19-11-2023, 15:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2023, 20:11 przez ILSA FAUST.)
(18-11-2023, 22:31)pearlzfan napisał(a): Przed chwilą obejrzałem Cyborga z JCVD na Amazon Prime i niestety dla mnie postarzał się on okrutnie
Szanuję opinię kolegi, ale jako ortodoksyjny wyznafca Cyberpunku mam inne spojrzenie na serię Cyborga:
dla mnie właśnie każdy kolejny seans kilku wersji Cyborga, daje mi coś nowego, odkrywam geniusz Pyuna i dostaję opier...l że późnią porą na cały dom krzyczę z zachwytu: o kur....a.
Scena ukrzyżowania, szpagatu w tunelach, walki w deszczu (slow-mo) to najbardziej rozpoznawalne dla wszystkich, także uwielbiam te sceny, ale klasyk Pyuana to przede wszystkim scenografia oraz ważne pytania dotyczące człowieczeństwa w okrasie kina klasy B, scena ze studnią, sceny z córką, retrospekcje. Cyborg oraz jego kontynuacje Pyuna to idealne post-apo sci-fi niejednokrotnie lepsze od "wygładzonego" kina klasy A.
W mojej opinii to właśnie JCVD jest słabą stroną tego filmu i sceny kopane. Hauger albo Gruner zrobiliby to lepiej bez kopania.
ale dzięki popularności JCVD wiele osób zobaczyło ten film i pamięta te kopanki i szpagaty i dobrze bo film ma więcej fanów.
Różnica jest taka, że fan JCVD i kopanki widzi w scenie w tunelu "szpagat" jako coś co mu zostaje w pamięci, fan Cyberpunku (czytaj ja) widzi w tej scenie mrok, czuje wilgoć tuneli, zagrożenie, łowca, deszcz, klimat...a to że ja nie potrafię zrobić takiego szpagatu to się cieszę bardzo, bo mnie na samą myśl boli

w scenie walki w deszczu widzę radioaktywny deszcz z blade runnera oraz pozostałą scenografię (wrakowisko)
(18-11-2023, 22:31)pearlzfan napisał(a): Taaak, Angie jest jasnym, jeśli nie najjaśniejszym, punktem Cyborga 2
Podobnie sytuacja ma się z "oficjalną" kontynuacją Cyborg 2, który to film odnosi się tylko w retrospekcji na początku filmu do Cyborgra 1
Klimat filmu to przede wszystkim scenografia, pościg łowcy, bardzo dużo tam blade runnera, dlatego uwielbiam ten film.
Z kolei rola Cash grana przez Larę Croft była bardzo dobrze zagrana przez młodą Angie, co na fali popularności Cyborga 1 oraz JCVD dało jej przepustkę do zagrania w HACKERS potem jej kariera nabrała tempa, kozacka rola w Girl Interuped i przepustka do sławy rolą Lary Croft. Sama Angie nienawidzi tej roli, z powodu hejtu jaki na nią wylali pseudo recenzenci kina kopanego, którzy nie kapują kina post-apo, ale kariery młodych gwiazd w latach 90 zaczynały się znacznie "gorszącymi" rolami niż rola Cash. Ostatecznie Angie bardzo dobrze wypada w tym filmie - tylko dla fanów blade runnera, post apo sci-fi a nie dla fanów kina kopanego, którzy szukali w tym filmie JCVD.
(18-11-2023, 22:07)HAL 9000 napisał(a): Teraz będę musiał nadrobić zaległości
HAL, polecam wydanie "hiszpańskie" na blu-ray Cyborga 2 ma lepszą jakość i dźwięk niż pierwsze wydanie "francuskie" na blu-ray (już nie do zdobycia).
DVD nie dotykaj kijem nawet. Jak będziesz szukał "blade runnera" a nie kina kopanego w tym filmie to "jednorożec" jest twój
Tylko pamiętaj jak wydasz wyrok - to wciąż kino klasy B ale takie, którego już nie kręcą dzisiaj.
Cyborg 3 - oficjalna kontynuacja to już kino klasy C, ale także ma swój klimat, głównie scenografie post-apo, coś tam nawiązuje do Cyborga i projekcja tylko pod warunkiem, jeśli wyłączysz myślenie

To wydanie hiszpańskie Cyborga 2 na blu-ray co pisałem wyżej posiada w gratisie w materiałach dodatkowych całego Cyborga 3 więc nie musisz szukać tego filmu na DVD
----------
A teraz spojrzenie Twórcy na serię Cyborg.
Alber Pyun, Twórca Cyborga, nie żyjący już mistrz kina klasy B, ignoruje oficjalną serię Cyborg i ma własną wykładnię.
Otóż robi swój montaż Cyborga z JCVD który można obejrzeć na blu-ray pod nazwą SLINGER, który to film jest tylko dostępny jako niemiecka edycja w wersji 2K i restartuje serię w jego opinii.
Dla Alberta seria Cyborg wyglądała następująco:
Cyborg 1 - Slinger (wersja montażowa Pyuna)
Cyborg 2 - Rise of the Flesh Eaters aka Bad Ass Angels & Demons
(nie dokończony przed śmiercią - ciągle zbierał fundusze na film ze zbiórki internetowej i nie dozbierał)
może zostanie wydany jako fanowska edycja - brak wydania na nośnikach fizycznych na ten moment
Nakręcił także Cyborg Nemesies - Dark Rift - spin off serii Cyborg i serii Nemesis
- brak wydania na nośnikach fizycznych
Chciał także w swoim Cyborgu 3 połączyć się z Knights oraz Omega Doom
ale nie żyje.
Cieszę się z tego co zostawił po sobie w postaci filmów o Cyborgach, które można odkrywać wciąż na nowo i nowo.