Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta

Strony (23): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 288
Reputacja: 10

04-02-2024, 00:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2024, 00:58 przez czarodziejmarx. Powód edycji: zwrot )
@Wiles Kup sobie macierz RAID. Najłatwiej kupić obudowę rozszerzającą QNAP. Oprócz tego, że może być używana jako rozszerzenie NAS-a, to po podłączeniu do kompa po USB jest po prostu kontrolerem RAIDa, np. lustrzanego. https://www.qnap.com/pl-pl/product/tr-002
Macierz nie jest de facto backupem, ale ratuje od sytuacji, gdy padnie jeden z dysków.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,801
Reputacja: 140

15-07-2024, 12:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2024, 12:19 przez pred895.)
Jak ktoś robi sporadycznie kopie zapasowe swoich potencjalnie zagrożonych BD na karty sd, to aktualnie na polskim Amazonie są całkiem spoko ceny na wersję 32GB i 64GB. Niestety wersje 128 gb które w znacznym stopniu nadają się na back up UHD powędrowały do góry i poniżej 40 zł jak na razie nie ma co liczyć.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

15-07-2024, 22:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2024, 22:20 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
[quote='pred895' pid='108550' dateline='1721042297']
Jak ktoś robi sporadycznie kopie zapasowe swoich potencjalnie zagrożonych BD na karty sd, to aktualnie na polskim Amazonie są całkiem spoko ceny na wersję 32GB i 64GB
Niestety wersje 128 gb które w znacznym stopniu nadają się na back up UHD powędrowały do góry.

Tekst miesiaca.
Cekaj! Nie!!
Tekst roku!

To ile masz tych z-backup-owanych dyskow na kartach sd?

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

24-07-2024, 17:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2024, 17:56 przez pred895.)
(24-07-2024, 17:27)misfit napisał(a):  w tym w dwóch przypadkach komputerowy napęd wykazał błędy odczytu.

Czy tworząc kopię zapasową takiej płyty istnieje ryzyko, że podczas odtwarzania z dysku HD wystąpią jakieś komplikacje ?

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

24-07-2024, 18:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2024, 18:39 przez sebas.)
@pred895
To zależy jakiego programu używasz do rippowania i jakie ma nastawy. MakeMKV zrobi kilka podejść do odczytu uszkodzonego sektora i jak się nie uda skorygować danych to zrezygnuje -> kopia zapasowa nie będzie utworzona. DVDFAB dawał zdaje się dodatkowo możliwość zignorowania błędów odczytu i wtedy masz w kopii dane uszkodzone. Będą komplikację podczas jej odtwarzania, ale nie da się ich jednoznacznie określić. Może być przez chwilę "pikseloza" na ekranie lub program może zgubić kilka klatek. Może też zawiesić odtwarzanie i trzeba będzie przeskoczyć ręcznie do następnego rozdziału. To zależy od rozmiaru uszkodzeń. Stacjonarne odtwarzacze, w przypadku odczytu uszkodzonych dysków, starają się mimo wszystko kontynuować odtwarzanie, więc zwykle mamy "pikselozę" i zgubione klatki. Mam taki ewidentnie uszkodzony dysk UHD i miałem kiedyś podobne problemy na kilku zwykłych BD.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

24-07-2024, 19:48
Czyli jak MakeMKV mimo jakiś tam wykrytych błędów ( te dodatkowe raporty w białej ramce pod menu zgrywania płyty ) utworzy kopię zapasową to nie ma się co martwić ?

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

24-07-2024, 20:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2024, 20:17 przez Piotrek P. Powód edycji: literówka )
Nie do końca - MakeMKV też kontynuuje mimo niektórych błędów (np. błędy typu hash check - klik). Ja sporo takich błędów miałem przy poprzednim napędzie (i jak pokazał upływ czasu była to wina napędu, bo na nowym Pioneerze na żadnej z tych płyt nie miałem błędów - w UB820 też ich nie było) i MakeMKV jak najbardziej kontynuował zgrywanie, tylko że w tych konkretnych partiach pliki były po prostu "obdarzone" różnego typu artefaktami. Można to zresztą łatwo zweryfikować - MakeMKV podaje offset wystąpienia błędu (tak naprawdę pozycja w bajtach) - wystarczy podzielić przez rozmiar pliku i pomnożyć przez czas trwania żeby znaleźć przybliżone miejsce wystąpienia błędów.
Podsumowując: u mnie MakeMKV zgrywał całe płyty, ale błędy i tak w tych wyszczególnionych w logach miejscach występowały (pozostałe 99,9% było zgrane prawidłowo).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

24-07-2024, 20:34
A jak obecnie wygląda sprawa z dostępnością Pioneerów w Europie (z możliwością odczytu płyt UHD oczywiście), bo szczerze mówiąc nie śledzę ostatnio tej kwestii. Coś się poprawiło, czy nadal pustki w sklepach?

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

25-07-2024, 08:18
@misfit
Ja Pioneerów (s13j czy x12j przykładowo) w polskich sklepach nie znalazłem. Szukałem jakiś czas temu. Bez problemu do kupienia na japońskim amazonie z wysyłką do Polski. I chyba tak będzie trzeba zamówić, bo w przeciwnym wypadku pozostaje ebay...

@Piotrek P
Mam taki płyty UHD, gdzie makeMKV się poddaje z powodu rys. Wyświetla się komunikat, że kopia zapasowa nie została utworzona. Nie ma pliku .m2ts z filmem. Wygląda na to, że jeszcze jakieś dodatkowe ustawienia o których nie wiem.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

25-07-2024, 20:39
O Japonii nie raz już myślałem i kiedyś trzeba będzie się na to zdecydować. Tylko chyba trzeba wciąż czekać aż chłopakom uda się poskromić firmware 1.05 do współpracy z makemkv, bo raczej wątpliwe aby obecnie sprzedawane w sklepach napędy były ze starszym firmware?

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku