Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 708

31-10-2023, 00:36
No ja porównywałem do starego BD i wg. mnie to jest jak wybór między dżumą, a cholerą. Tym bardziej szkoda, bo liczyłem, że wraz z nadejściem UHD w końcu doczekam się porządnego transferu tego filmu. Niestety, nie tym razem Sad

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

01-11-2023, 13:45
Sprawdziłem i u mnie jest tak:
UHD>>>>>BD (stare)>BD

Zachowam stare wydanie, bo jest jak "czarno-biała" wersja filmu, ale oglądać będę już tylko UHD.
Nowe BD nic mi nie daje, poza tym, że podkreśla słabsze stony remastera,więc na co mi to.

Przechodząc ze starego BD na UHD, czułem się jak Dorotka otwierająca drzwi do krainy Oz:
[Obrazek: u9q8X7.gif]

Jeżeli chodzi o jasność, to HDR jest efektowny, ale nie efekciarski, jak te filmy co wypalają oczy.
Ciekawe jak z rozszerzoną paletą kolorów, na ile moje wrażenia to efekt, monochromatycznego starego wydania, a na ile to realnie większy zakres, czekam na test HD-Numérique, gdybym miał strzelać to stawiam, oprócz żółtego, na bordowy w mieszkaniu córki rzeźnika, czerwony u jego kochanki i być może zielony w zalanym mieszkaniu hodowcy ślimaków  Tongue

Przy bezpośrednim porównaniu, mocno odczuwa się odziarnianie. Zawsze tak jest, że przy bliskim kontakcie, filmy odziarnione wyglądają dużo bardziej niekorzystnie, niż oglądane bez konfrontacji.
Pamiętam jak kiedyś po obejrzeniu "Być jak John Malkovich" (stare wydanie Arrow), wrzuciłem do odtwarzacza "Władcę Pierścieni" UHD i prawie zwymiotowałem  Tongue

Od tego czasu mam zasadę, że jak planuję oglądać 2 filmy, a jeden z nich miał jakąś redukcje ziarna, to idzie jako pierwszy, bo później się go nie da oglądać.

Przymierzam się do zakupu "American Graffiti" i już widzę, że to będzie kolejny remaster z odziarnieniem:
[Obrazek: american-graffiti-george-lucas-edition-2...ray-07.jpg]
[Obrazek: american-graffiti-george-lucas-capture-b...-hd-07.jpg]

https://digitalcine.fr/4k-bluray-dvd/tests-bluray-4k-ultra-hd/73151-american-graffiti/#more-73151

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-11-2023, 14:55
(01-11-2023, 13:45)HAL 9000 napisał(a):  Ciekawe jak z rozszerzoną paletą kolorów

Ja z kolei jestem ciekawy reakcji Sveta na tą nową korekcję barwną Big Grin

Mam wygenerowane prawie 700 kadrów z gamutmapami i grubo w ponad 90% kolory wykraczają poza Rec.709 - pierwszy raz coś takiego widzę od czasu moich zabaw z tym narzędziem. Zdarzają się też ujęcia, w których kolorki wykraczają poza DCI-P3... Jeśli interesują Cię jakieś konkretne ujęcia w Delicatessen to podaj ich czas i je przedstawię.
HDR - pełna zgoda, także kadrowanie jest na plus w remasterze. Niestety DNR sprawia, że przefiltrowany wygląd filmu daje się we znaki jeszcze bardziej niż na starym BD i z tym mam największy problem. Ale przy okazji Zakochanego bez pamięci zdążyłem już się zorientować, że jesteś zdecydowanie mniej wyczulony na takie rzeczy ode mnie Smile

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

01-11-2023, 18:21
(01-11-2023, 13:45)HAL 9000 napisał(a):  Przymierzam się do zakupu "American Graffiti" i już widzę, że to będzie kolejny remaster z odziarnieniem
A już miałem się pozbyć mojego blaszaka z BD. Całe szczęście, z tego co widzę, tego nie zrobiłem. Co jest z tymi Lucasem i Cameronem, że filmy nakręcone na kliszy starają się pozbawić ziarna?    Skoro teraz używamy cyfrówek, to wszystko co było przed nimi też ma tak wyglądać? Nie ogarniam...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-11-2023, 19:20
Część reżyserów/DoP ma Januszowate podejście do tematu i uważają ziarno filmowe za coś złego. nie wiem czemu, ale często ujawnia się to po przekroczeniu 60 urodzin, więc może i nas to czeka... Wink
Po odziarnieniu obrazu znaczna część z nich sięga po sztuczne wyostrzanie, bo w ich mniemaniu tym sposobem odzyskują detale, które wcześniej usunęli przez DNRa - to combo powoduje, że uzyskujemy wspaniale przefiltrowany obrazek, który tak "uwielbiam". Na szczęście takie podejście w tym fachu stanowi zdecydowaną mniejszość.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 903
Reputacja: 54

01-11-2023, 19:52
Czyli mowicie, ze nie ma co sie napalac na kupno uhd American Graffiti?

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

01-11-2023, 20:08
(01-11-2023, 19:52)kulcikriu napisał(a):  Czyli mowicie, ze nie ma co sie napalac na kupno uhd American Graffiti?
Raczej, że lepiej poczekać na jakąś sensowną recenzję...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

01-11-2023, 20:53
(01-11-2023, 14:55)misfit napisał(a):  przy okazji Zakochanego bez pamięci zdążyłem już się zorientować, że jesteś zdecydowanie mniej wyczulony na takie rzeczy ode mnie

Potwierdzam, za duży zakres tolerancji u mnie w tym temacie odpowiada Jurek Lucas, zresztą nie tylko za to, jego filmy były przez długi czas głównym motorem napędowym zakupów sprzętu WIDEO, wyglądało to tak, że pytałem sam siebie:
- Na pewno chcesz wydać TYLE pieniędzy na ten i ten sprzęt?
- Tak, przecież będę na nim oglądał STAR WARS!
- A, no to w porządku  Big Grin

(01-11-2023, 14:55)misfit napisał(a):  Jeśli interesują Cię jakieś konkretne ujęcia w Delicatessen to podaj ich czas i je przedstawię.

O tak, zaintrygowałeś mnie tymi ujęciami w których kolorki wykraczają poza DCI-P3, mam nadzieję, że to nie tylko żółty  Tongue

(01-11-2023, 18:21)sebas napisał(a):  A już miałem się pozbyć mojego blaszaka z BD

Ja nie mam takiego dylematu, wiele razy miałem ten film w koszyku, ale zawsze z niego wypadał, coś pamiętam, że transfer nie należał do najlepszych i chyba to mnie powstrzymywało. Nowe wydanie raczej kupię, ale bez entuzjazmu i poczekam na jakąś promocję  Tongue

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-11-2023, 22:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2023, 22:20 przez misfit.)
(01-11-2023, 20:53)HAL 9000 napisał(a):  O tak, zaintrygowałeś mnie tymi ujęciami w których kolorki wykraczają poza DCI-P3, mam nadzieję, że to nie tylko żółty Tongue

Ogólnie różnice w pokryciu zółtego i pomarańczowego są niewielkie pomiędzy DCI-P3, a Rec.2020 - nie wiem czy w ogóle jest to dostrzegalne...
Ale zielenie już ładnie wychodzą poza gamut DCI-P3:

[Obrazek: MEPUMBB_t.png] [Obrazek: MEPUMB7_t.png]

Bywa, że czerwienie też:

[Obrazek: MEPUMB9_t.png]

A w tych ujęciach jest najbardziej kolorowo w gamutmapach Smile

[Obrazek: MEPUMB8_t.png] [Obrazek: MEPUMB6_t.png]

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

01-11-2023, 22:38
Wielkie dzięki!

Od niedawna oglądam takie wykresy, ale te wyglądają dość nietypowo w stosunku do tych co widywałem wcześniej, bardzo ciekawie Smile

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku