Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 110 111 112 113 114 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

#1,111
12-05-2021, 06:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2021, 06:11 przez pred895.)
W żadnej piwnicy, tylko normalnie miałem w remont w salonie przecież. Szukasz sobie rozwiązań w necie i mówisz majstrowi jak ma to zrobić i tyle w temacie.
https://forum.filmozercy.com/watek-pred?page=42
Rzeczywiście dużo roboty:
- Podwiesić sufit, wykroić w nim otwory na głośniki i ekran
- Dostosować elektrykę i gniazdka
- Wyrównać ściany
- Położyć panele
- Puścić standardowe okablowanie w ścianach i w podwieszonym suficie
- Kable, głośniki, ekran, kino itp. skompletowałem sam
Oczywista, oczywistość że sam tego nie robiłem tylko majster, koleś od remontów co się zna na rzeczy a nie jakiś partacz. Tutaj jest największe wyzwanie abyś nie trafił na jakąś pizdę co nic nie potrafi bierze za dużo zleceń zamiast robić u Ciebie. Tzn. rozgrzebie ci salon trochę porobi i ucieknie do kogoś innego, nienawidzę takich partaczy. Jak bym chciał wziąć taką ekipę stricte od kin domowych to bym zapłacił miliony, a kupno kabli i rozplanowanie sobie tego wszystkiego to nie jest żadna filozofia.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bipo
Użytkownik
Liczba postów: 114
Reputacja: 1

#1,112
12-05-2021, 10:37
(11-05-2021, 21:41)pred895 napisał(a):  Wystarczy odrobina riserczu i innowacyjności. Tak było w moim przypadku i wyszło całkiem fajnie.

Cinema pro mogę polecić , robił u mnie kalibracje dźwięku w moim systemie 5.2.4.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

#1,113
12-05-2021, 11:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2021, 11:30 przez pred895.)
Tu nic nie trzeba kalibrować od wszystkiego masz audioodyssey i ewentualnie zwiększenie decybeli na poszczególnych głośnikach wedle osobistych preferencji.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,114
12-05-2021, 11:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2021, 11:31 przez prodarek.)
I nie ma to nic wspólnego z "dobrą" kalibracją, poprawiona profesjonalna kalibracja audio to inny świat.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,115
12-05-2021, 13:22
(12-05-2021, 06:11)pred895 napisał(a):  W żadnej piwnicy, tylko normalnie miałem w remont w salonie przecież.

Mówisz?

Cytat:Od dłuższego czasu chciałem w końcu zabrać się za wylęganie szczurów i syfu który przez wiele lat był moją piwnicą.

Wink

Cytat:Rzeczywiście dużo roboty

No tylko u mnie mieszkanie jest już do generalnego remontu, a pokój wręcz do przebudowy pod kino domowe/sprzęt, więc jest to jednak trochę więcej roboty niż wycięcie miejsca na głośniki i podczepienie kabli, a nawet po riserczu i planowaniu nie będę zgrywał kozaka i udawał, że za mniej kasy potrafię lepiej. Pochłonie mi to zresztą czas, który uważam za cenniejszy.

Cytat:Jak bym chciał wziąć taką ekipę stricte od kin domowych to bym zapłacił miliony

No to akurat prawda, bo po wstępnym szukaniu takie coś dostałem:

Cytat:Profesjonalne kino domowe w wersji podstawowej to należałoby założyć że rozpoczyna się od ok. 150-200k PLN.

Także nie ma chuja we wsi Smile

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

#1,116
12-05-2021, 15:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2021, 15:32 przez pred895.)
Piwnica to tak hobbystycznie, natomiast w salonie przeprowadziłem generalny remont, który trwał około miesiąc:
- wyprucie całej podłogi i wydobycie z niej 3 ton pyłu i wypełniacza za lat 50tych. Następnie jej wygłuszenie i wyrównanie, na to płyty osb i na końcu panele z podkładem.
- cały sufit zostało podwieszony w tym dodany kanał na ekran i głośniki
- równanie całych ścian
- reorganizacja całej elektryczności
Tak więc to był generalny remont salonu i został zrobiony tak jak sobie wymyśliłem z Żoną, czyli jest to połączenie kina z normalnym salonem w którym oprócz oglądania filmów można normalnie zapraszać gości lub zjeść niedzielny obiad. Tak więc jak już masz w planach remont to można to tak wygodnie zaplanować aby zrobić wszystko za jednym syfem.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

#1,117
15-05-2021, 16:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2021, 16:21 przez Glaeken.)
Jaki w tej chwili telewizor jest doskonałym odpowiednikiem LG OLED55B7V. Zastanawiam się ktore tv sa w tej chwili na topie (cena/jakosc) z obsluga zarowno HDR/DV jak i Dolby Atmosa?

Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline KaMario
Stały bywalec
Liczba postów: 495
Reputacja: 24

#1,118
15-05-2021, 23:13
Obecnym odpowiednikiem LG OLED55B7V jest LG OLED 55BX. BX wspiera formaty HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision oraz Dolby Atmos.
W MM jest teraz w cenie 4199 zł.
Zakupiłem dziś taki właśnie 55BX łącznie z Władcą Pierścieni w 4K, który w promocji wielorabaty wyszedł mnie 25% taniej jako drugi produkt, czyli 374 zł.
Nie wiem jak będzie w BX z jasnością matrycy w HDR i SDR względem B7, bo względem poprzednika B9 jest ciemniejszy (polecam testy na hdtvpolska.com).
Ja w końcu przesiadłem się na tv 4K z poprzedniego OLEDa LG A7 (FHD), który poszedł teraz do sypialni.
Względem A7, BX jest o wiele jaśniejszy. Jak dla mnie wystarczająco.

KINO DOMOWE

Telewizory: OLED LG 55BX3LB, OLED LG 55EG9A7V | Amplituner YAMAHA RX-A1070 | Odtwarzacz blu-ray 4K OPPO UDP-203 | Odtwarzacz blu-ray YAMAHA BD-A1060
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

#1,119
16-05-2021, 05:34
Zatem LG nadal stoi wysoko jezeli chodzi o jakosc matryc? Nic sie nie zmienilo w tym segmencie?

Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline KaMario
Stały bywalec
Liczba postów: 495
Reputacja: 24

#1,120
16-05-2021, 06:34
LG jest jedynym producentem matryc OLED. Swoje matryce sprzedaje innym producentom telewizorów - Sony, Panasonic, Philips...
Nic się nie zmieniło - jakość matryc jest na wysokim poziomie. Dalej to elektronika decyduje ile z takiej matrycy da się wyciągnąć.

KINO DOMOWE

Telewizory: OLED LG 55BX3LB, OLED LG 55EG9A7V | Amplituner YAMAHA RX-A1070 | Odtwarzacz blu-ray 4K OPPO UDP-203 | Odtwarzacz blu-ray YAMAHA BD-A1060
Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 110 111 112 113 114 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku