Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

11-02-2024, 21:14
Ja oczywiście nie mam zamiaru nikogo przekonywać, bo to się nigdy nie udaje.
Valerian to:
(10-02-2024, 18:30)ILSA FAUST napisał(a):  film kultowy mający wielu wyznawców

Jednak nie dla każdego i należy o tym pamiętać  Tongue

Entuzjastów na szczęście nie brakuje:

"Tak dobre filmy zdarzają się raz na dekadę.

Luc Besson udowadnia, że jego miejsce jest wśród Spielbergów i Cameronów. Valerian i Miasto Tysiąca Planet to więcej niż film, to prawdziwa przygoda.

Jest to jeden z tych filmów, po których ma się ochotę podziękować reżyserowi za cudowną przygodę.

Bo film okazał się genialny. Znacznie, znacznie powyżej oczekiwań.

Nie tylko kreacje aktorskie są świetne, ale również i same postacie. Są kolejnym, wielkim atutem tego filmu. Nawet osoby mające raptem kilka kwestii do wypowiedzenia są znakomicie wymyślone i przykuwają naszą uwagę. Bawią, śmieszą, złoszczą, wzruszają lub po prostu intrygują. Każda z nich jest ciekawa, wspaniale napisana, idealnie wpasowuje się w opowieść i jej estetykę.

Postacie te są umieszczone w barwnym, różnorodnym, ciekawym, oryginalnym i spójnym uniwersum. Poziom wizualnego artyzmu Valeriana i Tysiąca Planet przekracza wszelkie granice.

Valerian i Miasto Tysiąca Planet to nieszablonowa, złożona i wielowymiarowa opowieść, podana w bardzo lekkim, przyjemnym i angażującym stylu. Poziom wizualny – i nie mam tu na myśli obecnych w filmie wysokiej klasy efektów specjalnych, scenografii i kostiumów, a sam artyzm i projekt – budzi on zachwyt, po części też za sprawą swojej oryginalności. A to wszystko wypełnione jest przyjemnymi dialogami i postaciami, które na długo zapadają w pamięć."

Big Grin

https://rozrywka.spidersweb.pl/valerian-miasto-tysiaca-planet-recenzja

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

12-02-2024, 07:26
Wiesz, jest mnóstwo filmów, które zdobyły status "kultowych", tylko, że wciąż nie są wśród najlepszych w swoim gatunku.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

12-02-2024, 16:48
Wymień kilka, chętnie się im przyjrzę w wolnej chwili Smile

Valeriana obejrzałem wczoraj, bo się mocno nakręciłem i... ależ to jest zajebiste, nic nie stracił przez te lata, a nawet ogląda mi się to lepiej jak kiedyś.
Kocham ten film, dawać mi dwójkę, ale już!

Warto zwrócić uwagę, że komiksowa Laurelina, to jedna z pierwszych mocnych kobiecych postaci w SF, była równorzędną partnerką dla Valeriana i często ratowała mu tyłek - z pewnością utorowała drogę takim postaciom jak Leia czy Ellen Ripley Smile

Ciekawa jest różnica "wieku" bohaterów, bo Valerian pochodzi z XXVIII, a Laurelina z XI (!) wieku Big Grin
[Obrazek: valerian-read-header.jpg]

Gdy ogląda się filmy SF z lat 70. często uderzające jest że kobiety są meblami, elementem wyposażenia wnętrz (Soylent Green, Rollerball).

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 961
Reputacja: 37

13-02-2024, 12:09
Zachęciliście mnie żebym obejrzał, dlatego sprawdzę. Okładka podpowiadała mi, że to wydmuszkowe, gówniane kino dla fanów Igrzysk Smierci, Gry Endera czy Więźnia Labiryntu, dlatego omijałem.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,013
Reputacja: 73

13-02-2024, 13:00
(13-02-2024, 12:09)Ethan napisał(a):  kino dla fanów Igrzysk Smierci, Gry Endera czy Więźnia Labiryntu
Za bardzo się nie pomyliłeś. Benchmark stacji graficznych i tyle Wink

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

13-02-2024, 13:42
(12-02-2024, 16:48)HAL 9000 napisał(a):  Wymień kilka, chętnie się im przyjrzę w wolnej chwili
The Room, Diuna Lyncha, Plan 9 From Outer Space, Troll 2, Battlefield Earth.

I ponownie: nie twierdzę, że Valerian jest równie złym filmem. Wskazuję, że "film kultowy mający wielu wyznawców" nie oznacza "jeden z lepszych (filmów) ostatniego dziesięciolecia". Są filmy kultowe, a jednocześnie złe. Co więcej - ja nie widzę tej kultowości Valeriana, ale pewnie to dlatego, że może poruszamy się w trochę innych bańkach internetowych.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

13-02-2024, 13:59
Valerian jako film jest zbyt świeży, żeby był kultowy.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

13-02-2024, 17:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2024, 17:15 przez HAL 9000.)
Zastanawiam się, ile czasu musi upłynąć i ile osób musi potwierdzić "kultowość", żeby mogła być zatwierdzona przez większość i nie budzić kontrowersji  Tongue

Przypomniało mi się jak zaraz po premierze "Interstellar" napisałem, że jest to klasyka SF i jak wyjdzie BD, to będzie można postawić na jednej półce obok "Łowcy androidów" i "Odysei kosmicznej" - oczywiście zaraz się na mnie ludzie rzucili, że przecież tak nie można Big Grin

(13-02-2024, 13:42)fire_caves napisał(a):  Plan 9 From Outer Space, Troll 2

OK. Nie znam tych filmów, więc sprawdzę co to jest. Natomiast "Diuna" to ciekawy przypadek z racji tego, że sam reżyser się odcina od tego filmu, co może być koronnym dowodem w sprawie, z drugiej strony Scott też miał problemy z producentami i wersja reżyserska "Łowcy androidów" powstała dopiero dekadę po premierze.
W każdym razie cieszę się, że nie czepiasz się użycia skrótu SF w stosunku do "Valeriana", bo myślałem początkowo, że może o to chodzi.

(13-02-2024, 12:09)Ethan napisał(a):  Zachęciliście mnie żebym obejrzał, dlatego sprawdzę. Okładka podpowiadała mi, że to wydmuszkowe, gówniane kino dla fanów Igrzysk Smierci, Gry Endera czy Więźnia Labiryntu, dlatego omijałem.

"Valerian" nie stał nawet obok tych filmów, więc wątpię żeby to była ta sama grupa odbiorców.
Jak napisał Jakub Popielecki w swojej recenzji (Filmweb):

Więcej tu francuskiego barokowego szyku niż bezpiecznego hollywoodzkiego kręgosłupa. Nie powiem jednak: to chyba lepsza z dwóch opcji. Kto by chciał kolejne widowisko skrojone od linijki pod okiem studyjnych biurokratów?

Najbliżej "Valerian" ma do "Piątego elementu", bo ten film powstał na bazie Valeriana, jednak główny bohater (Bruce Willis) jest bardziej strawny dla przeciętnego widza niż Dane DeHaan, nie chodzi tylko o powierzchowność, ale też kompletnie inne zachowanie.

Co jeszcze mogę dodać?

Ten barokowy przepych "Valeriana" jest "oczojebny" i to jest próg wejścia, gdzie wiele osób tutaj wysiada, jednak nie ma żadnego odpowiednika w amerykańskich produkcjach, kreatywność jest absolutnie nieporównywalna i to CGI czemuś służy, a każda postać jest wyrazista i nie ma mowy o jakimś zlepku bezkształtnej kolorowej masy.

Humor też zdecydowanie odmienny od typowych amerykańskich produkcji, co jest dużym plusem, no i oczywiście muzyka - Desplat zrezygnował ze SW dla Valeriana i dobrze zrobił Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

13-02-2024, 17:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2024, 17:47 przez Mierzwiak.)
(13-02-2024, 17:14)HAL 9000 napisał(a):  Zastanawiam się, ile czasu musi upłynąć i ile osób musi potwierdzić "kultowość", żeby mogła być zatwierdzona przez większość i nie budzić kontrowersji Tongue
Kultowość filmu to nie jest urojenie jednej osoby na forum X tylko obecność filmu w popkulturze. Tyle. Nawet złe filmy, jeśli kultowe, są w niej obecne. Valeriana w niej po prostu nie ma (co nie oznacza wcale, że ktoś nie może otaczać go wyłącznie osobistym kultem, no ale wtedy określenie to traci na znaczeniu) i nic dziwnego, ale z drugiej strony szkoda, bo technicznie faktycznie jest to znakomita produkcja, zjadająca jakieś 99% chociażby Marvela, i tylko szkoda, że zabrakło ciekawszego scenariusza, a przede wszystkim lepszego castingu głównych bohaterów, który jest po prostu katastrofalny. (choć Delevingne się moim zdaniem, mimo wszystko, obroniła)

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

13-02-2024, 18:13
(13-02-2024, 17:14)HAL 9000 napisał(a):  Zastanawiam się, ile czasu musi upłynąć i ile osób musi potwierdzić "kultowość", żeby mogła być zatwierdzona przez większość i nie budzić kontrowersji

A ja się zastanawiam, czemu dzisiaj co drugą rzecz, którą ktoś tam sobie prywatnie lubi/ceni, nazywa się kultową. Bo jeśli posłużyć się definicją:

kultowy

(1.1) związany z kultem, dotyczący kultu
(1.2) taki, który symbolizuje doświadczenia, wartości i postawy jakiejś społeczności lub pokolenia
przymiotnik jakościowy
(2.1) przen. taki, który cieszy się dużą popularnością w określonej grupie społecznej

To Valerian - jako film, nie komiks czy marka - nijak nie wpisuje się w to hasło. O tym, że filmowi kultowemu generalnie przydałaby się trochę większa publika ślepo wyznająca jego kult, a nie tylko dwie osoby z jakiegoś tam forum, nie powinienem nawet wspominać, bo to oczywistość.

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku