Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7

Kino nieme - dzieła wszystkie

Strony (2): « Wstecz 1 2
Opcje tematu
Kino nieme - dzieła wszystkie
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,583
Reputacja: 88

02-02-2016, 11:34
Co prawda ten film DeMille'a w wersji niemej nie wyszedł w Polsce, ale edycja 3-płytowa DVD z UK, zawiera polskie napisy (zarówno wersja z 1923 jak i remake z 1956):
http://dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=727
http://dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=31690
Aha, film to oczywiście "Dziesięcioro przykazań".

Btw, w ten piątek na TVP Kultura po 20 godz. będzie emisja "Narodzin narodu" (1915) Griffitha.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline kryst007
Stały bywalec
Liczba postów: 598
Reputacja: 42

02-02-2016, 18:00
Zdjęcie tego pudła Chaplina 18 DVD spotkałem nawet w necie szukając okładek do tego wątku, ale na Merlinie było napisane, że to wydanie... VHS, więc pominąłem to. Jednak skoro to jednak DVD to dzięki za poprawkę. Ogólnie zwróciłem uwagę, że tego Chaplina było jednak sporo na rynku i mógłby powstać o nim osobny wątek Smile
Z tym Caligari i Nosferatu na Merlinie to może były to akurat te wydania z kolekcji Carismy, a jak nie to wydawałoby mi się to tak samo tajemnicze co pakiet "Legend kina" (ten brak zdjęć jest podejrzany...)
Te trzy filmy Bustera Keatona na jednej płycie były już akurat wymienione na tej liście, ale plus za szczegóły wydania.
Zagraniczna trzypłytówka "10 przykazań" wydaje mi się być dosyć interesującym wydaniem i myślę, że to naprawdę wnosząca informacja dla polskich kupujących Wink

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 855
Reputacja: 62

02-02-2016, 20:48
10 przykazań miałem gdzieś daleko na swojej liście zakupów i dzięki temu wątkowi przypomniałem sobie o tym i kupiłem Smile Pamiętam, że jak kiedyś szukałem szczegółów tego wydania, to gdzieś wyczytałem, że wersja z 1923 nie ma jednak polskich napisów, chociaż są wymienione na okładce. Będę miał okazję to zweryfikować.

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,583
Reputacja: 88

03-02-2016, 11:57
Ok, sprawdziłem swój egzemplarz "10 Przykazań" - wersja niema nie posiada pl napisów (chociaż, tak jak piszesz, są wymienione na pudełku), jedynie ang. napisy do komentarza audio. Jednak w przypadku tego tytułu, brak pl napisów nie powinien być przeszkodą, bo tłumaczone byłyby tylko plansze.
Mimo tej drobnej wady, wydanie godne uwagi: remake z 1956 z pl napisami, do tego całkiem ciekawe dodatki (też z pl subami).

A tak wygląda owa edycja z UK:
[Obrazek: c8a4c4463072733.jpg]
[Obrazek: 473a52463072744.jpg]
[Obrazek: 643e87463072755.jpg]
[Obrazek: 223d93463072722.jpg]

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,587
Reputacja: 246

03-02-2016, 22:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2016, 22:39 przez Kirek. Powód edycji: usunięta nieaktualna część postu )
(02-02-2016, 18:00)kryst007 napisał(a):  Te trzy filmy Bustera Keatona na jednej płycie były już akurat wymienione na tej liście, ale plus za szczegóły wydania.
Byłem przekonany, że nie było tego wydania na liście Smile.
W każdym razie skoro podobają się szczegóły to wprowadziłem do bazy wydanie "Metropolis" (przejście do szczegółów po kliknięciu w okładkę).

[Obrazek: thumb-300x300-50946-metropolis_front.jpg]

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,587
Reputacja: 246

05-02-2016, 12:12
Na OLX trafiłem na ogłoszenie gdzie za 10 PLN można nabyć 2 DVD. Jedno to Charlie Chaplin a drugie to Flip i Flap.

DVD z Flipem i Flapem to zbiór trzech filmów, z których co najmniej dwa są nieme.
1. "W błocie i w piasku" 1922
2. "Pomarańcze i cytryny" 1922
3. "Śliskie perły" 1931
Trochę więcej danych o tym wydaniu można znaleźć na stronie dvdmax

Odpowiedz
Offline Nakf
-
Liczba postów: 99
Reputacja: 8

06-02-2016, 12:27
Odnośnie krótkometrażówek Chaplina warto wspomnieć, że wszystkie należą już do domeny publicznej. Jeżeli zerkniecie na amazona to jest tam zatrzęsienie różnorakich boxów, Essential Chaplin, Complete Chaplin, Chaplin Collection, itd. z czego znacząca większość to szajs wydawany po kosztach, równie dobrze można obejrzeć te filmy na youtubie. Z tego co wydano w Polsce tylko ten Box Warnera/MK2 jest z "oficjalnego" źródła i można mówić o jakiejkolwiek jakości.
Żeby się nie pogubić trzeba wiedzieć, że krótkometrażówki Chaplina dzielą się na 4 okresy: Keystone (1914), Essanay (1915), Mutual (1916-17) oraz National (1918-22) i dobre jakościowo boxy zawierają filmy wyłącznie z jednego z tych okresów, a kolekcje typu "Best of Chaplin" to strata pieniędzy.
Keystone'y zostały odrestaurowane w 2010 roku, a Essanaye i Mutuale ok. 2 lat temu, i najlepiej zaopatrzyć się właśnie w najnowsze wydania, chyba wszędzie są wydawane przez jednego dystrybutora, w Stanach jest to Flicker Alley, w UK BFI, w Niemczech Sony, we Włoszech Cinetecca Bologna. Filmy z 4 okresu - Nationale - są dodawane zazwyczaj do boxów z pełnometrażowymi filmami, ewentualnie wydane osobno jako "Rewia Chaplina", jeżeli na boxie jest logo MK2, to można brać bez obaw, jest to najlepsza obecnie wersja.

Odpowiedz
Strony (2): « Wstecz 1 2

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku