Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Gwiezdne wojny

Strony (82): « Wstecz 1 ... 75 76 77 78 79 ... 82 Dalej »

Opcje tematu
Gwiezdne wojny
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

01-01-2023, 14:36
(31-12-2022, 22:51)fire_caves napisał(a):  Przecież dostanie kasę z abonamentu z D+
I tak dostanie. Ludzie kupujący filmy na płytach subskrybują też platformy streamingowe.

(31-12-2022, 22:51)fire_caves napisał(a):  Zamiast jednorazowo zarobić na płytach, których wydanie przecież kosztuje, jest stale źródło przychodu, przy minimalnym wysiłku.
Tak, to kosztuje, ale właśnie dlatego filmy na nośnikach fizycznych mają ceny takie, a nie inne. Poza tym, "kosztuje" wcale nie oznacza, że się nie opłaci. Przynajmniej w teorii. Skoro mamy na rynku dużo wydawnictw wydających mało znane tytuły w nakładzie po kilka tysięcy kopii i jakoś się im to kalkuluje, do dlaczego miałoby się to nie opłacać Disnejowi, który udostępniałby swój własny katalog znanych i lubianych produkcji? No chyba, że czegoś nie wiemy i w takim Disneju przygotowanie do wydania filmu na BD/UHD (które w Arrow, czy nawet mniejszym wydawnictwie ogarnia kilka/kilkanaście osób) wymaga takiej rzeszy osób, głównie na menedżerskich stanowiskach, że koszta rosną pod sufit.

(31-12-2022, 22:51)fire_caves napisał(a):  jest stale źródło przychodu, przy minimalnym wysiłku.
Utrzymanie serwerów też kosztuje - obsługa, energia. Obserwując to co się dzieje z serwisami streamingowymi, dochodzę do wniosku, że to już nie jest takie stałe źródło przychodu. Ludzie coraz częściej rezygnują z stałego, całorocznego abonamentu. Przesiadają się pomiędzy serwisami, bo nie widzą sensu w opłacaniu wszystkich na raz. Nie oznacza to oczywiście, że wracają do kupowania płyt.

To wszystko zależy chyba od jakiejś "filozofii" przyjętej przez daną wytwórnię. Taki Paramount poczekał z najnowszym Top Gun ponad dwadzieścia miesięcy na premierę kinową. Potem wydał na nośniku fizycznym. Teraz film trafi do streamingu Paramount+. Serial Halo miał premierę na Paramount+, ale ostatnio trafił też na UHD. Podobnie ze Star Trekami. Jak widać da się pogodzić streaming z nośnikami fizycznymi.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

01-01-2023, 17:33
(01-01-2023, 14:36)sebas napisał(a):  I tak dostanie.
Tak też napisałem.

(01-01-2023, 14:36)sebas napisał(a):  chyba, że czegoś nie wiemy i w takim Disneju przygotowanie do wydania filmu na BD/UHD (które w Arrow, czy nawet mniejszym wydawnictwie ogarnia kilka/kilkanaście osób) wymaga takiej rzeszy osób, głównie na menedżerskich stanowiskach, że koszta rosną pod sufit
Absolutnie nie wykluczalbym takiej możliwości. Osobiście wydaje mi się jednak, że łatwiej wrzucić wszystko do streamingu. Zresztą nie tylko łatwiej Disney'owi, ale film obejrzeć że streamingu też widzom jest łatwiej (i tu akurat chyba nie ma co dyskutować).

(01-01-2023, 14:36)sebas napisał(a):  Utrzymanie serwerów też kosztuje - obsługa, energia.
Daj spokój, myślisz, że Iger płaci co miesiąc rachunek za prąd do serwerów? Na pewno mają wynajęte na całym globie serwerownie na wyłączność. Jakby jednak nie było - łatwiejsze to niż użeranie się z dystrybutorami

(01-01-2023, 14:36)sebas napisał(a):  da się pogodzić streaming z nośnikami fizycznymi
Nie jestem pewien czy podane przez Ciebie przykłady są ok. Zwłaszcza że Paramount w streamingi nie za bardzo umie.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

01-01-2023, 18:43
Cytat:I tak dostanie. Ludzie kupujący filmy na płytach subskrybują też platformy streamingowe.

Nie wszyscy Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,550
Reputacja: 713

01-01-2023, 21:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2023, 21:31 przez misfit.)
Disney nie wypuszcza seriali na BD z tego samego powodu co reszta wydawców (z małymi wyjątkami) - garstka osób je kupowała.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,523
Reputacja: 97

01-01-2023, 21:58
Jestem przekonany, że gdyby prawa do SW miał WB, to wydawałby seriale SW i to na UHD.
I to jest dla fanów tragedia, że to właśnie Iger zbałamucił Jurka i teraz Disney robi co chce Sad

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-01-2023, 22:28
Te co bardziej popularne pewnie tak, chociaż nie z całą pewnością - patrz przypadek Euforii Smile

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,523
Reputacja: 97

01-01-2023, 23:03
Musiałem sprawdzić co to jest "Euforia" i widzę że ma wysokie oceny, co potwierdza że często chłam (SW) ma większą siłę przebicia Big Grin
Drugie moje przekonanie jest takie, że seriale SW na HBO, też byłyby dużo lepszej jakości niż te z D+ Big Grin

SW plus D+ czyli z deszczu pod rynnę Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-01-2023, 23:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2023, 23:21 przez misfit.)
Łap zajawkę:

Euforia nie tylko ma wysokie oceny, ale AFAIK drugi sezon zbierał największą widownię z seriali HBO wyemitowanych w ciągu ostatnich kilkunastu lat - nie licząc GoT. Brak chociaż BD to jedna z największych zagadek ostatnich lat z jakimi się spotkałem.

(01-01-2023, 23:03)HAL 9000 napisał(a):  Drugie moje przekonanie jest takie, że seriale SW na HBO, też byłyby dużo lepszej jakości niż te z D+

Wierzę na słowo, żadnego z nich (jeszcze) nie widziałem. Najbardziej jednak nie mogę odżałować, że Wiedźmina "kupił" Netfliks, a nie HBO Sad

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

02-01-2023, 09:16
(01-01-2023, 21:29)misfit napisał(a):  Disney nie wypuszcza seriali na BD z tego samego powodu co reszta wydawców (z małymi wyjątkami) - garstka osób je kupowała.
To raz, ale skoro rozwijają usługi w których właśnie chodzi o to, żeby uwiązać kogoś do siebie, jeśli ta osoba chce coś oglądać lub mieć do tego dostęp, to chyba logiczne, że nie należy sobie strzelać w stopę i zapewniać potencjalnym klientom kopie filmu/serialu na nośniku, z którego jest jednorazowy zysk.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-01-2023, 09:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 09:29 przez Gieferg.)
Ale przynajmniej jakiś jest, tymczasem za streaming nie dostaną ode mnie złamanego grosza.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (82): « Wstecz 1 ... 75 76 77 78 79 ... 82 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku