Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 25 Dalej »

Gwiezdne wojny

Strony (82): « Wstecz 1 ... 77 78 79 80 81 82 Dalej »

Opcje tematu
Gwiezdne wojny
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

15-09-2023, 13:57
(15-09-2023, 00:36)sebas napisał(a):  Ja mam wszystkie epizody (za wyjątkiem 7-ego) z Francji (fnac.com). The Force Awakens kupiłem na zavvi. Pod względem wykończenia wygląda identycznie jak cała reszta i wygląda to dobrze. Ciekaw jestem, czym na plus wyróżniały się te z USA?

Masz ostatnie europejskie wydania SW, które chyba (?) nie miały swoich odpowiedników w USA. Wcześniejsze wydania, tak napisał ILSA FAUST, różniły się wykończeniem, gdzie u nas zdarzało się że było matowe i przy niektórych grafikach źle to wyglądało, dodatkowo jak steelbook był przewidziany w kilku krajach, to był bez tytułu filmu.

(15-09-2023, 08:21)ILSA FAUST napisał(a):  w tym przypadku - mando oraz predator prey zakładam, że to będą limity i puszki chyba będą robić w tym samym miejscu a tylko dyski będą różne...choć skoro to będą dyski tylko 4K może się okazać że całość bedzie identyczna...

Nie będzie.
Nie znam cen jakie płaci Disney za wyprodukowanie płyt, ale spokojnie można założyć, że koszty transportu są zdecydowanie większe - nie dajmy się zwieść temu że film w sklepie kosztuje 30$, a jego wysyłka 10$, bo to nie tak działa Smile

W pierwszym sezonie Mando (UK) pojawiła się niemiecka wersja językowa, to może być jakiś trop na przyszłość.
Drugą ciekawą informacją jest, że Zavvi podaje iż wydanie zawiera 4 płyty, więc w odróżnieniu od amerykańskiego mielibyśmy UHD+BD, co byłoby dużym plusem i w zasadzie przesądziło sprawę, nawet jeżeli płyty będą leżeć jedna na drugiej  Tongue

zavvi

To na razie tylko spekulacje i info ze sklepów może zawierać błędy.
Ja zakładam, że skoro Disney zdecydował się na wydania fizyczne, to nie po to żeby się bawić w jakieś małe, ściśle limitowane nakłady, ale jak będzie zobaczymy, decyzje tego koncernu często są sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem Big Grin

Loki wychodzi jako pierwszy i wyjaśni wszystkie wątpliwości, na początku października będę miał wydanie z USA i wówczas porównam z europejską wersją, która wychodzi w listopadzie, na pewno ktoś wrzuci filmik na YT:

Loki

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

15-09-2023, 16:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2023, 18:45 przez ILSA FAUST.)
(15-09-2023, 08:21)ILSA FAUST napisał(a):  HAL 9000 napisał(a):  
Trzeba się z tym przespać  

Przespałem się (boska była) i prawie anulowałem pre-order USA a tu wyskakują nowe informacje.
Będzie także wydanie we Francji (zaufane źródło) na 4 dyskach (2x4K) oraz (2x2K) dodatkowo.
w UK także 4 dyski, także postccardy mają zostać...
Mój dylemat polega na tym czy będzie to samo wykończenie oraz czy w USA dodatki będą na dysku 4K jeśli tak czy w wysokiej jakości 4K? i jak kwestia napisów EN? w USA częściej są napisy EN w dodatkach (ze względu na potomków konkwistadorów) niż w UK gdzie często gęsto jest tylko ścieżka audio EN bez napisów.
z kolei czy jeśli mamy w UK dodatkowe dyski z wersją 2K to czy dodatki będą bogatsze...
czy masz dostęp do specyfikacji dodatków w USA.
dla mnie kwestia 2 slotów (dysk na dysku) nie jest problemem (dyski 4K są trwałe i idą na górę, blu-ray pod spód), mniejsza ekspozycja grafiki ale zawsze jak się otwiera steela to i tak wyciągam dysk aby podziwiać zasłoniętą grafikę (nie jestem zwyklakiem, oj nie).
Także przespać się z tym trzeba jeszcze kilka razy...
tylko gdzie się ona podziała...

szczegółowe bardziej fotki:
[Obrazek: attachment.php?aid=1787]

[Obrazek: attachment.php?aid=1788]

----------------------

(15-09-2023, 13:57)HAL 9000 napisał(a):  ILSA FAUST napisał(a):  
w tym przypadku - mando oraz predator prey zakładam, że to będą limity i puszki chyba będą robić w tym samym miejscu

więc okazuje się że Mando będzie w szerokiej dystrybucji a tylko PREY dostanie limit w STEELBOOKU ze względu na to że to FOX...a więcej dla zwyklaków
moja teoria głosi, że Prey został wydany tylko dlatego że na piratach blu ray pojawiło się milion kopii oraz jest decyzja że będzie nakręcony PREY 2 oraz pójdzie do KIN....więc będzie potem wydany zbiorczak Predator 1-6 w 4K - aby luki nie było i fani czekali bardziej na Prey 2 to wydali w końcu bałwany ten Prey...w końcu streamingi zaczynają upadać i nośniki wchodzą w nową erę i to samej Myszki Miki...w ślad za mychą pójdą inni...pytanie czy to będzie Netflix...coś tam by sie wybrało, niewiele ale coś...

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

15-09-2023, 19:26
(15-09-2023, 16:42)ILSA FAUST napisał(a):  w końcu streamingi zaczynają upadać i nośniki wchodzą w nową erę
Jeszcze długo, długo nie, a potem wcale Smile  Wink  Liczba subskrybentów im pospada (czyli zyski), zacznie się wykupywanie abonamentów tylko na wybrane miesiące z ciekawymi premierami (w sumie, to chyba już to widać), ale myślę, że pozostaną, bo to łatwiejsza i czasem jedyna dobrze znana forma dystrybucji video dla domu, dla najmłodszego pokolenia. Jeżeli fizyczne nośniki odbiją się na tyle, żeby nie było dostępności pewnych tytułów ograniczonej tylko do strumienia, to już będzie sukces. Niech sobie będą z opóźnieniem (tak jak ten Prey, Mando), byle by były. Także nie widzę podstaw do strzelania korkami od  "szampana" Wink , ale po cichu można powiedzieć "A nie mówiłem..." Smile

(15-09-2023, 16:42)ILSA FAUST napisał(a):  pytanie czy to będzie Netflix...coś tam by sie wybrało, niewiele ale coś...
Bright, Spectral, Extraction, Dark Crystal: Age of Resistance, Malcolm & Marie...
Od Jabłka koniecznie Greyhound.

Tak btw, czy nie mieliśmy na ten temat dedykowanego wątku?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

24-09-2023, 11:27
(15-09-2023, 13:57)HAL 9000 napisał(a):  W pierwszym sezonie Mando (UK) pojawiła się niemiecka wersja językowa, to może być jakiś trop na przyszłość.

Trop był dobry (amazon.de):
Pierwszy sezon

Jest też Loki i Prey.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

28-09-2023, 15:44
(28-09-2023, 15:08)Gieferg napisał(a):  Nie uznaję.
Tak naprawdę jedyne co lubię w późniejszych wersjach to wymieniona na zdecydowanie lepszą muzyka na końcu ROTJ.
Ja uznaję, bo tak te filmy poznałem gdzieś w drugiej połowie 1997 na pirackich VHSach i to one są dla mnie "oryginałami".

Poza tym, w 1997 poza poprawieniem części efektów specjalnych (czego czasami nie widać, bo to kosmetyka tła) Lucas nie zmienił zbyt wiele, nic co psułoby te filmy (dopiero w 2004 mu odwaliło z dalszym kombinowaniem, wymieniem aktorów, dźwięków i kolorów, aby dopasować OT do PT). Poza tysiąc razy lepszym zakończenie RotJ na plus na pewno wyszły zmiany gagów w ANH z Hanem i Chewiem wpadającym na armię szturmowców (a nie na tylu, ilu dopiero co gonili, co nie ma sensu) no i gdy później uciekają z tekstem "Zamknąć grodzie" (byłem w szoku gdy pierwszy raz obejrzałem wersję z 1977 i tego nie było).

Znalazłem info w sieci, że był taki fanowski projekt zrobienia akurat tych wersji filmów ze skanu 35 mm. Niestety jestem noga jeśli chodzi o szukanie faneditów w sieci do pobrania, więc jakaś dobra dusza wiedziała gdzie mogę coś takiego znaleźć, poproszę info na pw Smile

https://originaltrilogy.com/topic/1997-Star-Wars-Special-Edition-35mm-Project-a-WIP/id/56979/page/1
https://originaltrilogy.com/topic/Star-Wars-A-New-Hope-1997-35mm-Calibrated-Scan-Donations-Needed/id/104442

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 10

28-09-2023, 16:13
W wersjach z 1997 roku to nie było "poprawienie" efektów specjalnych, tylko zrobienie ich od nowa - tym razem komputerowo. Lucas "spuścił w kiblu" cudzą robotę wykonaną 20 lat wcześniej i zastąpił ją czymś nowym.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

28-09-2023, 19:07
To akurat nieprawda. Na VHS przed każdym filmem był kilku(nasto?)minutowy materiał o powstawianiu Special Edition (lektorem był Tomasz Knapik), w którym opisywano wszelkie zmiany i znaczna część z nich dotyczyła usuwania czarnych linii z efektów nakładanych optycznie, poprawiania matte-paintingów, poprawiania cienia pod ścigaczem Luke'a na pustyni, czy tłumu kukiełek na prawdziwych ludzi w scenie koronacji, itp. Najbardziej inwazyjne wymiany efektów na całkiem nowe ujęcia były w pierwszej części w trakcie bitwy, a tak to cgi użyto w scenach początkowo wyciętych, bo w latach 77-83 nie było na nie dość pieniędzy i technologii (scena z Jabbą, lub koncert w jego pałacu w RotJ). Nigdy te poprawki mi nie przeszkadzały (chyba tylko ta z Greedo, bo i wyglądała lipnie i zmienia wydźwięk sceny), a i kilka zmian na DVD w 2004 się przydało (usunięcie czarnych obwódek wokół Rankorna), ale zdecydowana większość "poprawek" z tego okresu to już było kilka kroków za daleko jak dla mnie.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

28-09-2023, 19:25
(28-09-2023, 16:13)slavekg napisał(a):  W wersjach z 1997 roku to nie było "poprawienie" efektów specjalnych, tylko zrobienie ich od nowa - tym razem komputerowo. Lucas "spuścił w kiblu" cudzą robotę wykonaną 20 lat wcześniej i zastąpił ją czymś nowym
Najwięcej zmian przypadło na "Nową nadzieję". Są zupełnie nowe ujęcia w ataku na Gwiazdę Śmierci, ale znaczna część jest zwyczajnie poprawiona , np usunięto "czarne obwódki" po analogowej rekompozycji obrazu, dodano dodatkowe obiekty już jako CGI. Nie ma mowy o robieniu efektów od nowa. W kolejnych epizodach zmian było już coraz mniej. Plus SE to przede wszystkim rekonstrukcja samego obrazu, bez kontrowersyjnych ingerencji w kolorystykę, czy tym podobne. No i Anakin w ostatnich ujęciach "Powrotu Jedi" taki jak trzeba.
Tutaj masz link do zmian w "Nowej Nadziei":
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=4334040

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

29-09-2023, 10:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2023, 10:44 przez Juby.)
A tutaj wstępy z wydań VHS z 1997, o których pisałem:

Kilka lat temu w prezencie gwiazdkowym kupiłem OT na VHS w srebrnym wydaniu i znalazłem faceta, który przegrał mi te kasety na DVD, więc brat ma dokładnie tę zawartość i te dokumenty z lektorem na płytach, ale niestety jakość jest tragiczna (na 14-calowym kineskopowym tv może jakoś by to wyglądało, ale na obecnych ekranach jest źle).

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline marciniozo
Użytkownik
Liczba postów: 158
Reputacja: 11

Photo  29-09-2023, 13:18
Miałem kiedyś bardzo bogatą kolekcję kaset VHS... To wydanie SW sobie zostawiłem, kupione dawno temu w latach 90-tych. Cieszy oko, choć nie bardzo mam na czym odtworzyć. Mam gdzieś magnetowid, ale byłby mały problem z podłączeniem.

Załączone pliki Miniatury

LG OLED 65 C45
Panasonic DP-UB820
Panasonic DMP-BD35
Zidoo Z10 Pro
Onkyo TX-NR686 Atmos 5.1.2
Odpowiedz
Strony (82): « Wstecz 1 ... 77 78 79 80 81 82 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku