20-08-2025, 15:53
Na szczęście w muzyce jeszcze nikt (a przynajmniej nie masowo) nie dodaje nutek do starych albumów.
|
HAL 9000: Archiwum
|
|
20-08-2025, 15:53
Na szczęście w muzyce jeszcze nikt (a przynajmniej nie masowo) nie dodaje nutek do starych albumów.
Masowo faktycznie nie, ale kilka przykładów by się znalazło ![]() ![]() https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36768244 Pytanie, czy to źle?
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
21-08-2025, 22:10
(16-08-2025, 22:39)HAL 9000 napisał(a): Jak obejrzysz to daj znać jak to u Ciebie wygląda, masz większy ekran. Wygląda generalnie bardzo ładnie - na obu nośnikach. Bitrate potrafi jednak troszeczkę skakać (choć bez dramatu - najniżej schodzi do 40paru), a w kilku scenach miałem wrażenie, że ziarno nie jest do końca optymalne, niekiedy sprawia też wrażenie rozmytego (głównie na twarzach w scenach domowych w drugiej połowie filmu). Może to wina źródła, a może trochę polecieli kompem, nie wiem. Ale to są szczęśliwie momenty, ogółem obrazek robi wrażenie, a zwłaszcza kolorki. Natomiast negatywnie zaskoczył mnie dźwięk 5.1 - w scenach dialogowych, głównie na samym początku, miałem jakby pogłos w subwooferach, dość wyraźny. Potem to znika (albo wpierw zostaje przykryte innymi dźwiękami), więc znowu nie wiem czy to wina masteringu, kodowania czy też problem leży u źródła i nikt tego nie poprawiał. W każdym razie było to dziwne, aż sprzęt zresetowałem na wszelki wypadek, żeby wykluczyć błąd systemu ![]() Szczęśliwie jest to znowuż chwilowa niedogodność, która nie przekreśla wydania, a alternatywa w postaci 2.0 jest równie dobra. Także można brać. Teraz Curly Sue poproszę.
30-08-2025, 19:21
Amazon UK wywiązał się i dostarczył (a już mocno wątpiłem): ![]() USA i niemcy: ![]() ![]() ![]() ![]() "Obcy z głębin" ma czołówkę Studio Canal i 24 klatki, więc to kwestia czasu jak pojawi się gdzieś bliżej nas - wiem że sebas był zainteresowany tym wydaniem, więc może poczeka ![]() Australia - "Super Mario" niestety bez "obwoluty": ![]()
31-08-2025, 10:59
(30-08-2025, 19:21)HAL 9000 napisał(a): wiem że sebas był zainteresowany tym wydaniem, więc może poczekaZgadłeś, poczekam. W Niemczech, na BD, wydało to Plaion Pictures. Teraz tylko pytanie, czy będą angielskie napisy.Pamiętasz, czy na starcie Timecop z Twojego niemieckiego wydania było logo StudioCanal? Z moich obserwacji (nie twierdzę, że to reguła) wynika, że jak jest to logo, to ta sama płyta jest jeszcze w Niemczech i może jeszcze Francji. Tak było z "Cutthroat Island" czy "Air America". W wydaniach z UK były niemieckie i angielskie napisy i na odwrót. A jak HDR w Chappie? Nic za mocno nie bije po oczach? To wydanie ma parę lat i wtedy Sony chyba na 4000nit masterowało... Jak zwykle, ciekawa aktualizacja. Wziąłbym Hardware z antypodów, ale koszt wydania plus koszty frachtu. Ehh... Na razie poczekam. Może kiedyś, jakieś większe zakupy, zawierające Neverending Story na UHD chociażby...
niespotykanie spokojny człowiek
31-08-2025, 13:23
(31-08-2025, 10:59)sebas napisał(a): Pamiętasz, czy na starcie Timecop z Twojego niemieckiego wydania było logo StudioCanal?Tak, jest ta dwudziestosekundowa czołówka SC przed filmem, ale nie ma 24 klatek tylko 23.976 (może to jakiś trop?). (31-08-2025, 10:59)sebas napisał(a): A jak HDR w Chappie? Nic za mocno nie bije po oczach? Jeszcze nie oglądałem całości, ale przeleciałem właśnie po wszystkich rozdziałach i nie widzę nic problematycznego - wiadomo że w nocy może być mocniejszy efekt, ale z całą pewnością nie należy do grupy "najjaśniejszych" wydań - w każdym razie jeżeli jest tam coś powyżej 1000 to mój Panas to ogarnął i stłumił (31-08-2025, 10:59)sebas napisał(a): Jak zwykle, ciekawa aktualizacja. Wziąłbym Hardware z antypodów, ale koszt wydania plus koszty frachtu. Ehh... Na razie poczekam. Może kiedyś, jakieś większe zakupy, zawierające Neverending Story na UHD chociażby... Dzięki, ja kupowałem właśnie kilka wydań żeby mieć darmową wysyłkę i dodatkowo obniżyć cenę o połowę, co ciekawe anulowali mi jeden film, który mieli w przedsprzedaży (przeholowali z ilością), natomiast darmowa wysyłka została
(31-08-2025, 13:23)HAL 9000 napisał(a): Tak, jest ta dwudziestosekundowa czołówka SC przed filmem, ale nie ma 24 klatek tylko 23.976 (może to jakiś trop?).Większość wydań UHD od SC jest w 24 klatkach na sekundę. Widać, że Timecop jest przypadkiem gdzie nie ma jednego wydania na UK, Niemcy i Francję, jak to wcześniej często bywało. Z DeepStar Six jeszcze poczekam, ale Strażnika zakupię raczej przy okazji jakiejś promocji w USA. (31-08-2025, 13:23)HAL 9000 napisał(a): w każdym razie jeżeli jest tam coś powyżej 1000 to mój Panas to ogarnął i stłumiłNo i gitara. To uspokoiłeś mnie. Można brać w ciemno. ![]() (31-08-2025, 13:58)Altair napisał(a): Filmy z USA kupujesz na amerykańskim Amazonie czy w jakimś sklepie?Od siebie mogę polecić wowhd. Cenny wyższe niż na amazon.com, ale często są promocje typu "zniżka 10% przy zakupie dwóch wydań, 15% przy zakupie trzech". Wysyłka pocztą, darmowa. Poczta może (ale to nie jest regułą w przypadku tego sklepu) doliczyć znane tu na Forum "8,50zł". Dostawa maksymalnie w 2 tygodnie, a ostatnio to miałem film po tygodniu. Wydania dobrze zapakowane, w kopertę(?) z grubej (około 5mm) falistej tektury. Po zapakowaniu całość wygląda jak duży pieróg ravioli. Jak dotąd nie miałem żadnych uszkodzeń, a zamawiałem blaszaki, zwykłe amaraye za slipem i kolekcjonerki od Arrow.
niespotykanie spokojny człowiek
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: Marioo, 5 gości |