08-04-2020, 14:04
Jakby jeszcze zatwierdził filmy bez późniejszych zmian, to by było must have.
|
Gwiezdne wojny
|
|
08-04-2020, 14:04
Jakby jeszcze zatwierdził filmy bez późniejszych zmian, to by było must have.
08-04-2020, 14:12
George Lucas schrzanił, że nie wydał wersji 3D - nigdy mu tego nie wybaczę
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
(08-04-2020, 10:49)misfit napisał(a): Aha - dołączone BD do wydania UHD to też nowy transfer. Mam pytanie do tych co są wielkimi fanami SW czy te kolory z 4K są już bliższe tym co znali z vhs i kin? Jak dla mnie to co mam na DVD (ten sam master co na BD) mi odpowiada bardzo, w SW5 widzimy więcej niebieskiego (trend w 90tych do filmów s-f), jednak w 4K rzuca się za dużo kremowego, co w niektórych scenach np ta jest tragedia - wypalona słaba bez kontrastu na plus, że widać lepiej widać środkowe okno i szprosy w nim ![]()
Jakby ci naprawdę zależało, żeby film był bliższy temu co było w kinach i na VHS - tych pierwszych, to by ci nie odpowiadało ani DVD, ani Blu ani 4K. Rzecz w tym, że tobie wcale na tym nie zależy, jedyne na czym ci zależy to, żeby film miał takie kolorki jak wtedy gdy go widziałeś po raz pierwszy. A że to akurat była kolorystycznie spieprzona wersja to już nieistotne
08-04-2020, 20:27
Ale pomijając dodane efekty i tysiąc zmian... np Ty już widzisz, że ta wersja jest ok? nie tylko pod kątem rozdz?
08-04-2020, 20:33
Wersja na DVD miała jeśli dobrze pamiętam różowy miecz świetlny Vadera, taka była zajebista. Mi się bardziej podobają kolory w wersji UHD, ale nie wiem jaka była oryginalna kolorystyka.
08-04-2020, 21:50
(08-04-2020, 20:00)Nfsfan83 napisał(a): Mam pytanie do tych co są wielkimi fanami SW czy te kolory z 4K są już bliższe tym co znali z vhs i kin? Jak dla mnie to co mam na DVD (ten sam master co na BD) mi odpowiada bardzo, w SW5 widzimy więcej niebieskiego (trend w 90tych do filmów s-f), jednak w 4K rzuca się za dużo kremowego, co w niektórych scenach np ta jest tragedia - wypalona słaba bez kontrastu na plus, że widać lepiej widać środkowe okno i szprosy w nim Kolory na DVD były baaardzo podrasowane żeby upodobnić stare części do prequeli (części I-III z 1999-2005). Wersje Special Edition z 1997 wyglądały inaczej, bardziej stonowanie, kolorystyka z UHD o wiele bardziej je przypomina, a dzięki temu i mi bardziej się podoba. Są gdzieś już screeny z nowego remastera .na Blu dołączonego do UHD?
08-04-2020, 21:52
Na Blu-ray.com w recenzjach wydań UHD są screeny z BD. Części I-III też dostały nowe płyty z delikatnie zmienioną kolorystyką / kadrowaniem.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K (08-04-2020, 20:33)Gieferg napisał(a): Wersja na DVD miała jeśli dobrze pamiętam różowy miecz świetlny Vadera, taka była zajebista. Raz różowy, raz pomarańczowy, mało kiedy czerwony ![]() Pomijając dwie sceny w Nowej nadziei, miecze zostały całkowicie skopane na DVD względem SE na VHS.
09-04-2020, 11:25
SW IV - Nowa nadzieja. Po lewej stare BD, po prawej UHD BD po konwersji do SDR 120 nitów. ![]() I na koniec jeszcze kilka większych zmian jakie przykuły moją uwagę (tak, to są te same klatki). Na pewno nie każdemu w IV podejdą do gustu zmiany kolorystyczne. Jest też kilka słabszych momentów jak np. #11. Można też podsumować, że w IV - VI jasność dochodzi do ~600 nitów w szczycie czyli trochę więcej od tego co Vincent zaobserwował ze streamów z D+. Screeny porównawcze z I - III pozostawiam caps-a-holic, jest już Mroczne Widmo jakby co. https://caps-a-holic.com/c.php?d1=13916&d2=13918&c=5419 Czyli praktycznie ta sama lekko podrasowana słabizna, która była na starych BD. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |