13-01-2026, 16:28
(12-01-2026, 20:57)Ash-9001 napisał(a): Podobnie mi wyglądał Austin Powers, takie wrażenie jakby film był wypuszczony w złej przestrzeni kolorów.
Nie sądzę żeby to był błąd, chyba ten film tak ma, ale widząc Las Vegas nocą, chciałoby się kolorki trochę podrasować
Oglądałem to zaraz po serii "Airport" (Technicolor), więc to wzmacniało efekt małego nasycenia - tam dodatkowo stawano na głowie żeby film wyglądał barwnie (jest scena w wieży kontroli lotów, gdzie mają "purpurowe" zasłony-ekrany na oknach i w takim kolorze była jakaś część wyposażenia - nie wyglądało to realistycznie, ale tak aranżowano wnętrza, żeby maksymalnie wzmocnić kolorki).
(12-01-2026, 20:57)Ash-9001 napisał(a): Buuuuuuuuuu. 4K UHD zostało wynalezione tylko po to żeby kupować stare horrory klasy C, bo wyglądają w tym formacie lepiej niż filmy Cameron'a
To prawda, nigdy nie przepadałem za horrorami i miałem tutaj spore braki, które nadrobiłem dzięki wydaniom UHD.
Znasz może film "Dead Heat" (1988)?
Ja to widziałem w czasach VHS i to był taki film, który raz obejrzany zostaje z tobą do końca. Niestety nie znałem tytułu i wiele lat szukałem bez powodzenia wpisując opisy scen które zapamiętałem. Znalazłem w końcu dzięki wydaniu UHD Vinegar Syndrome - już jak zobaczyłem okładkę to zacząłem podejrzewać że to może być TO, a potem zwiastun i BINGO!
Jest euforia, gdy czegoś latami szukasz i odnajdujesz, a najlepsze jest to, że ten film okazał się być dokładnie taki jak zapamiętałem

Widzę na FilmoSkopie, że jest mało popularny, albo wręcz nieznany, więc go trochę wesprę:
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/23821704

Nic dziwnego że jest kultowy (w pewnych kręgach)
Co do westernów to czekam najbardziej na "Dziką bandę" Peckinpaha, nie pogardzę też filmem "Butch Cassidy i Sundance Kid", ale ogólne zapotrzebowanie na ten gatunek oceniam na max 10 pozycji, tak mi się przynajmniej w tej chwili wydaje
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥