Chodzi mi o to, że w UK Arrow straciło licencję w 2017 roku na rzecz Criteriona (a w USA cały czas jest Criterion) i nic nie wskazuje na to aby miało się to odwrócić w razie ew. wydania UHD w tych krajach.
Z kolei jeśli mnie pytasz czy wiem na pewno, że Criterion wypuści remastera Les diaboliques na UHD - nie, nie wiem, ale moja szklana kula podpowiada mi, że jest to kwestia czasu. Nieco dłuższego, jeśli postanowią wykonać jakieś poprawki w stosunku do dotychczasowego remastera, np. w kwestii jasności obrazu w HDR.
02-10-2025, 21:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2025, 21:05 przez misfit.)
Od jakiegoś czasu miałem na liście życzeń remastera na BD od Hiszpanów i dobrze, że jednak się nie skusiłem, bo teraz bym tego żałował
W tej obecnej francuskiej edycji jednopłytowej UHD są jakieś dodatki? Po BDInfo widzę, że coś tam powinno być...
Potrafisz gołym okiem ocenić mniej więcej jasność "światełek"? W sensie czy bardziej jest to coś przypominającego SDR w kontenerze HDR, czy wręcz przeciwnie.
Dodatki są i jest ich sporo, ponad 2 godziny, plus to, co mi się bardzo podoba u tego wydawcy, czyli możemy włączyć przed seansem oryginalne reklamy i ich ówczesną "Kronikę Filmową" to jest kapitalne wprowadzenie, a dla ludzi którzy byli na tym w kinie prawdziwa podróż sentymentalna, szkoda że u nas czegoś podobnego nie ma - ja się załapałem w dzieciństwie na seanse z Kroniką Filmową
Te reklamy to dodatkowa opcja i trwają 20 minut.
Co do jasności, to na oko, jeżeli stare BD ma 100 nitów, to UHD około 300 i nie ma żadnych ostrych świateł typu 700 i więcej.
Na moje "prześwietlone" oczy nic tu nie wyłazi ponad 500
Rozpiętość tonalna dużo większa, ale to może być zasługa nowszego transferu, gdybym miał wydanie z nowym BD, to można by to jakoś zweryfikować, w tym filmie brak jest przepaleń typu słońce za oknem, które byłyby pomocne w ocenie.
Nie sądzę żeby Criterion coś tu zmieniał w kwestii jasności, a wiemy że oni są raczej powściągliwi w tych sprawach, jeżeli oczywiście wydadzą ten tytuł.
PS
Tymczasem dotarł pierwszy TRON
Widać, że lekko nie miał, w końcu (niestety) będę miał okazję przetestować jak takie sprawy załatwia Rarewaves