(07-03-2026, 23:37)Mefisto napisał(a):sebas dateline="<a href="tel:1772921331" original-title="">1772921331</a>' napisał(a): Owszem, są tytuły tak wiekowe, że gdy już na BD wyciągnięto co się da z negatywu, to na UHD nie zobaczymy bardzo znaczącej różnicy.
Hmmm?
Dobrym przykładem jest Star Wars stara seria 4-6 na blu ray jest świetne, na 4k jeszcze lepiej , 1-3 jest na tak słabym nośniku nagrywane, że nawet 4k nic z tego nie wyciągnie, 7-9 jest już lepiej.
Stara ludowa prawda, że z g…. bata nie ukręcisz.
Do tego dochodzi ten żółty obrzydliwy filtr na Arrow, czy Criterion, który sprawia, że wszystko wygląda tak samo atrakcyjnie, jak usta po botoksie
(07-03-2026, 20:58)HAL 9000 napisał(a): UHD ma trochę pod górkę, bo wymaga większego nakładu finansowego, żeby w pełni cieszyć się nowym formatem, zwłaszcza dotyczy to wyświetlaczy.Tutaj też się nie zgodzę, na gorszym wystwielaczu 4k wygląda lepiej. Ja zacząłem zauważać problem kiedy zmieniłem oleda na na nowszego.
Generalnie problem 4k vs blu ray jest złożony, w tym sensie, że na problem jakości nakładają się kwestie artystyczne, rozdzielczość, kolor. Tarantino mówi, że nie lubi 4k i ja go rozumiem. Więcej nie zawsze znaczy lepiej