Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta

Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 Dalej »

Opcje tematu
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

21-05-2025, 21:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2025, 21:10 przez Piotrek P.)
(16-05-2025, 12:37)misfit napisał(a):  Dobra, kupiłem z polskiego Amazona ASUS BW-16D1H-U Pro, w którym w środku siedzi napęd Pioneera.
Dzięki za cynk odnośnie tego Asusa. Generalnie ze względu na oszczędność miejsca i brak dodatkowych kabli zdecydowanie wolę napędy wewnętrzne, ale z drugiej strony w kontekście potencjalnego zakupu np. tego Ugoosa czy laptopa jeden napęd zewnętrzny też się przyda Cool

(21-05-2025, 12:39)misfit napisał(a):  Na pełne wnioski przyjdzie czas, przede wszystkim zobaczymy jak sprzęcik będzie się sprawował na przestrzeni lat, gdy już będzie miał setki płyt na liczniku, ale póki co również polecam ASUS BW-16D1H-U Pro z napędem Pioneera w środku.

Na początek wziąłem ok. 10 mocniej porysowanych płyt UHD, których nie dało się w żaden sposób wykonać backupa bez błędów na moim dotychczasowym LG BH16NS55. Na Pioneerze prawie wszystko poszło gładko, poza dwoma płytami, które sprawiały problemy - napęd za każdym razem zatrzymywał się w tym samym sektorze dysku i po chwili kończył proces kopiowania z błędem "OS error - STATUS_DEVICE_NOT_CONNECTED' occurred while reading...". Po przeczyszczeniu płyt (nic specjalnego, szmatka do okularów z mikrofibry + chuchanie) jednak i w tych przypadkach nastąpił pełen sukces. Na moim LG było to nie do osiągnięcia.
Udało się nawet wykonać bez żadnych błędów backupa słynnej płyty UHD "La Piscine" od Francuzów, która nawet na mojej stacjonarce OPPO zaliczała zwiechę i pikselozę pomiędzy przejściem z drugiej na trzecią warstwę dysku.

Poza tym w trakcie odtwarzania/wykonywania backupu płyt UHD napęd przez większą część czasu jest cichy, pod tym względem znacznie cichszy od mojego dotychczasowego LG. Ale coś za coś - z drugiej strony kopiowanie na Pioneerach jest wolniejsze niż na LG, zgranie BD-100 trwa ok. 90 minut, a na LG ~60 minut. Ale to mało znacząco minusik przy całej reszcie pozytywów.
Opis brzmi praktycznie tak jak moje doświadczenia z Pioneerem S12 UHT, którymi zresztą w pewnym momencie dzieliłem się na forum. Ba, ze screenów, które wrzuciłeś po flashowaniu ten napęd przedstawia się właśnie jako BDR-S12U więc nie zdziwiłbym się gdyby to były (niemalże?) te same bebechy. Ja o Pioneerze S12 UHT będę pisał tylko dobrze - ostatnio zacząłem trochę archiwizować swoją kolekcję UHD, więc na przestrzeni 2,5 roku po zgraniu przynajmniej 100 płyt UHD i kilkudziesięciu BD napęd poległ tylko na jednej starej płycie, na 2 innych też rzucał błędy - w tym wypadku płyty przeleżały kilka lat w opakowaniu i miały ten słynny "nalot", ale po przeczyszczeniu płyt wilgotną ściereczką z mikrofibry poszły bez zająknięcia za pierwszą próbą. O takich statystykach mój poprzedni napęd LG mógł tylko pomarzyć (wszystkie płyty, które sprawiały problemy na LG bez problemów zgrywały się na Pioneerze). Do tego cisza i spokój, choć przyznaję, że okazyjnie przy niektórych płytach wpada w lekkie wibracje.

Dla zainteresowanych: ja tego ASUSa BW-16D1H-U Pro wczoraj zamówiłem w Sferisie i dzisiaj trafił do mnie już do domu (uwzględniając kupon za zapisanie się do newslettera można go aktualnie zgarnąć poniżej 600 zł). Jestem jeszcze przed flashowaniem, ale potwierdzam info od misfita - u mnie w środku też Pioneer.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline valar0
Nowy użytkownik
Liczba postów: 5
Reputacja: 1

08-06-2025, 10:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2025, 10:52 przez valar0.)
(20-05-2025, 12:10)sebas napisał(a):  Wyślij PW userowi Coopervid na forum.makemkv.com i będzie jasność czy na ten moment da się coś zadziałać z Twoimi napędami.

U mnie oryginalnie było tak:

Cytat:
   Drive Information
   OS device name: F:
   Manufacturer: ASUS
   Product: BW-16D1H-U
   Revision: E116
   Serial number:
   Firmware date: 2020-07-21
   Bus encryption flags: 1B
   Highest AACS version: 81

LibreDrive Information
   Status: Enabled
   Drive platform: RS8F00
   Firmware name: PIONEER BDR-212T
   Firmware type: Original (unpatched)
   Firmware version: E116/ID71
   DVD all regions: Yes
   BD raw data read: Yes
   BD raw metadata read: Yes
   Unrestricted read speed: Yes

I włożonej płyty UHD napęd nigdzie nie był w stanie rozpoznać.

misfit jaki miałeś we flasherze przed i po product code dla tego Asusa?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

09-06-2025, 14:50
Przed już nie pamiętam jak było, a po jest:
"Product code - BDR-209MBK".

Czemu pytasz?

Miałem sprawdzić DVDFab oraz PlayerFab jak u nich jest z obsługą płyt UHD na tym Pioneerze i oba programy informują, że obsługi brak. Zdaje się, że dotyczy to ogólnie wszystkich Pioneerów.
Na forum twórcy DVDFaba podają, że pracują nad zmianą tego stanu rzeczy, ale bez info kiedy miałoby się to stać.

Odpowiedz
Offline valar0
Nowy użytkownik
Liczba postów: 5
Reputacja: 1

09-06-2025, 18:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2025, 19:39 przez valar0.)
W makemkv nazwa BDR-212T we flasherze model BDR-209MBK (RS8F00), u mnie też jest 209MBK chciałem się dowiedzieć jak to wyglądało u Ciebie. Po zmianie firmware nazwa BDR-S12U (jak w modelu BDR-S12UHT) czyta płyty UHD, faktycznie cichy jest ten napęd, Verbatim 43888 (Pioneer) przy nim chodzi jak suszarka (podczas zgrywania z prędkością 4.0x).

Dobra recenzja napędów z serii BDR-212 z fajną rozpiską modeli w tabelce.
https://www.cdrinfo.pl/artykuly/artykul-Pioneer-BDR-212-S12/

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

20-06-2025, 12:12
(20-05-2025, 12:24)misfit napisał(a):  Wyślij PW userowi Coopervid na forum.makemkv.com i będzie jasność czy na ten moment da się coś zadziałać z Twoimi napędami.

U mnie oryginalnie było tak:
I włożonej płyty UHD napęd nigdzie nie był w stanie rozpoznać.

A po zmianie firmware na taki sugerowany przez Coopervida dla mojego napędu sprawa wygląda tak:
I płyty UHD działają zarówno w makemkv pod Windowsem, jak i w Ugoos z keydb.cfg w wiadomym miejscu.

Komunikowałeś się z nim tylko przez forum MakeMKV czy masz może do niego jakieś namiary mailowe?
Pytam, bo oczywiście mam tam zablokowane możliwości wysyłania PW do innych użytkowników.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

20-06-2025, 13:42
Masz PW.

Odpowiedz
Offline NWWStation
Użytkownik
Liczba postów: 195
Reputacja: 5

20-06-2025, 18:38
Tak swoją drogą... MakeMKV pozwala na wyłączenie ograniczenia uruchamiania napisów podczas wybierania jakiejś konkretnej ścieżki dźwiękowej (myślę o backupie całej płyty)? DVDFab na to pozwalał, więc... Tu się nie da czy o czymś nie wiem?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

20-06-2025, 19:23
Nie ma takiej opcji w makemkv. Ale jeśli masz już w nim zrobionego backupa, można skorzystać np. z programiku Blu-ray Region Code Remover.

https://www.videohelp.com/software/Blu-ray-Region-Code-Remover

Po jego uruchomieniu należy wybrać folder z filmem, wybrać opcję "Remove Prohibited User Operations" i zaptaszkować "Prohibited User Operations (PUOs)" i Start.
Sprawdzałem na kilku filmach na moim OPPO z wymuszonymi napisami i powyższy sposób rozwiązywał sprawę, przynajmniej w przypadku płyt BD Smile

Odpowiedz
Offline NWWStation
Użytkownik

24-06-2025, 19:45
Dzięki!

Odpowiedz
Offline NWWStation
Użytkownik

02-08-2025, 19:10
Nie ma nowego kodu na betę MakeMKV?

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku