Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 25 Dalej »

Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor

Strony (31): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 31 Dalej »

Opcje tematu
Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

01-03-2018, 16:00
(01-03-2018, 11:14)Gieferg napisał(a):  
Cytat:czy masz sposobność sprawdzania poziomu kompresji za pomocą jakiejś funkcji w odtwarzaczu blu ray?
Co właściwie masz na mysli?

Dokładnie to co napisałem. Określone modele odtwarzaczy, np. mój, mogą wyświetlać „w locie” bitrate. To cokolwiek mówi o poziomie kompresji filmu. Zadając powyższe pytanie, zastanawiałem się czy w nowoczesnych urządzeniach są inne funkcje umożliwiające oszacowanie poziomu „sprężenia” oglądanego materiału. Ot wszystko.
Skoro Misfit nie odpisał, znaczy to tyle, że nie ma w temacie nic do powiedzenia (tak przynajmniej wynika z moich obserwacji).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

01-03-2018, 16:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2018, 16:10 przez misfit.)
Też nie wiem za bardzo co masz na myśli przez poziom sprężenia. Tu masz wykresiki bitrate co 1 sek i co 10 sek z "Przypadku".

[Obrazek: T8AGhue.png]

[Obrazek: TRdf0tS.png]

Na kompie dodatkowo mogę sprawdzić kwantyzator każdej klatki, ale nie sądzę aby komuś to się na coś przydało Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

01-03-2018, 17:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2018, 17:08 przez Gieferg.)
Cytat:Dokładnie to co napisałem. Określone modele odtwarzaczy, np. mój, mogą wyświetlać „w locie” bitrate. To cokolwiek mówi o poziomie kompresji filmu. Zadając powyższe pytanie, zastanawiałem się czy w nowoczesnych urządzeniach są inne funkcje umożliwiające oszacowanie poziomu „sprężenia” oglądanego materiału. Ot wszystko.

Bitrate* ci pokaże odtwarzacz, przebieg bitrate w całym filmie masz wyżej, są programy, które to pokażą, ale nie ma takich czarów, które by Ci pokazały jak wyglądał materiał wyjściowy, z którego zrobiono BD i w jakim stopniu go na tę płytę skompresowano (jeśli o to Ci chodzi).

* z tym, że sam bitrate mówi mniej, niż niektórym się wydaje i obraz z niższym może być lepiej skompresowany od obrazu z wyższym.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

01-03-2018, 22:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2018, 23:03 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Wiadomo natomiast ile w przybliżeniu "ważył" materiał wyjściowy dostarczony do encodera, bo tacy ludzie jak przywołany tutaj wcześniej przez misfita D.MK., mowią o tym w wywiadach.
Jeżeli oceniać stopień kompresji na podstawie relacji objętości plików źródłowych i wynikowych, to wynosi on ok 50:1 dla BD i pewnie więcej dla UHD BD.

Edit: Zastosowałem pewne uproszczenie, bo trudno tu podliczyć dźwięk.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

01-03-2018, 22:35
„Sprężenie”, czyli kompresja. Wink

Oczywiście wiem, że bitrate to nie wszystko. Dlatego zapytałem Misfita czy ma na pokładzie odtwarzacza (może komputera) jakąś funkcją pozwalającą mierzyć poziom kompresji w inny sposób. Ja do oceny komprechy korzystam z trzech – powiedzmy – składowych:

1. Wykresy bitrate z serwisu pana Porala.
2. Wskazania odtwarzacza (także chodzi o bitrate).
3. Ocena „organoleptyczna”, czyli naoczna.

Precyzując – zastanawiam się czy Misfit lub kto ktokolwiek z forumowiczów korzysta nieznanych mi (innych) narzędzi.
Wypowiedź kolegi Nie_ zbieram_ale_lubie częściowo zaspokoiła moją ciekawość.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

02-03-2018, 00:02
Kwantyzator (quantizer) można poniekąd uznać jako stopień kompresji - im wyższa jego wartość tym wyższy stopień kompresji. Z wiadomych względów najniższy kwantyzator mają klatki kluczowe (I), a najwyższy klatki B, których jest ogólnie najwięcej. Nie wiem tylko czy jest jakiś soft, który na podstawie załadowania do niego pliku z filmem wyliczy średnią dla klatek I, P i B.

Tak czy siak i tak niewiele nam to powie o faktycznej jakości filmu, podobnie jak sam wskaźnik bitrate - pod tym względem zdecydowanie najlepsza jest opcja trzecia, czyli ocena "organoleptyczna". Tzn. wciąż lubię gdy średni bitrate jest wypasiony, szczególnie w przypadku ziarnistych filmów, ale nie przykładam do tego aż takiej wagi jak kiedyś... Dla końcowej jakości obrazu dużo istotniejsze jest to kto konkretnie film wydaje i kto dokonuje kompresji obrazu. A już najistotniejsza jest jakość materiału źródłowego.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

02-03-2018, 00:15
Dzięki za tę wypowiedź. Bałem się, że przegapiłem jakąś nową „domową” technologię do oceny „sprężenia”. Smile

Odpowiedz
Offline kondzioff
Użytkownik
Liczba postów: 76
Reputacja: 2

05-06-2018, 18:47
Część wydań pojawiła się w sprzedaży na stronie Empiku, m.in.: http://www.empik.com/rejs-piwowski-marek,p1202212161,film-p, więc można będzie dostać je w końcu poza dvdmaxem Wink

Odpowiedz
Offline j.jacek
Użytkownik
Liczba postów: 194
Reputacja: 8

05-06-2018, 20:37
O to jest fajny news,mamy od dzisiaj w sprzedaży 6 tytułów ,i nawet ciut taniej ,trzeba teraz poczekać na pełną ofertę i promocję 3 za 2

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

05-06-2018, 21:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2018, 21:40 przez MarianPaz.)
Dokładnie, jak pojawi się owa promocja z przyjemnością kupię kilka tytułów.

W ofercie jest już 9 tytułów, więc wkrótce może będzie pełna oferta Studia Tor.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Strony (31): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 31 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku