Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta

Strony (23): « Wstecz 1 ... 17 18 19 20 21 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

06-03-2025, 11:19
(06-03-2025, 10:44)kulcikriu napisał(a):  Dzięki! Z tych zewnętrznych dysków, które są tu wymienione nie znalazłem nic dostępnego

W podanym przeze mnie linku masz także pokazane przykładowe obudowy do których możesz wpiąć taki napęd internal i bez problemu go podłączyć do laptopa przez usb. Są także znacznie tańsze rozwiązania w postaci adapterów USB -> SATA.

Ponadto sugerowałbym wybrać taki napęd, który będzie działał nie tylko w makemkv, ale także na innym oprogramowaniu jak np. DVDFab.
Wspominam o tym ponieważ coraz częściej spotykam się z sytuacją, że makemkv nie jest w stanie wykonać kopii płyty, bo nie potrafi jej odblokować, a w tym samym czasie np. konkurencja (lub keydb.cfg Wink ) nie ma z tym problemu.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 903
Reputacja: 54

06-03-2025, 11:32
Dzięki, już rozumiem.
Widzę, że ten Verbatim 43888 faktycznie ma dobre opinie, ale nie działa z DVDFab

Odpowiedz
Offline nygus
Użytkownik
Liczba postów: 55
Reputacja: 3

06-03-2025, 14:28
Warto sprawdzić, rozważyć jednak NAS-a, kieszeń na dysk zewnętrzy nie jest wentylowana, nie chłodzi dysku w czasie jego pracy. Druga sprawa to jak na żywotność takiego dysku wpłynie jego podłączanie i odłączanie od urządzenia. Dyski dedykowane dla NAS-ów są przeznaczone do długotrwałej nieprzerwanej pracy, nie tak jak "zwykłe" dyski, które są pewnie kilka lub kilkanaście razy dziennie włączane/wyłączane.

Osobiście używam NAS już ponad 10 lat i nie wyobrażam sobie innej sytuacji. Dodam tylko, że nas to nie musi być tylko i wyłącznie magazyn danych na filmy, ale to jest całkiem inna sprawa.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 847
Reputacja: 60

06-03-2025, 15:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2025, 15:04 przez Marioo.)
Dysk, który podlinkowałem ma deklarowanie 600 tys. cykli start/stop. Zakładając, że będzie się go od czasu do czasu uruchamiać, to nie ma szans, żeby zbliżyć się nawet do tej liczby. Natomiast kieszeń, którą podlinkowałem ma od spodu otwory wentylacyjne i nie ma żadnego problemu z przegrzewaniem. Są też obudowy z wiatrakami, ale w sytuacji, kiedy chcesz tylko zrobić kopię i potem dysk wyłączasz, to on się nawet porządnie nie spoci.

NAS ma oczywiście swoje zalety, ale do składowania kopii, do których nie musisz mieć stale dostępu i mogą spokojnie leżakować, to jednak wolę swój sposób. No i oszczędzam na prądzie, podczas gdy NAS ciągnie cały czas.

Odpowiedz
Offline nygus
Użytkownik
Liczba postów: 55
Reputacja: 3

06-03-2025, 17:04
Nie mialem na myśli małej ilości cykli start/stop, chodziło mi o sposób korzystania z dysku. Najbardziej na awarie dyski są narażone właśnie w trakcie cyklu start/stop.

NAS może działać w trybie uśpienia, czyli jeśli nie jest wykorzystywany „prawie” nie działa i pobiera mało prądu (u mnie np. działa cały czas Smile ). Ważniejsze jest dla mnie to, ze jeśli mam ochotę to włączam muzykę, zdjęcia lub właśnie film, i to co chce mam od razu, bez szukania płyty biegania tam i z powrotem. Ale to jest mój wybór. Wolę wygodne rozwiązania, jedno co mnie wkurza to niestety to, że jednak słychać te kilka dysków działających w NAS-sie. To jest do poprawki, kiedyś…

Wszystko zawsze wymaga rozważenia.
Jeśli taki sposób korzystania ze sprzętu Ci odpowiada to super.

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

12-05-2025, 21:26
Zamieszczam tę informację w tym wątku, bo zakładam, że najmocniej może ona dotknąć osoby zainteresowane zakupem napędu UHD friendly - Pioneer kończy produkcję wszystkich komputerowych napędów optycznych, sprzedając swoją odpowiedzialną za to filię chińskiej firmie Shanxi Lightchain Technology Industrial Development:
https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1746788660

Jeśli więc ktoś był zainteresowany zakupem napędu od Pioneera to warto się mocno pospieszyć.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

12-05-2025, 22:59
Ważny news w sprawie Pioneerów od mike'a:

Cytat:This post is just a public commitment - all Pioneer drives will be supported as LibreDrive drives in a relatively near future. The precise ETA is yet unknown, but the fact that all drives will be supported is certain. Custom firmware flash with sdftool will be required.

If you have any doubts whether to buy now discontinued but yet available drives - keep the above statement in mind.

https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=37848

Można gdzieś jeszcze dorwać te Pioneery z pierwszej ręki?

Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

13-05-2025, 15:35
(12-05-2025, 22:59)misfit napisał(a):  Można gdzieś jeszcze dorwać te Pioneery z pierwszej ręki?
Znalazłem kilka sztuk na Allegro, ale cena poraża:

https://allegro.pl/oferta/pioneer-bdr-x13-j-s-m-disc-nagrywarka-uhd-blu-ray-box-zewnetrzna-usb-3-2-17249011849

https://allegro.pl/oferta/pioneer-bdr-x13-jbkd-m-disc-dm-nagrywarka-blu-ray-box-zewnetrzna-usb-3-2-16658551566

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

13-05-2025, 16:24
Były dostępne na japońskim amazonie jeszcze jakiś miesiąc temu. Ale wersje wewnętrzne.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

16-05-2025, 12:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2025, 12:37 przez misfit.)
Dobra, kupiłem z polskiego Amazona ASUS BW-16D1H-U Pro, w którym w środku siedzi napęd Pioneera. Pozostaje teraz odblokować możliwość odczytu płyt UHD i sprawdzić na ile lepiej radzi sobie z płytami BD-100 od mojego dotychczasowego LG BH16NS55. Ale to za jakiś czas. Jednak jakby ktoś trafił na serię 13 w ludzkiej cenie to też byłbym zainteresowany... Smile

Przy okazji daję znać, że w Verbatim 43888, w środku był napęd Pioneer BDR-UD04, ale od jakiegoś czasu już jest to LG BU40N. Chyba, że komuś trafi się sztuka ze starszej dostawy, wtedy może jeszcze trafi na Pioneera.

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 17 18 19 20 21 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku