Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 154 155 156 157 158 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#1,551
07-08-2024, 18:31
thomasso hi-fi - śmiej się, śmiej Big Grin
Co ma Diuna czy Planeta małp do Dekalogu? Każdy kto ma jakieś tam pojęcie o jakości obrazu (i nie tylko) doskonale wie, że polskie wydanie Dekalogu to jest najgorszy możliwy wybór - kastrat z obciętym obrazem góra/dół o ok. 25% w stosunku do OAR 4:3, black crush z uciętymi detalami w ciemnych partiach obrazu, fatalna kompresja obrazu z wygładzonym i prawie całkowicie pozjadanym ziarnem, itd. Wszystkie zagraniczne edycje Dekalogu (wyjątek FR - też kastrat) zjadają na śniadanie tego słabiaka od TVP/Studio Blu.
Niespecjalnie więc dziwi mnie to, że później piszesz, że "DV to taki frazes jak Atmos w TV, telefonie czy soundbarach" i to pomimo tego, że Mefisto chwilę wcześniej wkleił link do tematu, który odkłamuje tę wierutną bzdurę. Jeśli ktoś nie jest w stanie przyswoić tak prostej rzeczy, że telewizory Samsunga byłyby lepsze gdyby także miały obsługę DV to ma po prostu klapki na oczach.

Z kolei mój post, że Wilesa odtwarzacz nie ma obsługi DV odnosił się do komentarza sebasa, który pisał o DV i poniekąd było to stwierdzenie prostego faktu, że odtwarzacze różnią się pomiędzy sobą także pod względem wspieranych "systemów" HDR. A skoro...

(07-08-2024, 15:49)Wiles napisał(a):  Niestety, ale nie przewiduję nowego odtwarzacza.

Więc możesz zainteresować się także wyświetlaczami Samsunga, a przynajmniej nie wykluczając ich z powodu braku obsługi DV Smile
Sugeruję jednak podchodzić ostrożnie do wydań np. od Studio Canal i Paramount, bo te często niedomagają w HDR10, ale czasami jest dostępna znacznie lepsza alternatywa czy to np. we Włoszech czy USA - więc warto dopytać wcześniej na forum aby nie wtopić.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik
Liczba postów: 174
Reputacja: 9

#1,552
07-08-2024, 19:28
(07-08-2024, 18:31)misfit napisał(a):  Co ma Diuna czy Planeta małp do Dekalogu?
Chodziło mi o film, no ale kto co lubi.

Co do DV, już napisałem, że Samsung jest lepszy bez DV niż LG z DV; a niektórzy ludzie to ojej DV nie ma, masakra, nie kupuję. Ma takie prawo i tak jak napisałem ma prawo mieć gorszy TV, ale za to z DV, niech ma. Tak samo ludzie wolą Soundbara z Atmosem 11.2.4 Smile niż poczciwe 5.1. Niech sobie wolą ich sprawa.

Odpowiedz
Offline Wiles
Użytkownik
Liczba postów: 189
Reputacja: 8

#1,553
07-08-2024, 20:22
(07-08-2024, 18:31)misfit napisał(a):  Więc możesz zainteresować się także wyświetlaczami Samsunga, a przynajmniej nie wykluczając ich z powodu braku obsługi DV Smile
Sugeruję jednak podchodzić ostrożnie do wydań np. od Studio Canal i Paramount, bo te często niedomagają w HDR10, ale czasami jest dostępna znacznie lepsza alternatywa czy to np. we Włoszech czy USA - więc warto dopytać wcześniej na forum aby nie wtopić.

Ok. Będę miał na uwadze. Dzięki za sugestie!

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,554
08-08-2024, 10:36
thomasso hi-fi, a się odpaliłeś z tym Samsungiem, nie przypominam sobie aby w tej dyskusji zapoczątkowanej przez Wilesa w ogóle wcześniej była wzmianka o LG vs Samsung. Nie ma telewizorów idealnych, każdy ma swoje lepsze i gorsze strony - także Sony i Panasonic. Większość na naszym forum z jakichś względów najczęściej wybiera OLED od LG lub Panasa. Dla części osób, w tym dla mnie, brak DV w Samsungu to spora wada. Uważasz, że Samsung jest lepszy, pomimo braku wsparcia dla DV, spoko. Masz też całe forum do przekonania innych do swoich racji, wykaż się.

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik

#1,555
08-08-2024, 12:47
(08-08-2024, 10:36)misfit napisał(a):  Masz też całe forum do przekonania innych do swoich racji, wykaż się.
Zupełnie mi na tym nie zależy, nie jestem pracownikiem Samsunga, nie handluję tym, za to mam dobry wzrok i słuch. Dla mnie Samsung zniszczył LG swoją matrycą QD-OLED i brak jej to jest wada, a nie DV.
Wystarczy poczytać/pooglądać testy, rankingi, nie tylko polskie; jednak najlepszym wyznacznikiem są własne oczy i uszy w audio-wideo. Po to wypożyczam amplitunery, wzmacniacze, kolumny, odtwarzacze UHD itd itd.
Audio-Video interesuje się od zawsze, jestem na różnych specjalistycznych forach video, hi-fi, winylowych. Ten dział techniczny traktuję rozrywkowo. Kupujcie LG nie moja sprawa, zresztą Samsung od niedawna robi OLEDy więc nie było wyboru.

Odpowiedz
Offline pmmazz
Stały bywalec
Liczba postów: 314
Reputacja: 27

#1,556
08-08-2024, 13:48
Samsung tak obstaje przy swojej technologii OLED, że wypuszcza na rynek OLEDy z matrycami LG ?

LG OLED 65C8, Denon AVC-X3800H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, Dali Alteco C-1, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik

#1,557
08-08-2024, 14:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2024, 14:42 przez thomasso hi-fi.)
(08-08-2024, 13:48)pmmazz napisał(a):  Samsung tak obstaje przy swojej technologii OLED, że wypuszcza na rynek OLEDy z matrycami LG ?
Pokaż mi flagowy model Samsunga z matrycą LG (55, 65, 77").

PS. Jaką matrycę ma Sony A95L i dlaczego nie tą "wspaniałą" od LG?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,558
08-08-2024, 14:50
(08-08-2024, 12:47)thomasso hi-fi napisał(a):  mam dobry wzrok i słuch.

(08-08-2024, 13:48)thomasso hi-fi napisał(a):  Audio-Video interesuje się od zawsze, jestem na różnych specjalistycznych forach video, hi-fi, winylowych. Ten dział techniczny traktuję rozrywkowo.

I na tych różnych specjalistycznych forach dowiedziałeś, że DV to tylko frazes, a Dekalog najlepiej brać w polskim wydaniu? Podaj namiary na nie, tak abym wiedział gdzie nie zaglądać Wink

Testy, shootouty są fajne, tylko, że bardzo łatwo w nich o manipulację. Znając zalety i wady danej technologii już samym doborem filmów do testów mogę sprawić, że taki Samsung QD-OLED znajdzie się na pierwszej lub ostatniej pozycji wśród OLED. Poza tym obcując z danym sprzętem kilka czy kilkanaście godzin, nie sposób wyłapać wszystkie babole. Stąd też zdecydowanie wyżej sobie cenię opinie od zaufanych użytkowników.
Ale nie powiem, testy (sprzętowe) Vincenta Teoha lubię pooglądać, bo jako jeden z nielicznych zwraca uwagę na niuanse, które większości konkurencji zwykle umykają (czemu prawie nikt z nich nawet nie zająknął się np. o ASBL i przyciemnianiu obrazu w dłuższych ciemnych scenach?). I tym sposobem gdy stawałem półtora roku temu przed zakupem nowego TV, dowiedziałem się z jego filmików, że QD-OLED Samsunga będzie dla mnie najgorszym możliwym wyborem, nawet pomijając to nieszczęsne DV.

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik

#1,559
08-08-2024, 15:18
(08-08-2024, 14:50)misfit napisał(a):  dowiedziałem się z jego filmików, że QD-OLED Samsunga będzie dla mnie najgorszym możliwym wyborem, nawet pomijając to nieszczęsne DV.
Tak jak napisałem, każdy ma prawo mieć możliwość oglądania na gorszym TV, trochę gorzej jak to robi świadomie; ale można i tak.
Miałeś ze mną nie dyskutować, a to robisz. Nie mam czasu odpowiadać każdemu i na dyskusje z takim laikiem. Łykaj te frazesy o DV wraz LG, że to coś mega, nie oglądaj filmów tylko rób zdjęcia klatek i przyglądaj się dokładnie każdej. A ja się dowiedziałem, że nawet inżynierowie z LG mają QD-OLEDy Smile
Mam w domu te dwa TV więc widzę LG z DV i Samsunga QD-OLED bez DV, a pisałem, że wzrok i słuch mam dobry.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

#1,560
08-08-2024, 16:03
Odczuwam niesmaczny dysonans między tym jak ktoś kreuje się na wielkiego entuzjastę i specjalistę a używaniem przez niego w kontekście telewizorów określenia "świecenie"; chyba nie ma bardziej cebulackiego słowa którym można by się w tego typu dyskusjach zdemaskować, no ale niech będzie Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 154 155 156 157 158 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku