Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8

Kino Polskie - robbo2k

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Kino Polskie - robbo2k
Offline robbo2k
Nowy użytkownik
Liczba postów: 24
Reputacja: 0

25-12-2014, 10:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2014, 10:08 przez robbo2k.)
Z formalnego punktu widzenia "Rzeź" jest to koprodukcja polska i to nie podlega dyskusji.

Mefisto oczywiście z punktu widzenia "widza" to Rzeź nie ma żadnych cech filmu polskiego poza narodowością reżysera.
Z drugiej strony "W Ciemności" tez można kwestionować podobnie jak Pianistę.
Z punktu widzenia "widza" taka Lista Schindlera jest bardziej Polska niż Rzeź. Ale idąc tym tropem to każdy widz ma inne zdanie.
Bo co np z filmami polskimi po fińsku czy niemiecku. Co polskiego jest w Sygnałach MMX czy Haayo / Noc poślubna?

Dlatego przy kolekcji filmów polskich i ich atrybucji posługuje się strona formalną.

filmpolski.pl zawiera zarówno filmy polskie jak i zagraniczne z udziałem polskich aktorów czy reżyserów. Ale każdy taki film jest oznaczony z jakiego kraju pochodzi.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,345
Reputacja: 150

25-12-2014, 19:50
(25-12-2014, 10:08)robbo2k napisał(a):  Z formalnego punktu widzenia "Rzeź" jest to koprodukcja polska i to nie podlega dyskusji.

Oczywiście - tego się nie czepiam, tylko faktu uznawania tego za "polski film" Smile

Cytat:Z drugiej strony "W Ciemności" tez można kwestionować podobnie jak Pianistę.

Czemu? Powstał w Polsce, był finansowany przez Polaków w dużej mierze i zrobili go Polacy (z niewielką pomocą innych krajów), opowiada też o historycznych faktach Polski. Mimo wszystko jednak taki Schindler jedynie wykorzystał polską obsadę i plenery.

Cytat:Bo co np z filmami polskimi po fińsku czy niemiecku.  Co polskiego jest w Sygnałach MMX czy Haayo / Noc poślubna?

Całkiem sporo, jak tak patrzę na szczegóły. Inna sprawa, że takie Sygnały powstały jednak we współpracy braci-towarzyszy i trzeba na to nieco inaczej patrzeć, podobnie jak na całą litanię tytułów, które swego czasu Polacy zrobili wraz z Jugosłowianami i kilkoma innymi nacjami pod szyldem równości Smile
Mi chodziło natomiast o "przywłaszczanie" sobie filmów na poczet kinematografii, tylko dlatego, że tu i ówdzie PISF albo jakiś inny producent sypnął kasą. Bo z tym, że "my" "wychodzimy do ludzi" kręcąc w innym języku nie mam problemów - takich filmów trochę powstało mimo wszystko.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

25-12-2014, 19:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2014, 19:54 przez Szczepan600.)
Robbo-> Co się kryje pod nazwą Materiały z TV? Nagrywasz je na dekoder? VHS? Ściągasz z netu?

Co do filmów Polskich/Niepolskich... Ciekawa dyskusja.

Ogółem Przyjęło się iż wszystko co w koprodukcji (i w napisach jest jakiś polak) można nazwać "Polskim"... Potem rozbijamy się o % tej współpracy :-). Wszystko co poza tym jest osobistą interpretacją widza... Ja sam jestem nieco rozdarty, bo w sumie rozumiem obie ze stron... ale jak oglądam niektóre filmy "Spełniające warunki" to w życiu nie powiem "Polski Film". Myślę, ze kluczowe jest tu często - skąd wzięła się inicjatywa danego projektu filmowego.

Swoją drogą (to taka anegdotka do tematu... nie wnosi za wiele) Latem na LLF spotkałem Jakimowskiego. Jego film Imagine trudno by było skojarzyć z polskim kinem gdyby nie napisy z wymienionym reżyserem. Film, który przebił większość krajowych produkcji pod każdym względem (Miasto 44 leży i kwiczy ;-)... chociaż to inny gatunek). I tak go zapytałem... "Jak Pan uważa? To jest Polski film? Wie Pan, ale ucieknijmy od takiego prostego skojarzenia reżyser Polak to musi być Polskie, że kasa z Polski itp. ... Jak Pan myśli?" Jakimowski się chwilę zastanowił i stwierdził "Wie Pan... Polski... Jak tak pomyśle to dalej bardzo Polski" i chciał chyba gadać o tym dłużej, ale prelekcja przed filmem gnała go na drugi koniec Łagowa.

Bardzo ciekawym zagadnieniem jest też sam Polański... Urodzony w Paryżu jako Liebling, siedzi tam pierwsze lata życia. Później Kraków, wojna i w końcu jakaś pierwsza działalność artystyczna w kraju i szkoła filmowa. Etiudy u nas.. i nagle Nóż w Wodzie. Film... cholera na swoje lata film bardziej fransusko-nowo falowy aniżeli Polski... i właśnie u nas pogardzany, zagranicą doceniony. Polański się zmywa i tak już tworzy poza granicami kraju. W mojej opinii trudno go nazwać "Polskim Reżyserem" co najwyżej "Polskiego pochodzenia" a i tak trochę brzmi to jak naciągane przypisywanie sobie rodowodu tego talentu (a jak trzeba było docenić to się wypinaliśmy). Jednakże wszystko zmienia fakt iż Polański uważa się za Polaka (chociaż różnie mawiał w wywiadach) i obecnie chce siedzieć w Krakowie, robić film, mieszkać i pokazać Polskę swoim dzieciom. Tak więc z samego szacunku ja sam mogę przyłożyć łapkę do tej Polskości. Bo jeśli jest szczery... to czego brakuje?

Kończąc... Przypisywanie filmów do kilku kinematografii krajowych. W sumie można :-). Bitwa pod Wiedniem miała u nas bardzo Polsko skrojone plakaty i hasła :-D a publika szła do kina na "Polskie widowisko historyczne". W świadomości masy ludzi, którzy spotkali się z tym filmem to "Kolejny Polski gniot" :-D.

Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 812
Reputacja: 68

25-12-2014, 22:35
Skoro jest ustawa która normuje kiedy film jest polski to o czym dyskusja. Kolega trzyma się takich założeń i zbiera pod tym kątem.
A co do zbierania w "formie cyfrowej" chyba żaden powód do dumy. Kliknąć torrenta czy wysłać sms na chomiku to chyba każdy potrafi.

A tak na marginesie bo skojarzyło mi się z tą ustawą o polskości filmu. W kwestii praw autorskich tez jest ustawa która jak się okazuje pozwala ściągać filmy z sieci jeżeli się tylko ich nie udostępnia. Jakoś większość nie kwestionuje tych zapisów. Chyba wszyscy wychodzą z założenia skoro tak napisano w prawie to tak może być. A wiadomo ze prawo jest niedoskonałe i ciągle się zmienia dlatego warto być sceptycznym, analizować i widzieć niesprawiedliwość czy niedoskonałość prawa.

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,345
Reputacja: 150

25-12-2014, 23:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2014, 23:02 przez Mefisto.)
(25-12-2014, 22:35)matwiko napisał(a):  A wiadomo ze prawo jest niedoskonałe

Ustawa o kinematografii to nie prawo, którego trzeba przestrzegać, tylko zwykła regulacja Smile

Odpowiedz
Offline robbo2k
Nowy użytkownik

26-12-2014, 11:05
(25-12-2014, 23:02)Mefisto napisał(a):  
(25-12-2014, 22:35)matwiko napisał(a):  A wiadomo ze prawo jest niedoskonałe

Ustawa o kinematografii to nie prawo, którego trzeba przestrzegać, tylko zwykła regulacja Smile

To nie do końca w ustawie jest wszystko o PISF. Do tego np uznanie filmu z polski zmusza do przekazania bezpłatnej kopii do Filmoteki Narodowej.

Co do ściągania to polskie prawo mówi jasno... można śmiało. Oczywistym jest ,że nie wypada "etyka". Ja chętnie bym kupił wszystkie polskie filmy na DVD ale to niemożliwe.
Natomiast postanowiłem sklasyfikować i spisać a potem odnaleźć je.... Jeśli ktoś myśli ze to proste to niestety tak nie jest,.

Do dziś Filmoteka nie pokazała listy filmów przedwojennych które posiada w archiwach. Odszukanie ich i weryfikacja oraz potwierdzenie to kawał potężnej roboty.
Według ostatniej listy zachowane zostało 161 filmów przedwojennych.

Wbrew obiegowym opiniom o wielkiej stracie wojennej
z lat 1933- 1939 nie zachowało się tylko 16 filmów fabularnych a zachowało się 109 filmów.

Odpowiedz
Offline robbo2k
Nowy użytkownik

09-01-2015, 12:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2015, 12:32 przez robbo2k.)
Nowy nabytek   "Pan Tadeusz"  1928r.
Arcydzieło okresu niemowy z nagraną od nowa ścieżką dźwiękową.

[Obrazek: b382ca584c09d75cgen.jpg]

Próbka obrazu (MPEG-2) i dwieku (AC-3) (bezstratna DVDrip)  (34MB)
http://catshare.net/30WFKm1IXZKVZvTo/Pan.Tadeusz.sample.mpg

Odpowiedz
Offline robbo2k
Nowy użytkownik

22-01-2015, 09:52
No wreszcie są regaliki.

Regał 7 komór w pionie szerokość wewnętrzna ok 22cm (17BD i ok. 15 DVD zależnie od grubości opakowań)
Jedna sztuka 109zł z allegro. Wysokość 185cm. Szerokość zew 24cm

[Obrazek: 789ca8e0ab2e140cgen.jpg]

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

22-01-2015, 12:12
(22-01-2015, 09:52)robbo2k napisał(a):  Jedna sztuka 109zł z allegro.
Chcesz powiedzieć, że dałeś za to prawie 450 zł ? Big Grin Za tyle to byś miał regał na pół ściany i to jeszcze taki jaki byś sobie wymyślił, gdybyś to zlecił jakiemuś stolarzowi, a nie kupował gotowca, który trzeba powiedzieć że nie jest zbyt pojemny i praktyczny.

Odpowiedz
Użytkownik usunięty64562
Niezarejestrowany

22-01-2015, 16:29
Post usunięty

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku