Czytałem o tym kilka dni temu. Jeśli w terminie nie zamkną magazynów, czeka ich kara- 1 mln euro za każdy dzień zwłoki.
|
Gwiezdne wojny
|
|
16-04-2020, 14:55
(15-04-2020, 17:25)Mierzwiak napisał(a): Ale choojnia na BD Z ciekawości co w tym BD złe? Na BD masz może kolor skóry za czerwony, ale wyraźniejsze wszystko, Hana prawą stronę twarzy widać. Na UHD kolory jakby zmniejszone nasycenie. Wyprane. A tu w ogóle masakra. Może to wina zmniejszenia zdjęcia ale niebo na UHD to mydło https://caps-a-holic.com/c.php?a=1&x=425&y=172&d1=13940&d2=13937&s1=141497&s2=141438&l=0&i=2&go=1 Zresztą dla jaj skróty tych nośników można przetłumaczyć tak: BD - bardzo dobre vs UHD ultra hujowe Żeby nie było, z tego co widziałem np Predator UHD bardzo ładnie wygląda.
Po pierwsze, piszesz o screenach po konwersji HDR -> SDR, więc nie powinieneś oceniać czy coś jest mdłe / ciemne. Kolory też są przekonwertowane, wiec te sxrweny nie oddają 1:1 wyglądu filmu puszczanego z płyty na odpowiednim TV. Co jest nie tak z BD? Wszystko, ale o tym wiadomo od 2011 roku
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
16-04-2020, 15:51
Niestety w "Powrocie Jedi" jest kilka scen które słabo wyglądają i będą już zawsze "słabe". Jest to spowodowane oszczędnościami podczas realizacji filmu. Lucas już nie chciał tak ryzykować jak przy "Imperium" i od tamtej pory zawsze otaczał się ludźmi, którzy doradzali mu jak coś zrobić taniej. Więc zamiast prawdziwych plenerów lub pojazdów, często mamy "malunki" ILM. I tak, to się sprawdzało w kinie w latach 80. Uszło na VHS, może na DVD (nie pamiętam), ale już na BD nie. A im lepszy nośnik tym więcej popeliny wyłazi. Mnie najbardziej boli, że zamiast Sokoła 1:1, którego zrobili dla potrzeb ESB, mamy w ROTJ tylko malowanego - wygląda to kiepsko i cała scena z Lando jest płaska jak naleśnik. Zaoszczędzono jakieś 30k $ na transporcie z punktu A do punktu B, bo były sceny z prawdziwym Sokołem, ale zostały usunięte
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
(16-04-2020, 15:02)Mierzwiak napisał(a): Po pierwsze, piszesz o screenach po konwersji HDR -> SDR, więc nie powinieneś oceniać czy coś jest mdłe / ciemne. Kolory też są przekonwertowane, wiec te sxrweny nie oddają 1:1 wyglądu filmu puszczanego z płyty na odpowiednim TV. Jestem w stanie się zgodzić, że kolory na tv i te hdr pewnie dają lepszy efekt niż screen ale patrząc na to: https://caps-a-holic.com/c.php?a=1&x=449&y=210&d1=12158&d2=12160&s1=120250&s2=120287&l=0&i=2&go=1 gdzie nawet na screenie widać moc. W ROTJ mydło widać na niektórych screenach. Chyba fan edit: Ale najlepsze jest to, że Disney ma ludzi za idiotów... Obi Wan umarł staro to dali starego, Yoda też ale w nowych wersji dają Anakina młodego... największy bezsens, tutaj normalne zakończenie A tutaj mały smaczek: https://hdtvpolska.com/disney-plus-star-wars-udawany-hdr-dolby-vision/ Co fani to fani ![]() https://www.thestarwarstrilogy.com/project-4k77/
20-04-2020, 20:22
(10-04-2020, 14:37)Gieferg napisał(a): Przy czym to nie musi być prawidłowa i ostateczna specyfikacja... ale może. Poza tym podejrzewam, że akurat ten film, za całe wyrządzone zło na to zasługuje (w przeciwieństwie do Infinity War). To jest prawidłowa i ostateczna specyfikacja. Niestety. Disney ma na nas wyjebane i nic nie poradzisz. Napisałem do Galapagos w tej sprawie i oto odpowiedź: " Witam, Dziękujemy za zapytanie. Rozumiem, że dotyczy ono wydania Blu-ray. Z przykrością informuję, że dla „Gwiezdne wojny: Skywalker. Odrodzenie” udostępniona przez właściciela filmu (tj. Lucasfilm /TWDC) na nasz region wersja zawiera wyłącznie dźwięk Dolby Digital 5.1 dla wszystkich języków obecnych na płycie, łącznie z językiem oryginalnym. Jako licencjonowany dystrybutor nie mamy wpływu na globalne decyzje dotyczące specyfikacji technicznej filmu. Pozdrawiam, imię nazwisko Brand Manager Disney "
65C4/UB820/BDT700 + 2.0 Marantz+Wiim+Aune+Denon+Heco
Cytat:wyłącznie dźwięk Dolby Digital 5.1 ![]() Jaki film, takie wydanie.
22-04-2020, 13:24
(20-04-2020, 20:22)Diocletian napisał(a): To jest prawidłowa i ostateczna specyfikacja. Niestety. No i TROS będzie pierwszym filmem SW, którego u nas nie kupię ![]() Tak szczerze mówiąc, to już postawiłem krzyżyk na naszym wydaniu, gdy okazało się że nie będzie wersji 3D. Przed chwilą odebrałem "The Skywalker Saga" i okazuje się, że płyta z dodatkami do TROS ma polskie napisy (wydanie UK). Tak na marginesie, jak ktoś zamawiał TSS w UK, to uspokajam że pakują w dodatkowy "dedykowany" karton - na filmikach w sieci tego nie widziałem, więc miałem obawy. Wszystkie płyty już sprawdziłem i nie ma zarysowań - jest OK. Teraz świętuję, ale niesmak po tym "naszym" wydaniu na pewno zostanie ![]() AKI-AKI
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
22-04-2020, 15:10
Dzięki za info o dodatkowym kartonie na TSS. U mnie ma być jutro i też miałem obawy w jakim stanie dotrze. Artbooka z TROS wrzucili mi do luźnego kartonu z paroma zgniecionymi papierkami i fuks, że tylko obwoluta się uszkodziła.
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |

![[Obrazek: dcd.jpg]](https://i.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/001/187/763/dcd.jpg)