Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Indiana Jones (seria)

Ankieta: Najlepsza część Indy'ego to:
Raiders of the Lost Ark
Temple of Doom
The Last Crusade
Kingdom of the Crystal Skull
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Indiana Jones (seria)
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,013
Reputacja: 73

03-07-2023, 19:30
To jest nas już trzech Big Grin
Mam sentyment do Świątyni, bo robiła na mnie równie mocne wrazenie, co 1 i 3 za dzieciaka, ale jak ją odświeżyłem jakiś czas temu, to czar prysł (są tam sceny i elementy, które same w sobie są świetne, ale poskładane razem nie tworzą dobrej całości). Ludzie wieszali psy na Czaszce, a dla mnie 4ka ma wiecej Indiany w Indianie niż 2ka.
Podium mam identyczne jak HAL, a "pokrętło" będzie się biło ze "świątynią" o 4 miejsce... z recenzji wyglada na to, że ma duże szanse przegrać Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

03-07-2023, 19:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2023, 19:43 przez fire_caves.)
Ja zgłaszam votum separatum. "Świątynia..." próbuje wielu nowych rzeczy, stając się drugą częścią z pewnymi ambicjami. Otwarcie filmu daje nam coś czego nie widzieliśmy w "Poszukiwaczach". Willie, która jest faktycznie dość kartonowa, jest przecież tak odmienna od Marion (zwróćcie uwagę, że Elsa w "Krucjacie" jest jeszcze innym typem kobiecej postaci - to zmienia się dopiero w "Czaszce", gdzie znowu dostajemy Marion, która notabene jest właściwie zbędna z perspektywy filmu). Pościg kolejką w kopalni jest nie do pobicia. Finał na moście też działa jak trzeba. Short Round wcale nie jest irytującym dzieciakiem z filmów hollywoodzkich, który wszystko może i wszystkich ratuje bo momentami nie ogarnia i potrafi narobić bigosu. Czy wszystko działa na 100%? Na pewno nie dla każdego. Na pewno klimat filmu jest zbliżony do horroru, co czyni go tak odmiennym od pozostałych filmów z serii - ale znowu - to jest próba dania widzom czegoś, czego jeszcze nie widzieli w serii. Nie ma tu odgrzewania kotletów. Owszem, wyskoczenie z samolotu z pontonem jest na podobnym poziomie co "nuke the fridge", ale jak się człowiek nastawi, że jest to kino wybitnie przygodowe to nic tylko się dobrze bawić.

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,506
Reputacja: 71

03-07-2023, 20:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2023, 21:04 przez Mister Tadeo.)
Dwa ujęcia-zbliżenia ze Świątyni, które za każdym razem powodują u mnie ciarki na plecach:
1) Mola Ram z tym upiornym nakryciem głowy się odwraca i pokazuje swój szatański uśmieszek. Już wiemy, że nasz bohater nie będzie miał lekkiej przeprawy z tym gościem i wyznawcami krwawego kultu.
2) Indiana Jones po wybudzeniu z czarnego snu Kali przyjmuje heroiczną pozę przy wtórze triumfalnej muzyki J. Williamsa: kamera powoli najeżdża na jego twarz zaczynając od ukazania całej sylwetki (a potem jest już jazda bez trzymanki: bitka w kopalni, pościg wagonikami i finał na moście).
M.in. za takie krótkie scenki pokochałem kino.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

03-07-2023, 23:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2023, 23:16 przez Gieferg.)
Z trylogii zdecydowanie najlepsza jest Krucjata, a najsłabsza Świątynia.

O czwartej części wiem tylko, że nie mi nie podeszła za pierwszym razem i nigdy nie miałem ochoty do niej wracać, co raczej wskazuje, że jest zdecydowanie słabsza od "Świątyni", no a najnowszej części nie widziałem i nie wiem kiedy obejrzę, ale na pewno w ciemno za to nie zapłacę.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

04-07-2023, 08:34
Krótko:

Ostatnia krucjata > Poszukiwacze zaginionej Arki ⩾ Świątynia Zagłady > Królestwo Kryształowej Czaszki >>>>> Tarcza przeznaczenia (po cholerę polski dystrybutor zmienił ten bardziej trafiony tytuł?)

Więcej: tutaj

Też przy pierwszym kontakcie odbiłem się od drugiej części i przez lata uważałem ją za najsłabszą (słabszą nawet od czwórki), ale z czasem bardzo doceniłem, że to jedyna część, która miała odwagę wyjść poza schemat "dwie ekipy, dobra i zła, ścigają się po świecie w znalezieniu jakiegoś artefaktu, do którego położenia ktoś w dalekiej przeszłości pozostawił wskazówki". Polecam ją oglądać jako pierwszą, albo całkiem oddzielnie od reszty, wtedy podchodzi zdecydowanie lepiej, bo jest samodzielną historią, a nie sequelem z pierwszego zdarzenia.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 903
Reputacja: 54

04-07-2023, 08:51
Ja najnowszej póki co nie widziałem, więc:
1. Krucjata zamienia się co jakiś czas z Poszukiwaczami w zależności od nastroju, ale jeśli miałbym wybrać stały numer jeden, to jednak Poszukiwacze.
3. Świątynia - wagoniki, a przede wszystkim scena z mostem to dla mnie absolutnie kultowy Indiana.
...
4. Królewstwo... (mam trochę jak Gieferg - widziałem raz w kinie, tragicznie nie było, ale jakoś dotąd nie wróciłem)

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

04-07-2023, 09:40
(04-07-2023, 08:34)Juby napisał(a):  Tarcza przeznaczenia (po cholerę polski dystrybutor zmienił ten bardziej trafiony tytuł?)
Bo każdy oczekiwałby tarczy w znaczeniu rycerskiego środka obrony osobistej Wink A jaka alternatywa była? "Cyferblat przeznaczenia"? Wink

A co do logo i przejścia do ujęcia góry (czy kopczyka) to nie wiem czy Paramount w ogóle ma jakieś prawa do tego filmu, lub z nim związane.

Odpowiedz
Offline Wiles
Użytkownik
Liczba postów: 187
Reputacja: 8

04-07-2023, 09:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2023, 11:41 przez Wiles.)
Nie wykluczam, że jeszcze zmierzę się z drugą częścią. Obawiam się jednak, że moja ocena może się nie zmienić (ale kto wie...) Nadal będę musiał spoglądać na tego denerwującego dzieciaka oraz na wątek z dziećmi w kopalni, który jest tak strasznie banalny i na siłę, że budzi we mnie jedynie zażenowanie. Finał na moście niczym mnie nie porwał. W moim przypadku problemem z odbiorem tego filmu jest to, że wydaje się jakiś taki na pół gwizdka i zawiera w sobie pomieszanie klimatu grozy, z maksymalnie infantylnymi, wręcz dziecinnymi wątkami. Nie każdemu taka mieszanka musi przypaść do gustu. Być może przy kolejnym seansie spróbuję zmienić nastawianie i spojrzeć na ten film odrobinę inaczej. Zobaczymy czy to coś da...

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

04-07-2023, 09:57
(04-07-2023, 09:40)fire_caves napisał(a):  Bo każdy oczekiwałby tarczy w znaczeniu rycerskiego środka obrony osobistej
Ale w filmie już od 15 minuty pada nazwa "tarcza Archimedesa" i tak jest przez cały film. Więc nawet jeśli fani oczekiwaliby innej tarczy, od samego początku byliby nakierowani o jaką dokładnie chodzi.

(04-07-2023, 09:40)fire_caves napisał(a):  A co do logo i przejścia do ujęcia góry (czy kopczyka) to nie wiem czy Paramount w ogóle ma jakieś prawa do tego filmu, lub z nim związane.
Nie ma to żadnego znaczenia. Logo Paramount w filmie JEST, tylko zamiast umieścić je po logo Lucasfilm (jak to było w części czwartej) dali je w samym środku - debile.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

04-07-2023, 10:10
(04-07-2023, 09:57)Juby napisał(a):  w filmie już od 15 minuty pada nazwa "tarcza Archimedesa" i tak jest przez cały film. Więc nawet jeśli fani oczekiwaliby innej tarczy, od samego początku byliby nakierowani o jaką dokładnie chodzi.
Tytuł sprzedaje film. Jak dla mnie to jednak jest jeden z tych tytułów, które trudno dobrze przetłumaczyć.

(04-07-2023, 09:57)Juby napisał(a):  Logo Paramount w filmie JEST, tylko zamiast umieścić je po logo Lucasfilm (jak to było w części czwartej) dali je w samym środku - debile.
Z tego co wiem, to właśnie logo Lucasfilm przechodzi w element zamku czy coś podobnego. Pewnie tu w grę wchodzą kwestie prestiżowe - podkreślenie dominacji "Wiedźmy z zachodu" Kathleen Kennedy Wink

Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku