29-05-2017, 16:18
(26-05-2017, 16:39)Kirek napisał(a): postanowiłem przeczytać "Sekrety Twin Peaks" Marka Frosta.Warto? Słyszałem dużo opinii negatywnych.
Kirek - kolekcja
|
29-05-2017, 16:18
(26-05-2017, 16:39)Kirek napisał(a): postanowiłem przeczytać "Sekrety Twin Peaks" Marka Frosta.Warto? Słyszałem dużo opinii negatywnych.
Jeszcze jej nie przeczytałem. Na chwilę obecną mogę jedynie powiedzieć, że prezentuje się ładnie. Przed zakupem zapoznałem się z >TYMI< recenzjami. Forma notatnika z zapiskami i fotkami zaciekawiła mnie i mam nadzieję, że znajdę w niej różne smaczki.
25-06-2017, 12:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2022, 14:10 przez Kirek.
Powód edycji: dodanie "Still" i książki (pkt 3)
)
Prawdę powiedziawszy to CD są w tym zbiorze najważniejsze a filmy dodatkami ale na potrzeby forum prezentacja od drugiej strony JOY DIVISION 2002 24 Hour Party People reż. Michael Winterbottom (film fabularny) [DVD L+N] 2007 Control reż. Anton Corbijn (film fabularny) [DVD L+N] 2007 Joy Division reż. Grant Gee (film dokumentalny) [DVD L+N] [kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania] Rozszerzeniem kolekcji są płyty CD (wydania Collector's Edition) 1979 Unknown Pleasures 1980 Closer 1981 Still [kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania] oraz książki: 1. "Joy Division i Ian Curtis - Przejmujący z oddali" Deborah Curtis 2. "Joy Division od środka. Nieznane przyjemności" Peter Hook 3. "Przenikliwe światło, słońce i cała reszta. Joy Division w ustnych relacjach" Jon Savage
21-07-2017, 08:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2024, 02:12 przez Kirek.
Powód edycji: poprawa linków do okładek
)
TOM FORD 2009 Samotny mężczyzna (A Single Man) [DVD + CD L+N] wydanie z dołączonym soundtrackiem 2016 Zwierzęta nocy (Nocturnal Animals) [BD L+N] [kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania] Dodatkiem do kolekcji jest CD z soundtrackiem do "Zwierzęta nocy" [kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania] Czy nie macie wrażenia, że Tom Ford jest fanem Twin Peaks? W obu filmach znalazłem po jednej scenie, która nie jest dla nich kluczowa a nasuwa skojarzenia z Twin Peaks Tematy na forum. O wydaniach: Zwierzęta nocy O soundtrackach: Zwierzęta nocy
21-07-2017, 10:22
(25-06-2017, 12:41)Kirek napisał(a): Prawdę powiedziawszy to CD są w tym zbiorze najważniejsze a filmy dodatkami ale na potrzeby forum prezentacja od drugiej strony Książka Deborah niesamowita. Wracam od wielu lat, zwłaszcza do rozdziału samobójczego. W tej samej serii była jeszcze genialna książka o The Cure autorstwa nieodżałowanego Jurka Rzewuskiego. Poletko Pana Boba. Ze świetnie nakreślonym kontekstem społecznym i kulturowym. Co do filmu Control. Lubię wracać, mimo, że początkowo byłem wizją Corbijna zawiedziony, bo Ian był tam za bardzo żurnalowy (jest). Da się to jednak przeżyć, zwłaszcza, że rzecz na podstawie wiadomej książki Closer i Unknown mam w deluxach podwójnych (plus oczywiście na winylach). Podobnie jak New Orderów pierwszych 5 płyt (jakby ktoś szukał mam zdublowane i chętnie sprzedam). Fajnie, że udało im się odciąć od przeszłości i wykreować odmienny, ale równie świetny styl. Był jeszcze film 24 Hour Party People z wątkiem Iana, ale w tym przypadku coś mi nie zagrało.
W "24 Hour Party People" Michaela Winterbottoma nie są głównymi postaciami. A sam film świetny. Dobrze pokazuje przemysł muzyczny tamtych czasów. Jeśli lubisz czarny, ironiczny, brytyjski humor to bardzo polecam, choć trzeba się nastawić na inny film niż wszystkie biograficzne.
21-07-2017, 11:33
Winyle też posiadałem ale z tego nośnika wycofałem w latach '90 i nie zamierzam drugi raz do niego wracać. New Order fanem nie zostałem. Pierwszy kontakt z nimi to podwójny winyl "Substance" od Tonpress (nadal gdzieś sobie leży na półce z niesprzedanymi resztkami), która mnie zniechęciła do nich a drugiej szansy im nie dałem. Wtedy nawet nie kojarzyłem ich historii. Dzięki za cynk o filmie "24 Hour Party People" nie wiedziałem o nim a z opisu wynika, że warto się zapoznać. Przy okazji małe uzupełnienie kolekcji Joy Division o książkę "Joy Division od środka. Nieznane przyjemności" napisaną przez Petera Hooka, basistę zespołu. Kupiłem ją w zeszłym tygodniu w Świat Książki za 14,99 PLN.
21-07-2017, 12:13
Książkę Hooka mam, a 24 Hour Party nie jestem fanem, podobnie jak Winterbottoma. 9 songs to jeden z bardziej irytujących filmów ever
25-07-2017, 09:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2021, 11:26 przez Kirek.
Powód edycji: poprawa linków do okładek
)
MICHAEL MANN (filmy fabularne) 1979 The Jericho Mile - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową 1981 Złodziej (Thief) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową 1983 Twierdza (The Keep) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową 1986 Czerwony smok (Manhunter) [DVD L+N] 1989 Wydarzyło się w Los Angeles (L.A. Takedown) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową 1992 Ostatni Mohikanin [DVD L+N] 1995 Gorączka (Heat) [BD + DVD (L+N)] 1999 Informator (The Insider) [DVD L+N] 2001 Ali [2xDVD L+N] 2004 Zakładnik (Collateral) [2xDVD N] i [DVD L+N] 2006 Miami Vice [BD L+N] 2009 Wrogowie Publiczni (Public Enemies) [BD L+N] 2015 Haker (Blackhat) [BD L+N] [kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania] Wydanie "Gorączki" widoczne powyżej rozszerzyłem o płytę DVD z dodatkami, która pochodzi z poniższego wydania [kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania] Ulubiony film: "Gorączka" Najmniej lubiany film: "Ostatni Mohikanin" Najładniejsze/Najciekawsze wydanie: "Ali", za opakowanie i dodatki. Jeżeli znacie jakieś inne ciekawe wydania filmów Michaela Manna posiadające polską wersję językową lub polskojęzyczne książki dotyczące jego twórczości to dajcie znać. Z tematu o wydaniach "Ostatni Mohikanin" wiadomo, że istnieje wydanie na BD z 'Ostateczną wersją reżyserską' a na DVD wydanie z wydzieloną ścieżką muzyczną ale film ten mnie aż tak bardzo nie zachwycił więc na chwilę obecną zostaję przy posiadanym DVD. Tematy na forum. O wydaniach: Ostatni Mohikanin | Gorączka | Zakładnik O filmach: Czerwony smok | Haker |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |