Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Gieferg's collection

Strony (47): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 ... 47 Dalej »

Opcje tematu
Gieferg's collection
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-02-2024, 02:45
Miałem tylko jeden oryginał na VHS (Terminator 2) i ten trzymam. Przegrywek z nagrywanych z TV nie, bo nic mi po nich. Wszystkie ulubione wersje lektorskie z tamtych czasów dawno dorzuciłem do kopii zapasowych blu-ray.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

02-02-2024, 11:05
Pewnie już o tym pisałem: w domu rodzinnym mieliśmy niemałą kolekcję kaset VHS - nie licząc zwykłych 180-240-minutowych kaset z kiosku, na które nagrywało się po 3-4 filmy z telewizji, było tego chyba z 60. Niestety, kilka miesięcy po mojej wyprowadzce, młodszy brat poinformował mnie, że nasz starszy brat i tata wszystko wyrzucili. Nie, nie spakowali i wynieśli na strych, nie sprzedali (dzisiaj każda z takich kaset pewnie wisi na olx/allegro po przynajmniej 40-50 zł, czyli miały wartość z 2,5K) tylko uznali, że odtwarzacz i tak już pada, nikt tego nie ogląda, więc wywalą je do śmieci! Uchowała się jedynie kaseta Terminatora 3, którą zabrałem ze sobą wcześniej do Łodzi, a młodszy brat-naoczny świadek, ocalił jedynie okładki, które wyjął z pudełek "na pamiątkę". Większość z nich mam u siebie w koszulkach w segregatorze - w sumie to fajny pomysł na prezentację w moim wątku - cyknę fotki tych coverów i pokażę od czego zaczęło się moje/nasze zbieranie filmów gdzieś w okolicach 2000 roku (wcześniej mieliśmy jeszcze Szklaną pułapkę 3 i kilka odcinków Flinstonów, ale wiele lat później zorientowałem się, że mimo plastikowych pudełek i okładek drukowanych na papierze kredowym, to były piraty z rynku - napisy końcowe urywały się po kilkudziesięciu sekundach). Mój skan okładki DH3 w sumie do dziś krąży w sieci:

[Obrazek: Chomik-Image.jpg] (tę okładkę akurat chyba zostawił sobie młodszy brat, sprawdzę co mam w weekend)

Cytat:Wszystkie ulubione wersje lektorskie z tamtych czasów dawno dorzuciłem do kopii zapasowych blu-ray.
Gratuluję i zazdraszczam Shy Wprawdzie dzięki tobie też sporo ze swoich "głosów z dzieciństwa" posiadam na płytach, ale kilku ważnych nadal brakuje (może kiedyś uda się ten stan rzeczy jeszcze poprawić).

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 640
Reputacja: 10

02-02-2024, 11:38
U mnie moja mama miewała takie pomysły, żeby kasety wyrzucić, bo przecież "to już się pewnie nawet nie nadaje do odtworzenia" Wink Ale nie pozwoliłem i swoją/rodzinną kolekcję ocaliłem. Przy czym jakieś 90% to filmy nagrywane z TV, czasem piratowane, tj. przegrywane z oryginalnych.

Stosunkowo niedawno "odkryłem je na nowo" i te interesujące mnie wersje audio zacząłem zgrywać. Mimo że wersja z napisami to dla mnie najdoskonalsza forma tłumaczenia filmów i ich oglądania, to mam sentyment to wersji lektorskich (i samych lektorów), na których się wychowałem. Znalazło się w moich zbiorach kilka "unikatów", których nigdzie w sieci nie znalazłem, albo są dostępne w słabiutkiej jakości.

Niestety kilkanaście kaset gdzieś mi (bezpowrotnie?) zaginęło i wraz z nimi lubiane przez mnie wersje - np. nieodżałowany disneyowski "Duch Czarnobrodego" czytany przez Marka Gajewskiego. Kilka też sam w przeszłości skasowałem, czego teraz żałuję, i w sieci znaleźć ich nie mogę - np. lektorski disneyowski Kubuś Puchatek z Henrykiem Talarem i trylogia "Powrót do przyszłości" (spiratowana) od ITI - czyli Szołajski do cz. 1 i Matul do 2 i 3 (wszystkie 3 części w sieci są, ale wersja dość słaba).

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

02-02-2024, 12:11
(02-02-2024, 11:38)slavekg napisał(a):  Ale nie pozwoliłem i swoją/rodzinną kolekcję ocaliłem. Przy czym jakieś 90% to filmy nagrywane z TV, czasem piratowane, tj. przegrywane z oryginalnych.
Akurat takie kasety z filmami, serialami i programami nagrywanymi z tv, bądź przegrywanymi od innych to mogli sobie wyrzucić (choć 5-6 z nich było moich-moich i nie powinni byli ich ruszać bez pytania). Najgorsze jednak było wyrzucenie oryginałów, w tym takich, które ewidentnie kupiłem ja za swoje pieniądze i nie wziąłem ich do wynajmowanego mieszkania w Łodzi wyłącznie z powodu braku miejsca Dodgy Straciłem na przykład 4 kasety z animowanymi Batmanami, w tym Batman Nowy bohater: Powrót Jokera w wersji PG z polskim lektorem (nie pamiętam kto czytał), którego w sieci nigdy nigdzie nie widziałem (wszędzie dostępna jest wersja PG-13 z napisami, lub Piotrem Borowcem z HBO), a na DVD film miał tylko napisy. O ile Batman i Superman oraz Batman kontra Drakula mam na DVD (ta sama wersja dubbingowa, którą miałem na VHS), a Batman & Mr. Freeze: SubZero na Blu-ray (brak pl), tak tego filmu nie jestem w stanie odzyskać. Nie w wersji, którą oglądałem przez lata.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

02-02-2024, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2024, 14:29 przez Gieferg.)
Proponowałbym jednak, żebyś kontynuował ten wątek w temacie o swojej kolekcji Tongue
Ja VHSów nigdy nie zbierałem, a ten jedyny, który mam trafił na półkę, bo zamiast wypożyczać po raz dwudziesty ten sam film zapytałem babkę z osiedlowej wypożyczalni czy by mi go nie sprzedała i się zgodziła (za 15 zeta po denominacji, a wypożyczała go wtedy bodaj za 60 groszy).

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

03-02-2024, 01:43
Sorry, ja tylko....

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

20-04-2024, 21:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2024, 22:05 przez Gieferg.)
No i niby nic nie było na liście zakupowej na luty... yeah, right.

[Obrazek: MES4QB9_t.jpg]

----EDIT----

Marzec-kwiecień:

Nietypowy update trochę, dwa filmy, na których w kinie świetnie/dobrze się bawiłem, jeden na którym bawiłem się tak sobie, ale dla zamknięcia serii zamierzałem prędzej czy później postawić na półce, jeden klasyczny western i...
[Obrazek: MET3HOT_t.jpg]
...Marvels, cóż, jak to mówią, darowanemu koniowi...

A na liście zakupowej spośród tego co już wyszło zostało tylko The Abyss, ale nie zamierzam kupować wydania 4K (tzn mógłbym ale nie za taką cenę) więc sobie poczekam.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

20-04-2024, 21:56
Marvels dostałeś do recenzji czy to prezent od kogoś kto Cię nienawidzi? Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

22-12-2024, 11:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2024, 11:40 przez Gieferg.)
W sumie to chyba wychodzi, że ani jedno ani drugie.

Nie planowałem tego nawet oglądać prawdę mówiąc (i raczej drugi raz tego błędu nie popełnię), ale zgodnie z oczekiwaniami jest to dno absolutne całego MCU (pomijam kilka ostatnich seriali, trzeciego Ant Mana i Eternals, których nadal nie widziałem).

---EDIT---

Po remoncie:

[Obrazek: MEYCYGG_t.JPG]

Filmy po prawej od góry. DVD się nie załapały, stoją w sypialni i już tam raczej zostaną. Ustawienie tymczasowe (szczególnie że jeszcze trochę poprawek do zrobienia), wykorzystanie przestrzeni na półkach z CDkami jest słabe i nie moge tak tego zostawić, ale mam już pomysł co z tym zrobić.

Update zakupowy maj-grudzień i jakieś fotki poszczególnych półek później, bo teraz obowiązki gonią.

Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

22-12-2024, 13:55
Dobrze się to prezentuje. CD faktycznie zostawia, w standardowej konfiguracji półek, sporo wolnej przestrzeni. BD zresztą podobnie, ale są na to "patenty" Wink .
Widzę sporo Thorgali, ale zdaje się, główna seria nie jest kompletna?

(22-12-2024, 11:31)Gieferg napisał(a):  jakieś fotki poszczególnych półek później
Ryzykant. Jeszcze się okaże jak masz poustawiane (alfabetycznie, chronologicznie, czy jakoś tam) i dopiero będzie.  Wink  Wink  Wink  Smile  Smile  Smile

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (47): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 ... 47 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku