31-01-2024, 00:14
A tyle dobrego słyszałem o sztucznej inteligencji. Echu...
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
|
Galapagos
|
|
31-01-2024, 00:14
A tyle dobrego słyszałem o sztucznej inteligencji. Echu...
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
31-01-2024, 00:51
Ugryzę się w język (czy raczej paluszki) i nie powiem o czym świadczy określanie DVD mianem 1K.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K ILSA FAUST napisał(a):1K (DVD) LOLWUT? Co to za brednie?
31-01-2024, 08:04
Obstawiam, ze jest tak jak napisal Mierzwiak kilka postow temu. To jedna osoba
31-01-2024, 08:41
Serio tak Was boli, że ktoś sobie pisze 4K/2K/1K zamiast UHD, BD i DVD? Zwłaszcza, że podał nazwy formatów w nawiasach obok cyferek z K zaznaczając pewną umowność (o której zresztą pisał w jednym ze swoich postów wcześniej)? To jest właśnie ta toksyczność wspomniana w innym wątku - nie ma miejsca na odstępstwa, musi być by the book, a jak nie jest to "brednie". Dajcie swokój, kto to widzioł
Kino domowe
LG OLED 83 C3 Marantz SR 5015 Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA SVS SB-1000 Panasonic DP-UB820 Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
31-01-2024, 10:57
Może reakcje spowodowane są tym, że DVD to po prostu nie jest 1K. 1K to rozdzielczość 1024x540, a żadne DVD takiej nie osiąga. Pisać 2K na Blu-ray to przy tym drobnostka, bo wysokość klatki się zgadza, więc w sumie taki ktoś ma w niemal 94% rację (to samo zresztą w umownej nazwie "4K"), tymczasem rozdzielczość DVD to 720x480 (NTSC), lub 720x576 (PAL), czyli nic się nie zgadza i jest dalekie prawdzie. Mnie to akurat nie boli... bo w ogóle nie czytam postów tego użytkownika, a w szczególności takich ścian tekstu nie na temat. Cytat:To jest właśnie ta toksyczność wspomniana w innym wątkuJak ktoś pisze brednie, w dodatku absurdalnych offtopowych postach, to się go nie głaska w nagrodę po główce. Jeśli nazywanie tego po imieniu to "toksyczność" to spoko, jestem toksyczny i dobrze mi z tym.
31-01-2024, 22:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2024, 22:58 przez ILSA FAUST.)
(31-01-2024, 08:41)pearlzfan napisał(a): Serio tak Was boli, że ktoś sobie pisze 4K/2K/1K zamiast UHD, BD i DVD? Zwłaszcza, że podał nazwy formatów w nawiasach obok cyferek z K zaznaczając pewną umowność (o której zresztą pisał w jednym ze swoich postów wcześniej)? pearlzfan, dziękuję za merytoryczne wyjaśnienie sprawy 4K/2K/1K/0K zamiast UHD/BD/DVD/VHS to "moje" umowne skróty dotyczące rozdzielczości, które stosuję w swoich bazach danych dotyczących kolekcji 1500+ aby baza była czytelna i przejrzysta. Oczywiście DVD to w dużej mierze jest to raczej rozdzielczość ok. 0,7K, które to oznaczenie zaburzało mój kosmos w bazach i było zupełnie nie praktyczne ponieważ moje 1K obejmuje 4 grupy nośników, które poddałem masowej eksterminacji: VCD, DVD, Q-DVD oraz HD DVD (pełne 1K). VHS-ów pozbyłem się jeszcze w XX wieku co do ostatniej sztuki, zauroczony jakością DVD (sic!), dlatego trochę złośliwie określałem je mianem 0K tj. zero jakości , a sam pracowałem na studiach w połowie lat 90 tych w wypożyczalni kaset videło i "musiałem" oglądać wszystkie nowości, za co dostawałem wynagrodzenie. Około 2007-2008 zauroczony nowym formatem blu-ray rozpocząłem proces masowej eksterminacji wszelkiej maści DVD, Q-DVD, HD DVD (pełne 1K) w miarę wprowadzania na rynek kolejnych wydawnictw na 2K (blu ray), pod koniec 2017 roku po zakupie Oppo 203 zaczęła się eksterminacja 2K (blu ray) na rzecz 4K także blu ray ale w jakości (UHD). Do dzisiaj proces eksterminacji 1K lub 2K trwa z czego raczej jeśli chodzi o DVD to są to jakościowe HD DVD, Q-DVD albo zachodnie czy japońskie wydania DVD z dźwiękiem 5.1. więc nadal używam w bazach i tekstach 1K, który to skrót jest praktyczny dla mnie i bliski prawdy, niż fatalnej jakości gazetówki DVD 0,7 K popularne w Polsce (została mi jedna w kolekcji, PSY 2 Pasika).to tyle, cała filozofia, żadna nowa afera (31-01-2024, 08:41)pearlzfan napisał(a): To jest właśnie ta toksyczność wspomniana w innym wątku - nie ma miejsca na odstępstwa, musi być by the book, a jak nie jest to "brednie". pearlzfan, dziękuję za wsparcie (leci punkcik póki nie zostanę zbanowany "sam nie wiem za co") tzw. "Afera Porala" dotycząca toksycznych użytkowników naszego forum w dużej mierze obnaża prawdę i na tej fali nagle "kat" próbuje udawać "ofiarę" (naturalny odruch zwierzęcy) i rozpoczęło się "polowanie na czarownice" gdzie nagle ktoś potraktował ILSĘ FAUST jako idealną ofiarę "nowej inkwizycji", jednocześnie "inkwizytorzy" otwarcie przyznają, że są toksyczni do szpiku kości i dumni z tego, że używają mowy nienawiści w niemalże każdym swoim poście, także w stosunku do siebie nawzajem. Na każdy zarzut zawsze odpowiadałem i odpowiadam merytorycznie, zawsze deklarując, że jeśli coś kogoś boli to poprawię się i robię to, jeśli popełniam błąd lub niedopatrzenie to zwracam honor, po prostu pierwszy raz w życiu zapisałem się na ten eksperyment socjalny jakim jest "internetowe forum", nie jestem produktem AI ani trollowni, nie jestem użytkownikiem JVC 4K piszącym sam do siebie (?), tylko skromną dziewczyną z warkoczami, ILSĄ FAUST. Moje ripostowanie "inkwizytorom", nie mając żadnego doświadczenia na forach, zazwyczaj było pułapką, próbą wybycia z równowagi, tylko po to aby znaleźć jedną literkę, cyferkę, która wskazuje że złamałem kodeks inkwizycji. No cóż nadal będę dążyć do poprawiania swoich błędów i poprawy swojej postawy jeśli faktycznie takie jest życzenie innej osoby z forum i nie pozostaje mi nic innego jak odwołać się do "papieża" na toksyczne działania "inkwizytorów", jaką decyzję podejmie Mateusz to pewnie wkrótce się okaże czy zniknę z forum i porzucę eksperyment czy pozostanę w "ulepszonej" wersji. Uważam, że mogę przysporzyć wartości dodanej użytkowników tego forum, co jest celem forum bo moja pasja dotycząca kina i kolekcjonowania nośników fizycznych premium jest czysta i nieskazitelna. Ale to nie mnie to oceniać. Czy pisząc ten post także złamałem kodeks inkwizytorów? Cytat:1K/2K/1K/0K zamiast UHD/BD/DVD/VHS to "moje" umowne skróty Skoro gadasz swoim umownym językiem to nic dziwnego, że nikomu się potem nie chce tego czytać. Wracam zatem do ignorowania
31-01-2024, 23:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2024, 23:49 przez ILSA FAUST.)
(30-01-2024, 00:42)Mierzwiak napisał(a): Cytat: Przepraszam, ale moja wypowiedź wynika ze źródła innego użytkownika naszego forum, nie mam podstaw aby mu nie ufać: https://forum.filmozercy.com/watek-the-creator-2023?page=14 post #132 (30-01-2024, 00:42)Mierzwiak napisał(a): ILSA FAUST napisał(a): ten sam przypadek kropka w kropkę jak wyżej opisany do Creatora oba filmy nie mają odpowiednika 2K (blu ray) w postaci wersji PL na innych rynkach, i jak przyznaje GALAPAGOS to są większe koszty (logiczne jest że większe koszty dotyczą dodania lektora PL na własny koszt). Jak mniemam np. koszt Avatara 1, wydanie 2023 remaster dla Galapagos był wyższy bo nie było odpowiednika w postaci "wspólnego dysku" w innych krajach, co też widoczne było po cenie, nawet z obniżoną marżą (bo wiadomo, że Avatara można sprzedać więcej niż Creatora) (30-01-2024, 00:42)Mierzwiak napisał(a): Cytat: zaznaczyłem wyraźnie w moim poście, że JW4 to nie disnej. Nie zrozumiałeś mojej tezy, że jak się chce dla czystej chęci zarobku to można wydać dowolny film, co też DVD MAX zrobiło w kooperacji z Monolith, a nie musieli w ogóle tego robić mając na uwadze wycofanie się z rynku blu ray Monolitha. Z kolei Galapagos ma w porfolio dystrybucję dużych graczy ale nie korzysta z pełnych opcji i możliwości jakie ma w wydawaniu wersji PL broniąc swojego poziomu marży - taki był zarzut do Galapagos. Czyli jest czysta kalkulacja biznesowa, box-oficowa, bez zwracania uwagi na potrzeby klientów. (30-01-2024, 00:42)Mierzwiak napisał(a): Cytat: odpowiedź jak powyżej. jeśli chodzi o Sony to nie piszesz o sytuacji z 2023 roku, tylko ostatnich lat 2017-2022, gdzie wydania premium 4K, miały wersje PL, bo Japończycy mają największy na świecie pozytywny hype w stosunku do kolekcjonerów i mając wersje PL w starszych pozycjach backcatalogue po prostu dodawali te wersje "nie mając nic do stracenia a tylko do zyskania" dlatego uwielbiam z Japończykami robić interesy i mam do nich ogromny szacunek. Niestety jak wiesz sam lepiej ode mnie, ostanie wydania SONY z 2023 nie mają wersji PL, więc masz odpowiedź na swoje pytanie, bo rozmawiamy w wątku Galapagos i ostatnich niewydanych filmach dotyczących nowości filmowych a nie backcatalogue, który w Polsce Galapagos już nie wydaje, tylko nowe pozycje, lub wyjątki - kolejne wydania AVATARA. Gdyby Galapagos wydał nowe 4 dyskowe wydania AVATARA 1-2 z DV i rozszszerzonymi wersjami w UHD i nowymi dodatkami, a może to zrobić jest wyda odpowiednią kwotę do disneja, to napewno bym nie importował tych pozycji z USA a kupił w star store, nawet jeśli byłyby ciut droższe. Pytanie czy Galapagos zmieściłby się w 60 USD z frachtem w przeliczeniu na PLN mając na uwadze swój poziom marży - nie sądzę - ale i tak znalazłby masę nabywców, którzy kupują filmy tylko z lektorem PL. Mierzwiak, żaden mój post to nie są "brednie", tylko fakty, lub moja interpretacja faktów, zwracam się z prośbą o niestosowanie toksycznej mowy nienawiści z stosunku do użytkownika ILSA FAUST, ok? Deal? |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |