Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy › Reżyserzy
1 2 Dalej »

Jim Jarmusch

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Jim Jarmusch
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 903
Reputacja: 54

26-10-2023, 10:33
Czyli wygląda na to, że BD będzie wystarczające, chyba że jakąś super promkę dadzą za jakiś czas na UHD. Poczekamy na screeny

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

27-10-2023, 10:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2023, 10:37 przez misfit.)
No jest jeszcze rozdziałka 4K, WCG, 10 bitowa głębia koloru, itd. Ale ze Studio Canal nie warto się spieszyć z zakupami - chyba, że mamy pewność iż David robił kompresję. Ale nie tym razem - od razu widać, że Francuzi Big Grin

[Obrazek: yv9xBcj.png]

EDIT: Dobra, zerknąłem na tego UHD w ruchu i wieje "streamingową" komprechą, szczególnie to widać na tle dziennego, pochmurnego nieba w ujęciach na dachu, np. 21 minuta, albo od 33:40 do 35:15. Problemy z chromą też obecne, czyli pojawiające się tu i ówdzie czerwonawe bloki. W tych samych ujęciach zremasterowany BD prezentuje się bez większego zarzutu, więc to jego radzę brać - ja przynajmniej tak uczynię.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 903
Reputacja: 54

27-10-2023, 10:40
Dzięki za cynk, przesyłam punkcik - utwierdziłem się we wcześniejszej decyzji i też wezmę BD.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

03-09-2024, 13:20
(09-05-2024, 17:31)misfit napisał(a):  wolę dołączone zremasterowane BD, na którym m.in. ziarno lepiej mi w ruchu wchodzi, poza tym jest nieco lepsza widoczność detali w ciemnych scenach oraz w przejściach pomiędzy scenami, do/z czerni, komprecha nie daje się tak we znaki jak na UHD. Ale jak ktoś napisze, że woli UHD dla wyższego postrzeganego kontrastu w jasnych obszarach i bardziej nasyconych kolorków to też zrozumiem... Czego nie wybierzemy i tak będzie spora poprawa do starszych transferów.

Jestem po seansie UHD i nic mi podczas niego nie przeszkadzało. Niebo, jak to niebo w ziarnistych filmach trochę latającego roju muszek Wink (to już w 'Prosta historia' na UHD w scenie z niebem podczas ulewy mam wrażenie, że gorzej to wyglądało i tamten widok wybił mnie na chwilę z seansu). Po seansie sprawdziłem jeszcze fragmenty z niebem wymienione przez misfit we wcześniejszym poście i też nic złego nie rzuciło mi się w oczy.

(27-10-2023, 10:37)misfit napisał(a):  Problemy z chromą też obecne, czyli pojawiające się tu i ówdzie czerwonawe bloki.
Tego też nie zauważyłem ale z chęcią  sprawdzę, jeżeli pamiętasz czas. Trudno niech stracę bo wiadomo, że jak coś się zauważy to już pewnie zawsze będzie przeszkadzać ale lubię weryfikować co przegapiłem podczas zwykłego seansu Smile.

Co do tego czy BD lepiej się ogląda to nie odpowiem, ponieważ seans na UHD uważam za satysfakcjonujący i nie widzę potrzeby aby sprawdzać BD Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

04-09-2024, 22:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2024, 22:26 przez misfit.)
Sęk w tym, że w scenach o których wspomniałem, nie ma ziarna lecz coś co można by określić mocno skompresowanym szumem. HDR tylko sprawia, że ten szum jeszcze mocniej kłuje w oczy. I tak - wielokrotnie wybijało mnie to z seansu. IMO pod względem wyglądu ziarna jakikolwiek Lynch na UHD miażdży Ghost Doga. O większości Arrow/Sony nie wspominając.

Przykładowe ujęcia: od 20:58, znaczna część od 33:53 do 35:07 (tutaj też chroma często daje się we znaki), od 57:03 do 58:27 (chodzi konretnie o ujęcia na dachu + też chroma).
Przejścia tonalne? Np. scena od 01:01:52, chociaż tutaj zależy czy macie starszego lub nowszego OLEDa i jaki wylosowaliście w loterii panel. Jeśli macie pod tym względem pecha to kilka pierwszych sekund w tej scenie będzie bolało - oczywiście piszę przy oglądaniu w warunkach kinowych.
I żeby nie było, że misfit coś sobie wymyśla, to jutro podrzucę co nieco screenów na potwierdzenie powyższego.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod

05-09-2024, 07:01
(04-09-2024, 22:25)misfit napisał(a):  I żeby nie było, że misfit coś sobie wymyśla
Mam nadzieję, że nie odebrałeś tak mojego postu?
Wielokrotnie już tak było, że podczas oglądania zauważam dużo mniej mankamentów niż Ty i zapewniam Cię, że nie taki był cel mojego wpisu.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

05-09-2024, 10:13
(05-09-2024, 07:01)Kirek napisał(a):  Wielokrotnie już tak było, że podczas oglądania zauważam dużo mniej mankamentów niż Ty
Właśnie dlatego Misfit powinien dostać permanentnego bana - gdyby nie on bylibyśmy dużo szczęśliwsi Wink Wink Wink

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod

04-11-2024, 10:15
(01-11-2022, 12:33)misfit napisał(a):  Noc na ziemi jest w wszędzie na podstawie tego samego mastera. Mam wydanie niemieckie i jest ok, a pod względem kompresji obrazu trochę lepsze od UK. Dźwięk angielski DTS-HD MA 2.0, napisy tylko niemieckie, które można wyłączyć. Brak dodatków, ale to samo jest w UK.
Uwzględniałeś w tym porównaniu też wydanie od Criterion?

Jak ma się sprawa innych tytułów w wydaniach niemieckich?
Dla każdego tytułu można wyłączyć niemieckie napisy?
Niemcy co jakiś czas wypuszczają ciekawe pakiety z jego filmami i zastanawiam się czy kupno takiego pakietu nie będzie najrozsądniejszą inwestycją, szczególnie że cenowo wygląda to całkiem nieźle.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

04-11-2024, 12:16
Tak, "Noc na ziemi" od Criteriona jest z tego samego mastera co BD z innych krajów. Pod względem obrazu różni je tylko inne kodowanie.

Mam 12 filmowy zestaw niemiecki z 2014 roku i do niego mogę się odnieść... Więc w międzyczasie wiem, że poza Ghost Dogiem, istnieje też Dead Man w nowszym remasterze:
https://caps-a-holic.com/c.php?d1=12104&d2=10511&c=4212

I to chyba na tyle, ale nie wiem jak sytuacja ma się w porównaniu do francuskiego zestawu sprzed roku od Le Pacte - kto wie, może coś tutaj ma nowsze transfery...

Dodam jeszcze, że niemieckie wydanie BD "Tylko kochankowie przeżyją" pozostawia co nieco do życzenia. Raz, że jest to 1080i 25fps, do tego z dźwiękiem w zwykłym DD, poza tym kompresja obrazu trochę cieniuje, szczególnie w ciemnych partiach obrazu + są wymuszone niemieckie napisy przy wyborze oryg. dźwięku.
Czy wymuszone napisy są jeszcze w jakichś innych filmach to Ci na 100% nie powiem, a nawet gdybym sprawdził u siebie, to chyba niekoniecznie musi mieć przełożenie do Twojego Panasa?

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod

04-11-2024, 13:01
Teraz dostępne jest wydanie z 15 filmami.
Z tego co piszesz, jest szansa że 12 tytułów może na chwilę obecną być tymi docelowymi wydaniami. Biorąc pod uwagę obecną cenę 72,16 € (67,17+4,99) czyli 6,01 € za tytuł Wink (uwzględniając tylko te 12) to może warto zainwestować, a później ewentualnie podmieniać w nim płyty. Ładne wydanie w digipack, pozwalające mieć kolekcję w jednym miejscu nie zajmującym zbyt dużo miejsca.

[Obrazek: orig-e-36768458-1730720516-all.jpg]

Z drugiej strony patrząc jak w często w Niemczech wypuszczają te kolekcje to kurka wodna może jednak poczekać jak wypuszczą taki zawierający dodatkowo "Father, Mother, Sister, Brother" Smile

Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku