30-12-2025, 20:29
Kurczę, dobrze, że swój kupiłem rok temu. Śmiga jak marzenie, a nie kopiuję tych płyt jakoś mocno często (raz max 2 w tygodniu), to chyba trochę wytrzyma, jak będę na niego dmuchał.
|
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
|
|
30-12-2025, 20:29
Kurczę, dobrze, że swój kupiłem rok temu. Śmiga jak marzenie, a nie kopiuję tych płyt jakoś mocno często (raz max 2 w tygodniu), to chyba trochę wytrzyma, jak będę na niego dmuchał.
30-12-2025, 22:08
Nie miałem wcześniej Pioneerów BD/UHD, więc i dla mnie zagadką jest jak może być z ich awaryjnością po latach i po jakim mniej więcej przebiegu laser może zacząć świrować, do tego stopnia, że nawet jego czyszczenie niewiele pomoże. Trzeba też brać pod uwagę, że płyty UHD ogólnie są bardziej wymagające dla napędów, m.in. ze względu na bardziej upakowaną gęstość danych (mniejsze odstępy pomiędzy ścieżkami) i więcej warstw. Przy jednym napędzie nie znasz dnia ani godziny, więc na Twoim miejscu jednak coś bym dokupił, póki jeszcze jest taka możliwość. Co będzie za rok, dwa, trzy... nikt tego do końca nie wie, ale na ten moment wygląda, że może być bardzo kiepsko jeśli chodzi o rynek napędów pc, a już pewnikiem będzie tylko coraz drożej. Promyk nadziei daje, że dział napędów optycznych nabyła od Pioneera chińska firma należąca do grupy Shanxi Group. Wiem, że co niektórzy prowadzą z nimi rozmowy co do planów na przyszłość i póki co nic nie wskazuje na to aby byli zainteresowani produkcją nowych napędów optycznych na rynku konsumenckim, a jeśli już to wyłącznie na skalę przemysłową z minimalną ilością zamówień na 50 tys. sztuk. Trwają negocjacje, więc miejmy nadzieję, że zejdą z wymaganiami i może wtedy pojawi się ktoś zainteresowany
31-12-2025, 00:54
Ja bym używał Pioneer`a tylko do nagrywania płyt oraz do UHD, a reszta drugim zwykłym napędem blu-ray (jakiś tani/kupiony w dobrej cenie używany, łatwy do zastąpienia kolejnym).
I need you to believe in something.
13-01-2026, 22:26
(29-12-2025, 17:56)misfit napisał(a): Widzę, że jest na amazon.pl w 619 zł, ale z dostawą 21-24 marca - żeby się też nie okazało, że w nowej partii nie będzie już w środku Pioneera tylko LG.Zdecydowałem się wtedy zamówić. Dzisiaj odebrałem i w środku jest Pioneer. Tak więc jest szansa, że w pozostałych dostępnych obecnie sztukach też będzie. Niestety jakby ktoś chciał teraz zamówić to cena wzrosła do 748,35zł.
15-01-2026, 11:44
Tym razem ci się fartnęło - teraz już w ogóle nie ma opcji zamówienia. W innych sklepach widzę, że jeszcze gdzieniegdzie są w wyższych cenach, ale pewnie zostały im ostatnie sztuki i niedługo całkowicie znikną. Podobnie z Asus BW-16D1H, kilka miesięcy temu kupowałem na amazonie za ~300 zł, też już go nie ma. W innych sklepach jeszcze jest, ale za ~600 zł.
22-01-2026, 13:13
Co radzicie kupić z dostępnych nagrywarek odpowiednich do tworzenia kopii zapasowych uhd? Z tego, co zerknąłem na poprzednie posty, widzę, że słabo to obecnie wygląda.
Mój zewnętrzny napęd/nagrywarka do robienia kopi zapasowych BD/UHD https://www.olx.pl/d/oferta/nagrywarka-blu-ray-zewnetrzna-hitachi-lg-bp55eb40-jak-nowa-30-off-CID99-IDWvZAK.html Nówki: https://allegro.pl/oferty-produktu/nagrywarka-blu-ray-zewnetrzna-lg-bp55eb40-c9387a6e-2b93-4a09-b805-8b8fe1990764
Unboxing >> YouTube
Licz się z tym że trzeba go odpowiednio przygotować, aby mógł czytać te płyty, ale pamiętam że to łatwy proces. https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?t=21413
Unboxing >> YouTube
22-01-2026, 15:13
Dokupiłem ostatnio slima LG BU40N, nie jest tak dobry jak Pioneery, ale z drugiej strony ponoć lepiej sobie radzi z problematycznymi płytami niż np. LG BH16NS55 czy Asus BW-16D1HT wyprodukowane w ostatnich kilku latach, ale to też zależy jaką konkretnie sztukę się trafi. Przyjdzie do mnie w poniedziałek i wtedy się przekonam co mi się trafiło i jak z jego głośnością. Na amazon.pl jest ostatnia sztuka za 295 zł. Jak ktoś chce w zewnętrznej obudowie to są jeszcze w niektórych sklepach np. Verbatimy 43888, 43889, 43890, w środku najpewniej też będzie napęd BU40N. Wymagana podmianka firmware do obsługi płyt UHD. Ale tak jak wcześniej wspominałem, jak ktoś znajdzie jeszcze ASUS BW-16D1H-U Pro we w miarę dobrej cenie to najlepiej go brać. Także wymagana podmianka firmware do obsługi płyt UHD (można pisać do mnie na PW o szczegóły) i jako, że w środku jest Pioneer to póki co kopia zapasowa do zrobienia tylko w MakeMKV lub Xreveal + keydb.cfg. Jest jeszcze ASUS BW-16D1H-U (czyli bez Pro), ale nie wiem czy na 100% w środku jest ten sam napęd Pioneera, jak w Pro. Podejrzewam, że tak i ew. różnice to brak dodatkowych płyt (do niczego nie są one potrzebne) i podstawki do pionowego ustawienia, ale nie mam co do tego pewności. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości |