Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Jaki to gatunek filmowy?

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Jaki to gatunek filmowy?
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

01-04-2019, 12:07
truvneeck napisał(a):No bo gdzie np. Bram Stoker's Dracula, gdzie Piątek 13, a gdzie Ludzka stonoga? kompletnie różne bajki
Idąc tym tokiem rozumowania, gdzie np. Star Trek, gdzie Ex Machina, a gdzie Jestem Bogiem? Kompletnie różne bajki, nieprawdaż? A jednak to wszystko SF, czyż nie?

Wcześniej pisałem:
Cytat:Zaraz się dowiemy, że nie da się określić obiektywnie gatunku filmu i że to nie są horrory
No i długo nie trzeba było czekać:
truvneeck napisał(a):No właśnie definicja gatunku rozrosła się tak bardzo, że w zasadzie działa na zasadzie osobistych preferencji, pomimo klasycznego rodowodu, horror stał się słowem-wytrychem.
W ten sposób można powiedzieć o prawie każdym gatunku, więc argument kompletnie z czapy.

truvneeck napisał(a):powinno się po prostu uznać znaczenie gatunku takiego jak slasher, czy gore.
Oczywiście, że tak. Z tym, że to są właśnie podgatunki horroru.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

01-04-2019, 12:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 12:23 przez Gieferg.)
(01-04-2019, 06:13)Juby napisał(a):  
(31-03-2019, 11:23)Gieferg napisał(a):  Horror to odmiana fantastyki, jeśli w filmie nie występuje fantastyka, nie może być horrorem.

To czym jest Piątek trzynastego? Tongue Psychoza? Krzyk? Wink

thriller/dreszczowiec? Slasher?
Psychoza i Krzyk to dla mnie w żadnym wypadku nie są horrory. A ze ktoś je sobie za nie uważa, to jego sprawa i nie będę się kłócił, szczególnie, że mam gdzieś 99,9% slasherów i horrorów i szkoda mi na to czasu. Dla mnie definicja jest jasna i sprawa prosta, a stwierdzenie horror podchodzący pod fantastykę - bezsensowne.

PS. Nie widziałem piątku trzynastego, nie wiem co tam dokładnie jest i jak to klasyfikować.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi

01-04-2019, 12:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 12:24 przez Marioo.)
(01-04-2019, 12:09)Gieferg napisał(a):  Psychoza i Krzyk to dla mnie w żadnym wypadku nie są horrory.

Czyli masz własną, jedyną słuszną klasyfikację gatunkową filmów? Psychoza może i nie bardzo tu pasuje, ale Krzyk to rasowy horror z podgatunku slasher. Jeśli zaprzeczasz i tego nie akceptujesz, to zwyczajnie się ośmieszasz. Lepiej już nie zabieraj głosu.

Edit:
W momencie pisania tego posta, zdołałeś edytować swój powyższy chyba ze 4 razy. Masz problem z wyrażaniem myśli? Nie można przez to nadążyć z odpowiedzią. Tak, wiem, to moja sprawa i mój problem.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

01-04-2019, 12:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 12:41 przez Gieferg.)
Yup, to twoja sprawa i twój problem.

I owszem, zaprzeczam, wisi mi i powiewa, co o tym sądzisz i będę zabierał głos kiedy mnie najdzie ochota. Horror to odmiana fantastyki, to, że ktoś sobie rozciąga definicję tego pojęcia na co mu akurat pasuje to już nie mój problem.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

01-04-2019, 12:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 12:46 przez Juby.)
(01-04-2019, 12:20)Gieferg napisał(a):  
(01-04-2019, 06:13)Juby napisał(a):  
(31-03-2019, 11:23)Gieferg napisał(a):  Horror to odmiana fantastyki, jeśli w filmie nie występuje fantastyka, nie może być horrorem.

To czym jest Piątek trzynastego? Tongue Psychoza? Krzyk? Wink

thriller/dreszczowiec? Slasher?  
Psychoza i Krzyk to dla mnie w żadnym wypadku nie są horrory

A slasher film is a film in the subgenre of horror films. Jeśli Krzyk to nie horror, to w takim razie Rocky to nie dramat sportowy, a Toy Story to nie animacja.

Co do twojej definicji, która jest jasna, to horror "(...) may also overlap with the fantasy, supernatural fiction, and thriller genres." May =/= must.

Trudno mi uwierzyć, że dzień po dyskusji na temat obiektywnego oceniania, wybucha kolejna, którą należałoby wydzielić z tego tematu, bo Gieferg ma swój własny podział gatunkowy i nie akceptuje faktów. Big Grin Jestem tym bardziej zdziwiony, bo to Gieferg, dotąd wydawał mi się rozsadnym facetem.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

01-04-2019, 12:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 13:25 przez Gieferg.)
Jesli mamy dwie sprzeczne definicje to uznawanie tylko jednej z nich nie jest zaprzeczaniem faktom. Tyle z mojej strony.
[Obrazek: giphy.gif?cid=790b76115ca1ffa9706851745544f0c7]
Miłej pogawędki.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

01-04-2019, 13:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 13:16 przez Juby.)
Te definicje nie są ze sobą sprzeczne. Podałem ci czym jest slasher, podałem ci fragment definicji horroru, która podaje, że horror MOŻE zawierać elementy fantasy, paranormalne i thrillera, co nie oznacza, że MUSI. Obie definicje są zgodne, obie podają, że slasher to podgatunek horroru, a slashery nie muszą zawierać fantastyki. Krzyk na każdej stronie filmowej w sieci podawany jest jako horror, a jeśli przypisuje mu się więcej gatunków, horror jest pierwszym. To samo z Piątkiem 13-tego.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi

01-04-2019, 13:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 13:08 przez Marioo.)
Widzę Gieferg, że uczepiłeś się definicji z wikipedii. Trzeba bronić swojego zdania, nawet jak się jest na straconej pozycji. Ale trzeba użyć jakichś argumentów, a nie tylko:
Cytat:I owszem, zaprzeczam, wisi mi i powiewa, co o tym sądzisz i będę zabierał głos kiedy mnie najdzie ochota.
To obrona na poziomie dziecka z piaskownicy.

Krzyk w popularnych serwisach:
IMDB
Filmweb
FDB
Wikipedia
Rottentomatoes
Metacritic

Nie chce mi się więcej szukać. Wszystkie te strony twierdzą, że Krzyk to jednak horror. Czyli cały świat się niestety myli. Odpowiadając w ten sposób, jak wyżej, potwierdzasz tylko, że nie masz żadnych argumentów. Zresztą jak obserwuję forum, to każda dyskusja z Tobą kończy się w ten sposób. Generalnie wszystko Ci wisi i powiewa, masz gdzieś co myślą inni, bo tylko Ty zawsze i wszędzie masz rację. Pewnie większość zdążyła się już do tego przyzwyczaić.

Zatem, jeśli nie masz rzeczowych argumentów na swoje początkowe stwierdzenie, to ja również kończę dyskusję, utwierdzony w przekonaniu, że jednak uznajesz swoją niewiedzę i nie masz nic do powiedzenia, a pozostaje Ci tylko krzyk rozpaczy (ten gif jeszcze bardziej pokazuje w jakim teraz jesteś stanie). Uciekasz w ten sposób od dyskusji i pokazujesz swój wysoki poziom i klasę.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

01-04-2019, 13:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2019, 13:25 przez Gieferg.)
Powiedziałem w temacie (który mnie mało obchodzi) wszystko, co miałem do powiedzenia. Jak bardzo byś mnie nie próbował prowokować czy obrazić - niczego to nie zmieni, aczkolwiek przyznam, że robi się to zabawne.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi

01-04-2019, 13:19
Ok. Obrażać nikogo nie mam w zwyczaju. Natomiast Twoja ucieczka od tematu, zwłaszcza w ten sposób, w jaki to robisz, zupełnie mnie satysfakcjonuje. Utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, że mam rację.

Pewnie znów trzeba będzie tu posprzątać.

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku