03-11-2014, 22:56
Konsole to już nie to co kiedyś... Jeszcze jak wychodziła poprzednia generacja to był to sprzęt niesamowity. A teraz? PS4 jak i XO są lata świetlne za PCtami i to nawet nie tymi na full wypasie
|
Gry komputerowe & konsolowe
|
|
03-11-2014, 22:56
Konsole to już nie to co kiedyś... Jeszcze jak wychodziła poprzednia generacja to był to sprzęt niesamowity. A teraz? PS4 jak i XO są lata świetlne za PCtami i to nawet nie tymi na full wypasie
03-11-2014, 23:00
Niby tak... a jednak gdy ja (tak jestem konsolowcem) sobie gram, kolejne osoby z otoczenia narzekają i płaczą w mój rękaw co im idzie, co nie, ile osiągają w grafie, coś się grzeje, coś muszą dokupić. Ja mam to gdzieś wkładam i gram (no może jakaś mała instalacja). Nie martwię się czy "wyciągnę więcej" z grafy czy co (zresztą grafa to 3-ci plan moich potrzeb). PC... czasami coś tam zagram, ale konsola jest po prostu wygodniejsza i czy faktycznie o tyle słabsza? Nie wiem... nie przejmuję się tym :-P.
03-11-2014, 23:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2014, 23:07 przez Jaszczomp89.)
Wszystko prawda. A pamiętacie jak zapowiadano, że nowa generacja uciągnie gry w 4K? Mimo wszystko - miałem okazje pograć na PS4 i jak dla mnie - konsola naprawdę prezentuje zadowalający poziom. Instalując ostatnio multum gier na nowym i calkiem dobrym lapku znajomych, z czego połowa w ogóle się nie uruchomiła, a do drugiej połowy trzeba było ściągać nowe sterowniki/aktualizacje, a i tak chodziło - co najwyżej - na średnich ustawieniach to szczerze mówiąc powróciłem z lubością do swojej PS3 - wkładam płytę, siadam na kanapie przed tv i gram. Wszystko kosztem rozdzielczośći, mniejszej ilości fps-ów itp., a nawet sterowanie padem (dla gracza w dużej mierze pecetowego to było spore wyzwane), w końcu też nie grafika jest najważniejsza, a sama gra. No i im człowiek starszy tym mniej czasu na granie i przejmowanie się pierdołami, człowiek po prostu chce zagrać w grę, a nie przejmowac się czy mu w ogóle pójdzie
03-11-2014, 23:06
Mam identyczne podejście. Jedyne co brakuje mi na konsolach to dobrych strategii typu Total War czy Company of Heroes. Co do grafiki to ja nie narzekam. PS4 daje radę
03-11-2014, 23:16
Zacznijmy od tego, że laptopy nie nadają się do grania Poza tym różnica cen gier na PC i na konsole jest trochę inna Dochodzi jeszcze do tego abonament za grę online. W moim przypadku jest tak, że PS3 służy głównie jako odtwarzacz Blu + granie w exy, których nie uświadczę na PC. Może mam takie odczucia bo jaram się ustawianiem różnych suwaczków w opcjach Uważam również, że konsola nie nadaje się do FPSów... Grałem także ostanio w GTA V i po prostu nie wierzyłem jak można było tą grę wypuścić na PS3 i X360. Tekstury nie nadążały się wczytywać itd, wyglądało to jak jakaś wersja do beta testów.
03-11-2014, 23:25
(03-11-2014, 23:06)whiteHussar napisał(a): Jedyne co brakuje mi na konsolach to dobrych strategii typu Total War czy Company of Heroes. Gier strategicznych na konsole jest faktycznie bardzo mało. Nigdy nie byłem miłośnikiem tego typu gier ale wydaje mi się, że na konsoli i padzie ciężko by było ogranąć multum opcji, które dają bardziej zaawansowane gry strategiczne. (03-11-2014, 23:16)igoriev napisał(a): Zacznijmy od tego, że laptopy nie nadają się do grania Fakt, że zwykłe lapki (nie te super hiper gamingowe) nie nadają się zbytnio do grania ale bez przesady - nie każdy kupuje laptopa wyłącznie do grania, czasami można się zadowolić grami mniej wymagającymi lub grać na niższych ustawieniach. W wielu domach komputer/laptop to taki kombajn multimedialny do wszystkiego - gier, internetu, filmów itp., a nie każdemu uśmiecha się ładować 5 tyś. w kompa tylko do grania. (03-11-2014, 23:16)igoriev napisał(a): Uważam również, że konsola nie nadaje się do FPSów... Grałem także ostanio w GTA V i po prostu nie wierzyłem jak można było tą grę wypuścić na PS3 i X360. Tekstury nie nadążały się wczytywać itd, wyglądało to jak jakaś wersja do beta testów. Ja również uważałem, że konsola nie nadaje się do fps-ów dopóki sam nie pograłem i zmieniłem zdanie, fakt, że w grach sieciowych jest trudniej, ale bez przesady. A z GTAV chyba trochę przesadzasz, grałem na x360 i było w porządku, a już na pewno nie miałem wrażenia, że gram w betę
03-11-2014, 23:36
Mam taką opinię bo na kompie taki stan gry byłby niedopuszczalny ![]() No właśnie, ktoś kupuje laptopa w specyfikacji idealnej do prac biurowych a później narzeka, że nie uciąga mu jakiegoś nowego tytułu... 5 tysięcy to byłby już potwór jak dla mnie... Może co niektórzy są zdania, że wyższą cenę kompa zrekompensują pożyczając gry z zatoki piratów ![]() Co do sterowników i aktualizacji to wolę ten sposób niż np to co się działo z Driveclub przez spory czas na PS4.
03-11-2014, 23:43
Nie wiem w jakie GTAV grał kolega, ale u mnie wszystko gra i buczy zero doczytywania itp (bo z IV bywało różnie). Mało tego... ta gra to wręcz poemat optymalizacji pod konsole. Prezentuje się bardzo dobrze jak na ten sprzęt. FPS na padzie daje frajdę o ile grasz z innymi na padzie i nie spinasz się "ile czułości ma mysz" itp. po prostu sobie strzelasz i rywalizujesz. Ja osobiście w FPSy gram tylko na padzie... właściwie we wszystko gram na padzie (nawet na pc) to po prostu najwygodniejszy sposób sterowania. Plus... nie oceniajmy PS4 i XO już teraz... wiadomo, że granica "ile uciągną" ciągle się przesuwa bo developerzy lepiej poznają architekturę sprzętu. Jednakże nawet teraz... nie jest źle. Nie jest źle.
03-11-2014, 23:46
(03-11-2014, 23:36)igoriev napisał(a): No właśnie, ktoś kupuje laptopa w specyfikacji idealnej do prac biurowych a później narzeka, że nie uciąga mu jakiegoś nowego tytułu... No widzisz, każdy ma inne potrzeby ![]() Ja sobie cenię wygodę - siadam przed tv, wkładam płyte i gram, ale kosztem super hiper grafiki. A na cenę gier nie narzekam bo i tak kupuje głównie używki lub nówki ale sporo po premierze gdy są dużo tańsze. Poza tym ciagle praca, dom i coraz mniej czasu na granie i jak dla mnie konsola to najlepsze wyjście. A inni wolą super grafikę siedząc z nosem w 24 calowym monitorze i też dobrze. Gwestia gustu i tyle
03-11-2014, 23:53
Ja tam nie wiem... ale na ceny nie narzekam. Obecnie wiem jak zdobyć PS4 za jakieś 1000zł, gry... nawet jeśli to nowość spokojnie będzie można zdobywać po 150zł (lombardy, aukcje itp.)... dosłownie tydzień temu widziałem w lombardzie 3 startowe tytuły na ps4 po 90zł sztuka (w tym nowy Killzone i Infamous) :-P. Więc argument ceny jakoś do mnie nie przemawia. Zwłaszcza, że gry na PC też mają swoją niemałe cenę :-P (i cholera mało ich w stacjonarnych sklepach z używkami).
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |