 08:54)Juby napisał(a):  dalej zalewasz nas masą informacji, liczb i procentów, aby udowodnić, że przełomowość formatu jest faktem, choć to, czy jest przełomowy, czy też nie, każdy z nas ocenia we własnym zakresie
Nie tylko każdy ocenia to we własnym zakresie (nawet niektórzy reżyserzy i autorzy zdjęć nie znoszą HDR, więc czemu każdemu widzowi miałoby to odpowiadać?), ale o ile w przypadku przejścia z DVD na BD wszystko sprowadzało się do wyżej rozdziałki i po prostu lepszej jakości obrazu (i dźwięku), tak w przypadku UHD jest tyle zmiennych (upscale vs natywne 4K / szeroka paleta barw lub jej brak / od SDR udającego HDR po szalone wydania sięgające ponad 9000 nitów / Dolby Vision i HDR10 z różnymi mapowaniami tonów), że dwie osoby z odpowiednio dobranymi telewizorami (np OLED i tani LCD z podświetleniem krawędziowym) nawet przy "prawidłowych" ustawieniach, zobaczą diametralnie różne obrazy. Do tego dochodzi jeszcze to na jakich ustawieniach ktoś oglądał treści SDR (niech żyją tryby Żywy i Standardowy!) i jeśli robił to z maksymalnie podbitym podświetleniem, to nic dziwnego, że później dostajemy narzekanie na ciemnicę w HDR, w czym zresztą i tak mapowanie tonów i interpretacja danych zapisanych na dysku może mieć swój udział. (patrz: Goodfellas z wpisanymi z palca 4000 nitów jako MaxCLL czy amerykańskie wydanie BR2049 z wpisanymi 10000 nitów)

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,316
06-02-2025, 13:33
(06-02-2025, 07:38)Mierzwiak napisał(a):  Dam Ci kontakt do znajomej która żyła (czas przeszły na szczęście) ze swoimi teściami, mężem nierobem, dwójką dzieci i psem w jednym pokoju, wytłumaczysz jej dlaczego była debilem oglądając filmy na laptopie chociaż miała na wyciągnięcie ręki technologie maści wszelakiej (czyli jakie?) pozwalające cieszyć się kinem.

Podsumujmy zatem: najpierw sam wyciągnąłąłeś te nieszczęsne smartfony w dyskusji o 4K, potem się oburzyłeś, że nazwałem rzeczy po imieniu, a na końcu jako kontrargument do mojej opinii o smartfonach dajesz... laptopa. Kurtyna.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#1,317
06-02-2025, 14:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2025, 14:12 przez Mierzwiak.)
Co wyciągam w dyskusji to moja sprawa, nie musisz odpisywać, naprawdę. Poza tym spora część dyskusji tyczy się tego co komu wystarczy do szczęścia, więc czemu nie? Dla mnie jest jak najbardziej na temat, nie mówiąc już o tym, że HDR10 i Dolby Vision są już od dawna dostępne na przynajmniej niektórych telefonach.

Podsumujmy zatem:

Ludzie oglądający filmy na smartfonach: debile
Ludzie oglądający filmy na laptopach: nie debile

Tak?

A co z tabletami? Łapią się już do technologii maści wszelakiej, które naprawdę pozwalają cieszyć się obcowaniem z kinem? Bo wciąż nie wyjaśniłeś co to znaczy.

Ta kurtyna lepsza:
(05-02-2025, 23:39)Mefisto napisał(a):  Ale tak, pisałem już o tym nie raz, że również mam filmy na blu powodujące opad szczęki i raczej nie zamierzam ich updejtować.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

#1,318
06-02-2025, 17:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2025, 17:48 przez JVC 4K.)
Ponawiam pytanie kiedy będą płyty Blu-ray 8K i odtwarzacze Blu-ray 8K,
minęło już 10 lat cała dekada od zaprezentowania formatu Ultra HD Blu-ray trzeba zmian w tej kwestii, po zaprezentowaniu DVD następca Blu-ray pojawił się dość szybko, a tu dekada minęła i cisza nie ma płyt Super 8K Blu-ray i nie ma odtwarzaczy 8K Blu-ray. Kiedy to będzie pytam się 10 lat w technice AV to cała wieczność nawet samochody szybciej się zmieniają z generacji na generację, ja posiadam już projektor 8K i jestem przygotowany na płyty Blu-ray 8K.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#1,319
06-02-2025, 17:51
(06-02-2025, 17:46)JVC 4K napisał(a):  Ponawiam pytanie kiedy będą płyty Blu-ray 8K i odtwarzacze Blu-ray 8K
Nie będzie, nikt przy zdrowych zmysłach nie zadaje takich pytań w 2025 roku.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,320
06-02-2025, 18:23
(06-02-2025, 14:12)Mierzwiak napisał(a):  nie mówiąc już o tym, że HDR10 i Dolby Vision są już od dawna dostępne na przynajmniej niektórych telefonach.

Ale format smartfona pozostaje taki sam. Mam Ci naprawdę diagram rozrysować tych urządzeń, czy chcesz dalej rżnąć głupa tylko dlatego, że strzeliłeś focha?

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 130 131 132 133 134 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku