Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (104): « Wstecz 1 ... 100 101 102 103 104 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 3,488
Reputacja: 141

#1,021
22-12-2021, 18:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2021, 18:44 przez Mierzwiak.)
(22-12-2021, 18:13)misfit napisał(a):  Które filmy są w całości w 1,90:1 - dwa ostatnie Avengersy ? Shang-Chi ? Coś jeszcze ?
Czwarty właśnie grany jest w kinach Smile

Cytat:A w tych filmach gdzie jest powiedzmy 50 na 50 jeśli chodzi o 1,90:1 i 2,39:1, to ten zmienny AR jest podobnie "mądrze" przemyślany jak w ostatnich kilku filmach Nolana (Tenet, Interstellar, TDKR) ? Pytam z ciekawości Big Grin
Jest jak w TRON: Legacy czyli AR zmienia się na całe sekwencje, bez dziwnego skakania.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,278
Reputacja: 29

#1,022
22-12-2021, 19:33
(22-12-2021, 13:42)Gieferg napisał(a):  "Czarne paski to zuo."
Dogadałby się z Nsfanem Tongue

(swoją drogą, okropny akcent)

No jasne Wink fullscreen rules.

A postaraj się nicka nie przekręcać NFSfan od NEED FOR SPEED!!!

Odpowiedz
Offline lovelybones
Użytkownik
Liczba postów: 144
Reputacja: 1

#1,023
22-12-2021, 19:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2021, 19:36 przez lovelybones.)
(15-11-2021, 07:14)Mierzwiak napisał(a):  Duży lepszy od czego ? W jaki sposób to określiłeś ? I co konkretnie przepisałeś z rtings ?
Dużo lepszy od telewizora skalibrowanego przez skalibrujtv.pl? To nieoczywiste? W jaki sposób to określiłem? Wzrokiem Big Grin Po sąsiada nie chciało mi się iść i pytać czy mu się podoba obraz. Tak, ustawiłem te podstawowe parametry.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,097
Reputacja: 342

#1,024
22-12-2021, 20:08
To chyba mój cytat, a nie Mierzwiaka.

W czym ta lepszość obrazu się objawia względem telewizora skalibrowanego przez skalibrujtv ? Chodzi o to, że wg. Ciebie obraz jest za ciemny, czy coś jeszcze ? Jakie są ustawienia podświetlenia OLED i Gammy Twojego TV i brata po kalibracji ?
Ogólnie bez raportu po kalibracji niespecjalnie wiele się dowiemy co i jak.

(22-12-2021, 18:31)Mierzwiak napisał(a):  Jest jak w TRON: Legacy czyli AR zmienia się na całe sekwencje, bez dziwnego skakania.

Przynajmniej tyle dobrze. W TRON: Legacy pamiętam, że zmienny AR mi nie przeszkadzał, ale strasznie drażniły mnie te wolne przestrzenie góra/dół w scenach 1,78:1.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,025
04-01-2022, 14:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2022, 14:32 przez misfit.)
(04-01-2022, 14:18)slavekg napisał(a):  Generalnie uważam, że warto upgrade'ować do UHD (czy w ogóle kupować UHD), jeżeli źródłem obrazu jest master z taśmy filmowej wykonany co najmniej w 4K, albo oryginalnym DI filmu jest 4K.
Jeżeli film na UHD jest sztucznym "upscalem" z 2K, to jaka tu ma być poprawa jakości obrazu? Co najwyżej kolorki w HDR mogą być lepsze.

HDR, WCG, 10/12 bitowa głębia koloru (= lepsze przejścia tonalne), 4x wyższa rozdzielczość chromy, lepsza kompresja.
Czy coś było skończone w 2K czy 4K ma dla mnie zerowe znaczenie w trakcie decyzji o zakupie filmu UHD.

Tego typu posta spodziewałbym się w 2016 roku, ale dziś trochę zakrawa na trolling Smile

Odpowiedz
Online slavekg
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 3

#1,026
04-01-2022, 16:37
(04-01-2022, 14:29)misfit napisał(a):  Czy coś było skończone w 2K czy 4K ma dla mnie zerowe znaczenie
A dla mnie akurat ma to zasadnicze znaczenie. Nie interesuje mnie obraz, który został sztucznie powiększony, większa rozdzielczość została sztucznie uzyskana. A co do zalet technicznych - skoro obraz w 4K to de facto cztery obrazy w 2K, a rozmiar pliku co najwyżej dwa razy większy, to musi być lepszy kodek, itd., bo przy tym samym, co w BD efekt w UHD byłby opłakany. A reszta, to przede wszystkim dobry marketing.
Dla mnie wyjątkiem jest sytuacja, kiedy na BD coś spartaczyli w kompresji, itp., a taki UHD ten błąd poprawia.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,027
04-01-2022, 17:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2022, 17:18 przez misfit.)
Pozwól, że najpierw zadam ci proste pytanie, zanim zdecyduję czy warto poświęcić czas na dalszą dyskusję z Tobą - widziałeś w ogóle coś w HDR ? A jeśli tak to co i na czym było oglądane ?

Tysiąc razy było powtarzane, że to HDR i WCG przede wszystkim robi robotę w UHD i to niezależnie od odległości czy wielkości wyświetlacza, czego nie można powiedzieć o wyższej rozdzielczości.
Poza tym to, że coś było skończone w 4K nie oznacza od razu, że odczuwalna szczegółowość obrazu będzie na wyższym poziomie vs BD. I tak samo jeśli coś dostało DI 2K nie oznacza, że szczegółowość obrazu nie może być zauważalnie lepsza w stosunku do BD - w razie czego z miłą chęcią służę konkretnymi przykładami.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 473
Reputacja: 16

#1,028
04-01-2022, 17:28
(04-01-2022, 14:29)misfit napisał(a):  Tego typu posta spodziewałbym się w 2016 roku, ale dziś trochę zakrawa na trolling Smile

Ja też byłem w lekkim szoku, jak przeczytałem  Tongue

♥ J. S. BACH: 989 CD ♥
Odpowiedz
Online slavekg
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 3

#1,029
04-01-2022, 17:42
A zauważyłeś, że w pierwszym poście napisałem o HDR jako zalecie? I tak, kolory są lepsze. Czy bardziej prawdziwe, tj. wierniejsze oryginałowi, tego nie wiem, możemy założyć, że tak. Ale też nie zawsze zastosowanie HDR daje wyraźnie zauważalną poprawę w porównaniu z SDR.

Dla mnie wyższość UHD nad BD polega przede wszystkim na większej rozdzielczości i poziomie szczegółowości z tego wynikającym. Pod warunkiem, że to "prawdziwy" 4K, a nie "upscale".
Potencjalnej większej szczegółowości, co nie znaczy, że każdy prawdziwy 4K będzie miał więcej szczegółów (tekstur, itd.) niż pomniejszony z niego 2K. I przede wszystkim dotyczy to filmów z taśmy 35 mm, gdzie przy porządnie przygotowanym BD często różnica między BD a UHD może być niewidoczna.
Twierdzę natomiast, że pod względem rozdzielczości i szczegółowości upcale z 2K do 4K nie jest lepszy niż pierwotny 2K. A wręcz czasami ten upscale jest zrobiony nieudolnie i wygląda gorzej niż 2K.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,030
04-01-2022, 17:58
(04-01-2022, 17:42)slavekg napisał(a):  Dla mnie wyższość UHD nad BD polega przede wszystkim na większej rozdzielczości i poziomie szczegółowości z tego wynikającym.

Powtórzę pytanie - widziałeś w ogóle coś w HDR ? A jeśli tak to co i na czym było oglądane ?
Dopóki tego nie ustalimy to dalszą dyskusję uważam za pozbawioną sensu.

Odpowiedz
Strony (104): « Wstecz 1 ... 100 101 102 103 104 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2022 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2022 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku