Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7

Kino nieme - dzieła wszystkie

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
Kino nieme - dzieła wszystkie
Offline kryst007
Stały bywalec
Liczba postów: 598
Reputacja: 42

01-02-2016, 17:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2016, 14:01 przez kryst007.)
Z racji tego, że filmy okresu kina niemego są najrzadziej wydawane na krążkach w Polsce, to postanowiłem zrobić mały zbiór nielicznych niemych filmów, które doczekały się własnych wydań w Polsce. Jak bym coś pominął to proszę dodać w komentarzach i z chęcią dam każdemu za pomoc repa.

Pierwszy i jak na razie chyba jedyny taki BOX został wydany przez Carisma gdzieś w 2003 roku jako "Mistrzowie filmu - historia kina".
[Obrazek: 9ad4759e4dd7171egen.jpg]
W skład weszły:
- Dzwonnik z Norte Dame
- Nietolerancja
- Gabinet doktora Caligari
- Narodziny narodu
- Nosferatu, symfonia grozy
- Pancernik Potiomkin
- Upiór w operze
- Metropolis

Warto zwrócić uwagę, ponieważ prawie wszystkie dostępne w tym pakiecie tytuły są uważane za niewydane w tym kraju. Co prawda sam nie wiedziałem że takie wydanie istnieje, ale jak kiedyś pożyczyłem od kolegi stare wydanie "Pianisty" na DVD i tam był właśnie spot reklamowy "Mistrzów filmu". Nie znalazłem niestety żadnego zdjęcia tego BOX-u w internecie (nawet na Allegro czy innych sklepach internetowych nie ma mowy o tym) i dlatego jest tutaj zdjęcie ekranu telewizora.

Z tych wszystkich filmów to tylko dwa doczekały się oddzielnego wydania i jeden po latach pojawił się w innym zbiorczym pakiecie:

Pancernik Potiomkin - wydanie z serii "Klasyka kina radzieckiego"
[Obrazek: klasyka-kina-radzieckiego-pancernik-poti...6_0001.jpg]

"Metropolis" - ta sama okładka w dwóch opakowaniach - amarayu i digipacku.
[Obrazek: 6971426.2.jpg]

Pakiet "Legendy horroru" wydany przez Mayfly'a z dodanym mini-plakatem:
[Obrazek: dvd_legendy%20horroru.JPG]
W skład weszły:
- Upiór w operze (wyżej wspomniany)
- Zaginiony świat
- Karnawał dusz"

"Generał" z Busterem Keatonem - niestety tylko na VCD  Tongue
[Obrazek: f-general-vcd.jpg]

Ponadto z dorobku Keatona można wspomnieć o trzech filmach wydanych na jednym krążku DVD za sprawą Mayfly.
[Obrazek: 00048MWACCQN4KJ2-C460.jpg]

"Pies andaluzyjski" Bunuela wydany w przezroczystej serii od "Mayfly'a"
[Obrazek: f-pies-andaluzyjski-un-chien-andalou-dvd.jpg?=a9178]

Z radzieckich filmów niemych zostały wydane dwa w Kolekcji Sputnika - "Październik" oraz "Człowiek z kamerą filmową"
[Obrazek: f-czlowiek-z-kamera-filmowa-dvd.jpg?=c9d93]
[Obrazek: pazdziernik-b-iext22386980.jpg]

Parę niemych Hitchcocków też ujrzało światło dzienne na polskich półkach sklepowych:

Pakiet Hitchcocka spod Kina Świat - trzy filmy z czego "Szampan" i "Ring" to nieme filmy:
[Obrazek: attachment.php?aid=428]

"Lokator" z serii digipacków
[Obrazek: attachment.php?aid=429]

Od siebie przypomniał mi się też "Ben-Hur" z 1925 w dodatkach od czteropłytowej edycji wersji z 1959.
[Obrazek: 385192_0.jpg?filters[thumbnail][size][0]...or]=%23fff]

No i jeszcze z twórczości Chaplina - jedynego niemego artysty, który u nas ma szczęście do wydań.

[Obrazek: ok_F3f7db1250bce0_p.jpg]
Zaczęło się na BOX-ie wydanym w październiku 2003 a w skład weszło 10 filmów, a wraz z dodatkami stanowiło to aż 18DVD:
- Gorączka złota 2DVD
- Brzdąc 2DVD
- Cyrk 2DVD
- Światła wielkiego miasta 2DVD
- Dzisiejsze czasy 2DVD
- Dyktator 2DVD
- Światła rampy 2DVD
- Pan Verdoux
- Paryżanka/Król Nowego Jorku
- Charlie: Życie i twórczość Charliego Chaplina

Ponadto "Światła...", "Dzisiejsze czasy" i "Dyktator" zostały wydane w metalowej puszce "Prestige Collection" (zdjęcia autorstwa matwiko - specjalne podziękowania za zgodę na wykorzystanie ich w tym wątku Smile )
[Obrazek: 53252baa8b5b4773gen.jpg]
[Obrazek: 5b41f7a2e5016977gen.jpg]

Oddzielnie została wydana jeszcze "Rewia Chaplina" (też jako dwupłytówka)

Ostatnio w 2012 r. z okazji 35. rocznicy mistrza została wznowiona ta seria przez Galapagos, ale już w kolorowych okładkach. Znalazły się tam wszystkie wymienione tytuły za wyjątkiem "Rewii".
[Obrazek: 88394-01.jpg]

Jeśli chodzi o Chaplina to warto jeszcze wspomnieć o jego wczesnych krótkometrażówkach wytwórni Keystone. Też w dwóch rodzajach okładek:
[Obrazek: 331554973_1_261x203_dvd-kolekcja-charlie...ionowo.jpg]
[Obrazek: chaplin_kolekcja.jpg]

47 krótkich metraży pojawiło się też w zbiorczym pakieciku Media Service
[Obrazek: 302720_0003.jpg]

12 krótkometrażówek zostało też wydanych także przez Mayfly'a na dwóch płytach jako "Charlie włóczęga"
Na DVD
[Obrazek: Charlie-Chaplin-kolekcja-12-filmow_Mayfl...738978.jpg]
i VCD
[Obrazek: 5034528603]

Z polskich tytułów to też zostało trochę wydanych, wszystkie poniższe przy pomocy Filmoteki Narodowej:

"Pan Tadeusz" z 1928 w pięknej kolekcjonerskiej edycji z okazji rekonstrukcji. Wydanie ze ścieżką dźwiękową i reprodukcją przedwojennego programu do filmu.
[Obrazek: pan_tadeusz__dvd_004-500.jpg]

"Mocny człowiek" wydany przez Vision
[Obrazek: attachment.php?aid=430]

"Dla ciebie Polsko" i "Cud nad Wisłą" na jednym krążku
[Obrazek: attachment.php?aid=432]

"Mogiła nieznanego żołnierza" Ordyńskiego
[Obrazek: attachment.php?aid=433]

I to by było na tyle. Co do BD to niestety jak dotąd na 99% żaden film z ery kina niemego nie doczekał się wydania na niebieskim krążku i wątpię czy nastąpi to w najbliższym czasie. Ogólnie to obecnie jest tak sobie z erą kina niemego na naszym rynku - nie sądzę, że doczekamy się wznowienia BOX-u "Mistrzowie filmu - historia kina", a już o takich tytułach jak "Męczeństwo Joanny d'Arc", "Jeszcze wyżej", "Portier z hotelu Atlantic", "Doktor Mabuse" czy "Chciwość" możemy zapomnieć nawet na DVD (chyba, że jakiś cud się zdarzy).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Verrax
Stały bywalec
Liczba postów: 466
Reputacja: 43

01-02-2016, 18:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016, 18:22 przez Verrax.)
Parę dobrych lat temu (bodajże w 2006/2007 roku), Mayfly zaczęło wydawać serię "Dark Collection" na DVD której założeniem było "przekazanie na polski rynek filmów dotąd tutaj nie wydanych". Powstała ambitna lista, bo z dziewięcioma tytułami:

1. Nosferatu - symfonia grozy, reż. F.W. Murnau
2. Gabinet doktora Caligari, reż. Robert Wiene
3. Sklepik z horrorami, reż. Roger Corman
4. Karnawał Dusz, reż Herk Harvey
5. Strach, reż. Francis Ford Coppola, Jack Nicholson, Roger Corman
6. Człowiek, który wiedział za dużo, reż. Alfred Hitchcock
7. Upiór w operze, reż. Edward Sedgwick
8. Zaginiony Świat, reż. Harry O. Hoyt
9. Flash Gordon Conquers the Universe – 12 epizodów na 2 DVD, reż. Ford Beebe , Ray Taylor

Każdy film limitowany był do 1000 kopii, oraz miał dodawany mini-plakat. Problem jest taki, że wydali jedynie 3 filmy - Upiór w Operze, Zaginiony Świat i Karnawał Dusz. Seria znalazła bardzo mało chętnych, toteż zaprzestali dalszej produkcji. Pojedyncze sztuki tych trzech tytułów z "Dark Collection" wciąż walają się po magazynach różnych sklepów, ale Mayfly wydał też ich reedycję - pakiet "Legendy horroru", dostępny do kupienia m.in. w ich sklepie (ale też wielu innych miejscach) -> LINK. Kosztuje to niecałe 30 zł i wygląda tak (zdjęcia zapożyczone z Allegro):

[Obrazek: dvd_legendy%20horroru.JPG]

No i tym samym możesz sobie dodać do listy nieme filmy "Upiór w Operze" i "Zaginiony Świat". Tongue

Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 812
Reputacja: 68

01-02-2016, 18:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016, 19:26 przez matwiko.)
Zaskoczyłeś mnie tym wydaniem mistrzowie kina! Pierwsze widzę.
Ze Sputnika było jeszcze kilka niemych wydań: Aleksander Newski, Lenin w październiku. Generał został wydany na vcd. Ciekaw jestem czy da radę to obejrzeć na dużym tv w takiej jakościSmile
Jest też seria 3 niemych horrorów: karnawał dusz, upiór w operze, zaginiony świat. Fajne wydania z plakatami.
Chaplina wydaje mi się jest trochę więcej a zaczęło się od świetnego boxu WB z wszystkimi pełnymi metrażami (cześć w wydaniach 2DVD) plus dokument o jego życiu.
To tak z pamięci, jeszcze później posprawdzam

Pies andaluzyjski - Bunuela, wyd. Mayfly
Charlie włóczęga - Mayfly

No i polskie tytuły:
Mocny człowiek
Pan Tadeusz 1928

Swoją drogą filmy nieme nie wymagają wielu tłumaczeń, co najwyżej plansze, więc można spokojnie kupić na amazonie.

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 855
Reputacja: 62

01-02-2016, 18:59
Wydano u nas jeszcze kilka wczesnych filmów Hitchcocka:

Pakiet Alfred Hitchcock - Sekrety sukcesu 3DVD, gdzie filmy Ring (1927) i Szampan (1928) są nieme.

Lokator (1927) został wydany w ładnym digipacku. W tej serii wyszło jeszcze kilka jego filmów z lat 30.

Kilka polskich niemych filmów również doczekało się wydania na DVD:

Mocny człowiek (1929)

Pan Tadeusz (1928) - wydanie ze ścieżką dźwiękową i reprodukcją przedwojennego programu do filmu

Dla Ciebie, Polsko (1920) i Cud nad Wisłą (1921) na jednej płycie DVD

Odpowiedz
Offline kryst007
Stały bywalec
Liczba postów: 598
Reputacja: 42

01-02-2016, 19:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016, 20:02 przez kryst007.)
"Aleksander Newski" i "Lenin w październiku" to raczej nie są nieme filmy - nawet sprawdziłem na Youtube, bo rok produkcji i kategorie mi się nie zgadzały Wink
Nie wiedziałem, że "Generał" został wydany w Polsce, choć szkoda że na VCD... zaryzykuję i poczekam na DVD. Mayfly jako porządny dystrybutor powinien pomyśleć o tym. Do nigdy wydanych filmów zamiast tego wstawiłem "Portiera z hotelu Atlantic".

Dziękuję powyższym kolegom za uzupełnienie tematu!

Odpowiedz
Offline matwiko

01-02-2016, 20:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016, 20:36 przez matwiko.)
Sorry, masz racje, wrzuciłem filmy Eisensteina do jednego niemego worka.
Mayfly już od dawna nic nie wydaje więc raczej nie będzie dvd ;(

Co do Dark Collection, to te mini plakaty się chyba rozkładały w maxi plakaty a dodatkowo były też edycje pojedynczych wydań z plakatami w tubie:
[Obrazek: w400]

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi

01-02-2016, 20:43
Mnie zaciekawiła ta kolekcja Carismy. Czy to w ogóle kiedykolwiek wyszło? Nigdy w żadnym sklepie, czy to stacjonarnym, czy internetowym, tego nie widziałem. Przypuszczam, że skończyło się tylko na planach, a fizycznie kolekcja nie ujrzała światła dziennego. Ale może się mylę?

Zapomniałem wcześniej wrzucić jeszcze jednego wydania od Filmoteki Narodowej:

Mogiła nieznanego żołnierza (1927)

Odpowiedz
Offline matwiko

01-02-2016, 21:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016, 21:39 przez matwiko.)
Również dochodzę do wniosku że nigdy nie wydano tego pakietu. Internety milczą na ten temat. Ale znalazłem ciekawostkę jakoby Gabinet doktora Caligari miało wydać Mayfly w 2009:

http://www.dvdmania.pl/main/main.php?id=DVF&f=w23uas21i21&kat=02&gr=a&idf=12073&idgat=

[Obrazek: ok_F3f7db1250bce0_p.jpg]
Wydany w październiku 2003 box 10 filmów
Na ten pierwszy i najpełniejszy box Chaplina składało się 18DVD!:

Światła wielkiego miasta 2DVD
   Brzdąc 2DVD
   Gorączka złota 2DVD
   Cyrk 2DVD
   Dzisiejsze czasy 2DVD
   Dyktator 2DVD
   Światła rampy 2DVD
   Pan Verdoux
   Paryżanka/Król w Nowym Jorku
   Charlie Chaplina: Życie i twórczość Charlie Chaplina

wznowiony potem w 2 boxach po 5 filmów a następnie w pojedynczych wydaniach 2DVD oraz jednopłytówkach i kolejnych wznowieniach w grubych amareyach po 10 i 5 filmów.

była jeszcze Rewia Chaplina 2DVD
[Obrazek: rewia-kolekcja-charlie-chaplina-2dvd_midi_7482_0001.jpg]

i box 16 filmów
[Obrazek: productToCategory.jpg]

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi

01-02-2016, 23:05
(01-02-2016, 21:33)matwiko napisał(a):  Ale znalazłem ciekawostkę jakoby Gabinet doktora Caligari miało wydać Mayfly w 2009
Wygląda na to, że również Merlin miał w swojej ofercie ten film, a także Nosferatu - Symfonia grozy:
http://merlin.pl/Gabinet-doktora-Caligari_Robert-Wiene/browse/product/2,531072.html
http://merlin.pl/Nosferatu-symfonia-grozy_F-W-Murnau/browse/product/2,531065.html

(01-02-2016, 21:33)matwiko napisał(a):  i box 16 filmów
[Obrazek: productToCategory.jpg]

Trochę sprostuję - ten powyższy box zawiera 28 filmów krótkometrażowych na 6 płytach dvd.

Wyszedł jeszcze jeden zbiorczy pakiet krótkometrażówek Chaplina od Media Service:

47 filmów na 10 płytach DVD (sam posiadam ten pakiecik Smile)

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,587
Reputacja: 246

02-02-2016, 10:45
Buster Keaton w trzech filmach "Sportowiec z miłości", "Pech" i "Elektryczny dom".

[Obrazek: thumb-lg-79819-sportowiec-z-milosci-pech...ny-dom.jpg]
Szczegóły wydania dostępne po kliknięciu w okładkę.

Film dostępny na stronie dystrybutora.

Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku