Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta

Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23

Opcje tematu
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 287
Reputacja: 10

15-11-2025, 12:19
A co zwraca program? Próbowałeś w trybie bezpośredniego dostępu do napędu? (W Windowsie "uruchom jako administrator") Czy to coś innego?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

15-11-2025, 12:22
Znaczy się klucza nie ma do odblokowania płyty? Też tak czasami mam i niekoniecznie w przypadku nowości.
Ale jest na to rada, która zwykle pomaga. Pobierasz keydb.cfg z tego linku -> click. I wrzucasz go do katalogu roboczego makemkv, domyślnie C:\Users\[nazwa uzytkownika]/.MakeMKV.
Tylko upewnij się aby plik miał nazwę KEYDB.cfg, wbrew pozorom wielkość liter może mieć znaczenie.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

15-11-2025, 13:23
(15-11-2025, 12:19)czarodziejmarx napisał(a):  A co zwraca program? Próbowałeś w trybie bezpośredniego dostępu do napędu? (W Windowsie "uruchom jako administrator") Czy to coś innego?
To nie problem z napędem, uprawnieniami, czy tym podobnymi. Te konkretne wydanie zdaje się być problematyczne. makemkv używam od lat.

(15-11-2025, 12:22)misfit napisał(a):  Znaczy się klucza nie ma do odblokowania płyty?
Tak, dokładnie. Informuje o braku klucza. Czasami mi się to zdarzało, ale w przypadku nowości. Po jakimś tygodniu od premiery nie było już problemu. Taka Maska przykładowo, poszła do razu.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

15-11-2025, 15:57
Często gustuję w mniej popularnych wydaniach, więc też częściej doświadczam, że makemkv nie daje rady. Spróbuj radę, którą podałem powyżej, wielokrotnie mi pomogła.

PS. Czy płyta jest jakaś nowsza możesz sprawdzić w zwykłym eksploratorze plików, zerkając na datę utworzenia plików na płycie.

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

15-11-2025, 23:12
Rada od misfita z podmianką KEYDB.cfg pewnie szybsza (pod warunkiem, że w tej bazie płyta już będzie), ale można też zastosować się do porady z forum makemkv, opisanej tutaj.
Mianowicie: wysyłasz maila do svq@makemkv.com z załączonym zrzutem *.tgz dotyczącym Twojej płyty, dla której klucz jest nieznany, który tworzy się w folderze C:\Users\<username>\.MakeMKV i czekasz aż autor programu doda Twoją płytę. Czasem dzieje się to jeszcze tego samego dnia, innym razem trzeba poczekać nawet kilka dni - na maila nie dostaniesz odpowiedzi, po prostu za jakiś czas spróbuj ponownie.
Sam wysyłałem już kilka takich maili i zawsze sprawa była zakończona pomyślnie Smile

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

15-11-2025, 23:38
Podmieniłem KEYDB.cfg. Wcześniej sprawdziłem, czy są wpisy dla tego filmu (KEYDB.cfg to w sumie plik tekstowy) i okazało się, że jest klucz dla THE_WILD_ROBOT, również w wersji UHD. Ruszyło. Dzięki za pomoc! Smile

@Piotrek P
Znałem tą procedurę, bo poszukałem wcześniej na forum makemkv potencjalnego rozwiązania. Po ostatnich "nieobecnościach" Mikea, nie zaryzykowałem wysyłania czegokolwiek, tym bardziej, że już coś w związku z The Wild Robot było robione (ale wygląda na to, że tylko dla BD lub wydania UHD z USA).

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

16-11-2025, 00:32
Spoko, dlatego właśnie dodatkowo wspomniałem, że metoda nadal działa (mimo problemów z dostępnością Mike'a), bo nie dalej jak miesiąc temu podrzucałem mu zrzut dla Balleriny 4K z Francji i płytkę dodał (ale musiałem z 2 dni poczekać).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

16-11-2025, 09:04
Też wysyłałem zrzuty na maila svq, ale darowałem sobie gdy po raz kolejny mimo wysyłki, nic się z tym mailem nie działo, bo nawet po upływie kilku tygodni płyta wciąż była nie do odblokowania w makemkv. Później przeczytałem na ich forum myk z tym keydb i od tego czasu mam spokój - nawet z nowościami.

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku